Justícia, Interior i Administració Pública
Justícia Gratuïta

La Generalitat incrementa fins a un 227 % les retribucions del torn d’ofici i fa que els professionals valencians siguen els més ben pagats

23/02/2023
  • La pujada pressupostària per a Justícia Gratuïta ha sigut del 160 % des de l'any 2015, que ha passat dels 23 milions als 60 milions per a 2023

El director general de Reformes Democràtiques i Accés a la Justícia, José García Añón, ha traslladat als col·legis d'advocats i advocades de la Comunitat Valenciana l'increment previst per a 2023 de les retribucions per al torn d'ofici, que oscil·la entre el 14 % i el 227 % des de 2016 i que converteix els professionals valencians en els més ben pagats de tota Espanya. 

Per a Justícia Gratuïta, la Generalitat destinarà durant aquest exercici uns 60 milions d'euros, la qual cosa suposa un creixement del 160 % respecte a 2015, quan s'hi van destinar 23,3 milions d'euros. Gràcies a aquest augment pressupostari se sufragaran, d'una banda, l'increment previst de les actuacions i de les assistències i, de l'altra, l'augment de les quanties dels mòduls. 

Així, per exemple, l'assistència ordinària a persones especialment vulnerables (víctimes de violència de gènere, de terrorisme, tràfic d'éssers humans, menors d'edat o persones amb discapacitat) puja dels 122 euros actuals als 140, el servei de guàrdia per a persones vulnerables creix de 203 a 232 euros, i l'apel·lació contenciosa administrativa puja de 193 a 352 euros. 

Tenint en compte l'ordre de 2016, els increments més importants es produeixen en els mòduls relatius als menors (el dictat d'arxiu o obertura d'audiència puja un 227 %, de manera que passa dels 55 euros als 180). En la jurisdicció civil per a les mesures cautelars, quan siguen prèvies al procés, passa de 100 a 292 euros, és a dir, una pujada del 192 %. En el dictat de sobreseïment o obertura de judici oral de la jurisdicció militar, passa de 82 a 259 euros, la qual cosa suposa un augment del 214 %.

El director general ha subratllat que "aquest esforç inversor ha convertit els professionals de l'Advocacia i la Procuradoria de la Comunitat en els més ben pagats d'Espanya, ja que som els que més paguem en tots els mòduls de Justícia Gratuïta", i ha destacat que "ara, a més, cobren sense retards". 

En aquest sentit, ha explicat que "la Justícia Gratuïta és un servei públic necessari perquè les persones en una situació especialment vulnerable puguen accedir a la justícia en condicions d'igualtat per a defensar els seus drets i interessos legítims". 

Durant els últims anys, a més, s'ha promogut l'especialització en la prestació d'aquest servei i s'han creat torns d'ofici especialitzats. Concretament, la Conselleria de Justícia, Interior i Administració Pública destinarà, enguany, 60.000 euros per a la formació i l'especialització dels professionals, la qual cosa suposa un increment del 50 % respecte a 2022.

Galeria d'imatges