President
Dia Internacional Càncer Infantil

Ximo Puig destaca l’aposta per la investigació en la lluita contra el càncer infantil i valora la millora de la supervivència, que ha passat del 64 % al 82 % en els últims 30 anys

15/02/2023
Ximo Puig destaca l’aposta per la investigació en la lluita contra el càncer infantil i valora la millora de la supervivència, que ha passat del ...
  • La Comunitat Valenciana participa en dos projectes europeus d’investigació oncològica per a assolir tractaments més eficaços i per a fer un seguiment del pacient al llarg de la seua vida
  • La taxa de supervivència en xiquets i adolescents arriba al 94 % en alguns càncers com els limfomes
  • El president de la Generalitat ha participat en la reunió del Comité de Coordinació per a la Gestió de l’Atenció Assistencial dels Casos de Càncer Infantil i de l’Adolescència
València.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha destacat l’aposta per la investigació en la lluita contra el càncer infantil i ha valorat la millora de la taxa de supervivència a cinc anys d’aquests pacients, ja que ha passat del 64 % al 82 % en els últims 30 anys.

Així ho ha manifestat després de reunir-se amb el Comité de Coordinació per a la Gestió de l’Atenció Assistencial dels Casos de Càncer Infantil i de l’Adolescència, l’objecte de la qual ha sigut acordar mesures específiques per a millorar els resultats de supervivència del càncer infantil i en l’adolescència, en la qual també ha participat el conseller de Sanitat Universal i Salut Pública, Miguel Mínguez.

Després de la reunió, Ximo Puig ha agraït la tasca dels professionals que treballen cada dia per “millorar la vida dels xiquets i xiquetes que pateixen càncer”, i ha destacat que la Generalitat té en marxa dos projectes d’investigació que compten amb finançament europeu, per a agilitzar la detecció d’aquesta malaltia, així com per a dur a terme un seguiment permanent de la salut dels pacients al llarg de la seua vida.

Així mateix, ha mostrat el suport de la Generalitat a l’Associació de Pares de Xiquets amb Càncer, Aspanion, en la seua tasca d’acompanyament a les famílies amb algun menor amb càncer, i ha assenyalat com a objectiu comú “transitar cap a la humanització de la Sanitat”.

El cap del Consell també ha saludat l’associació Sumemos muchas manos por los niños enfermos, present en La Fe, que recapta fons per a projectes d’investigació oncològica infantil.

Projectes d’investigació

Pel que fa als projectes europeus d’investigació oncològica en els quals participa la Comunitat Valenciana, el president ha explicat que la iniciativa Primage, liderada per l’Institut d’Investigació Sanitària La Fe (IIS La Fe) i el seu grup d’Investigació Biomèdica en Imatge, consisteix en la creació d’un banc d’imatges obtingudes amb tècniques d’intel·ligència artificial per a estudiar els tumors pediàtrics més mortals.

L’objectiu del projecte és conéixer en qualsevol moment, a través de la imatge mèdica i el seu processament computacional al núvol, el tractament més eficaç i les principals característiques dels tumors sense haver de biopsiar-los.

De la mateixa manera, ha explicat que la Comunitat Valenciana participa en el projecte europeu per a desenvolupar un passaport digital per a pacients de càncer infantil, amb la finalitat de poder conéixer i controlar la seua salut al llarg de la seua vida. El cap del Consell ha assenyalat que el 70 % de persones que superen aquesta malaltia es pot veure afectat, a partir dels 5 anys posteriors al seu diagnòstic, per altres afeccions a conseqüència dels tractaments, per la qual cosa els supervivents requereixen un control de salut estret al llarg de la seua vida.

Millora de la taxa de supervivència

La taxa de supervivència ha anat creixent en els últims anys a conseqüència dels avanços mèdics; la millora de les tècniques, que permeten un diagnòstic precoç, i més investigació i coneixement sobre el càncer infantil. En concret ha passat del 64 %, en el període de 1983-1994, al 74,6 % entre 1995-2006, fins a assolir el 82,2 % en el període 2007-2020, i en concret el 83,5 % en xiquetes i el 81 % en xiquets.

Per grups tumorals, la taxa de supervivència ha passat del 79 % al 94 % en limfomes; del 64 % al 81 % en leucèmies, i del 62 % al 74 % en tumors del sistema nerviós central, atesa la comparativa entre els períodes 1983-1999 i 2000-2020.

Quant a la taxa d’incidència del càncer infantil, se situa actualment en 164 casos nous per milió (167 casos per milió en xiquets i 160 en xiquetes), per la qual cosa es manté respecte a anys anteriors.

Xarxa assistencial de la Sanitat valenciana

En 2022 el nombre de pacients atesos als tres serveis d’oncologia infantil amb els quals compta la xarxa pública valenciana ha sigut de 2.183. Aquestes unitats de referència en càncer infantil i de l’adolescència es troben a l’Hospital General Doctor Balmis d’Alacant, l’Hospital Clínic Universitari de València i l’Hospital Universitari i Politècnic La Fe de València.

Cal destacar que el Sistema Públic Sanitari compta amb la Xarxa Assistencial Oncològica Pediàtrica, que garanteix un accés ràpid i coordinat al diagnòstic, així com al tractament adequat. Al mateix temps, vetla per garantir una pràctica mèdica equitativa amb independència del lloc de residència del pacient o la pacient.

A més, la Comunitat Valenciana és de les primeres comunitats autònomes a disposar d’un registre de tumors infantils i adolescents, el Registre de Tumors Infantils i Adolescents de la Comunitat Valenciana (RTIA-CV, 2005), la qual cosa permet dur a terme una vigilància de la incidència, l’evolució i la supervivència del càncer en la població infantil i adolescent.

Tractament de protonteràpia

D’altra banda, la Comunitat Valenciana compta amb la Comissió Interdisciplinària de Valoració de Sol·licituds de Protonteràpia, que constitueix una tècnica molt indicada en determinats casos per al tractament de tumors infantils.

En concret, es tracta d’una modalitat especial de radioteràpia externa que utilitza partícules pesants (protons) en lloc de raigs X o electrons, que es generen en els acceleradors lineals convencionals, la qual permet un alliberament més localitzat de la radiació, cosa que fa possible distribuir millor la dosi i la irradiació innecessària al teixit sa circumdant.

L’hospital La Fe de València comptarà amb tractament de protonteràpia gràcies a l’acord assolit entre el Sistema Nacional de Salut i la Fundació Amancio Ortega, que ha finançat la compra de l’equip, valorat en uns 26 milions d’euros. La Generalitat s’ocupa de la construcció de la instal·lació que acollirà l’equip, per a la qual cosa destinarà més de 25 milions d’euros.

Tumors en població infantil i juvenil

Les leucèmies constitueixen el grup tumoral més freqüent en la població infantil i juvenil (27,6 %), amb una taxa ajustada d’incidència de 47 per milió d’habitants, tant per a xiquets com per a xiquetes, i les leucèmies limfoblàstiques agudes representen el 75 % dels casos.

D’altra banda, els tumors del sistema nerviós central suposen el 27,3 % dels casos, i la taxa d’incidència se situa en 45,5 casos per milió d’habitants. El següent grup tumoral el constitueixen els limfomes, amb el 17,6 % i una taxa de 28,9 casos per milió d’habitants.

L’afectació de tumors varia en funció de l’edat. En concret, en menors de 10 anys solen aparéixer tumors d’origen embrionari, com ara neuroblastomes, retinoblastomes i leucèmies, i a partir dels 10 anys comencen a aparéixer tumors ossis, sarcomes, limfomes i els epitelials i els melanomes.

Galeria d'imatges

Vídeos relacionats

Talls de veu relacionats

Declaracions del president de la Generalitat, Ximo Puig