Vicepresidència i Igualtat i Polítiques Inclusives
Plans d’Igualtat

La Conselleria d’Igualtat rep 323 sol·licituds d’empreses per a visar els respectius plans d’igualtat en 2022

04/02/2023
  • La xifra de plans que s’han visat durant el període 2015-2022 s’ha quadruplicat respecte a la de 2008-2015
  • La Conselleria d’Igualtat treballa en l’avantprojecte del nou decret sobre el segell Fent empresa. Iguals en oportunitats, més d’acord amb la nova normativa i les necessitats

La Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives ha rebut un total de 323 sol·licituds per part d’empreses de la Comunitat Valenciana interessades a visar els respectius plans d’igualtat en 2022, i es manté l’increment exponencial registrat des de 2015.

Aquests plans són un conjunt ordenat de mesures adoptades en una empresa amb l’objectiu d’assolir la igualtat de tracte i d’oportunitats entre dones i homes i eliminar la discriminació per raó de sexe.

El procediment de visat, de caràcter voluntari, està regulat en el Decret 133/2007, sobre condicions i requisits per al visat dels plans d’igualtat de les empreses de la Comunitat Valenciana.

Des del 2008, any en què es va iniciar el procediment de visat, fins a desembre de 2022, s’han presentat 2.241 sol·licituds i s’han concedit 1.440 visats. En concret, de 2008 a maig de 2015, les sol·licituds van ascendir a 282 i es van visar un total de 220 plans d’igualtat, mentre que en les dues últimes legislatures (des de maig de 2015 fins al 31 de desembre de 2022) les sol·licituds s’han multiplicat quasi per sis (fins a les 1.959) i els visats per quatre (fins a assolir els 1.220 plans d’igualtat autoritzats).

Per províncies, a València s’han rebut des de l’any 2008 un total de 1.473 sol·licituds de visats de plans d’igualtat, de les quals s’han concedit 921 visats; a la província d’Alacant, s’han rebut 507 sol·licituds de visats, de les quals s’han concedit 343 visats, i a la província de Castelló han presentat un total de 261 sol·licituds, de les quals s’han concedit 176 visats.

Increment de sol·licituds i visats

La directora general de l’Institut de les Dones, María Such, ha assenyalat que la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives “ha incentivat en les dues últimes legislatures les empreses que han posat en marxa plans d’igualtat per a corregir les desigualtats de gènere, incorporar mesures innovadores per a fer realitat la igualtat en la seua organització i proporcionar serveis que faciliten la conciliació i la corresponsabilitat de la vida familiar, laboral i personal”.

Així, en 2016 “es va produir un creixement exponencial respecte de l’anterior legislatura, que va passar de 21 sol·licituds l’any 2014, o de 39 l’any 2015, a 211 sol·licituds l’any 2016, a conseqüència de la inclusió de clàusules socials en les contractacions públiques i la concessió de subvencions, en incloure com a criteri de valoració que les entitats sol·licitants tinguen un certificat o distintiu empresarial en matèria d’igualtat”.

Així mateix, des de 2018 s’ha registrat un nou repunt, que ha fet que es passe de prop de 200 sol·licituds a superar les 300 sol·licituds presentades a partir de l’anualitat 2019, que s’ha mantingut fins a 2022, com a resultat de les modificacions de la Llei orgànica 3/2007, per a la igualtat efectiva de dones i homes, així com el Reial decret llei 6/2019, de mesures urgents per a garantia de la igualtat de tracte i d’oportunitats entre dones i homes en l’ocupació.

Aquestes normes amplien l’obligatorietat de l’elaboració i la implantació d’un pla d’igualtat d’empreses amb una plantilla treballadora a partir de 250 persones fins a aquelles empreses que compten amb 50 persones treballadores.

A més, ha destacat que aquest èxit “no haguera sigut possible sense la professionalitat i el compromís dels i les professionals de la Xarxa Valenciana d’Agents d’Igualtat”, el servei de gènere de la Generalitat que té entre les seues funcions l’estudi i l’anàlisi dels plans d’igualtat presentats per a l’emissió del corresponent informe tècnic, preceptiu i vinculant, en el qual es basa l’obtenció del visat.

D’altra banda, cal destacar que actualment la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives està treballant en l’avantprojecte d’un nou decret de visat del segell Fent empresa. Iguals en oportunitats, més d’acord amb la nova normativa i els principis de necessitat, eficàcia, seguretat jurídica, transparència, eficiència i bon govern.