Innovació, Indústria, Comerç i Turisme
Transició energètica

L’Ivace rep més d’un centenar de sol·licituds per a acollir-se al Pla de rehabilitació energètica d’edificis en municipis d’un màxim de 5.000 habitants

08/10/2023
  • El termini continuarà obert fins al pròxim 31 de desembre o fins a esgotar el pressupost assignat, que ascendix a 6,1 milions d'euros
  • Les ajudes, pròximes al 70 %, estan destinades a actuacions d'eficiència energètica en façanes, instal·lacions tèrmiques i il·luminació, així com l'ús d'energies renovables

L’Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (Ivace), dependent de la Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, ha rebut fins ara un total de 106 sol·licituds per a acollir-se al Pla de rehabilitació energètica d’edificis en municipis d’un màxim de 5.000 habitants (PREE5000). El termini per a presentar sol·licituds continuarà obert fins al 31 de desembre o fins a esgotar el pressupost assignat, que ascendix a 6,1 milions d’euros.

Este programa seguix el fet d’impulsar la sostenibilitat dels edificis existents a la Comunitat Valenciana als municipis de repte demogràfic, donant suport econòmic a la millora de l’eficiència energètica de les instal·lacions d’il·luminació i l’envolupant tèrmica, és a dir, façanes, cobertes, finestres, etc., així com la utilització d’energies renovables per a calefacció, climatització, ventilació i aigua calenta sanitària.

La gran majoria de les propostes rebudes, el 89 %, correspon a habitatges de particulars i comunitats de propietaris i les restants, a empreses i ajuntaments. València i Castelló, amb 43 i 42 sol·licituds respectivament, són les províncies que més iniciatives han presentat. Alacant, per la seua banda, ha remés 21 projectes fins ara.

En l’actualitat, la Comunitat Valenciana té 389 municipis de repte demogràfic, 118 dels quals es troben a la província de Castelló, 189 a la província de València i 82 a la d’Alacant. En total, en estos municipis residixen 482.000 persones.

Ajudes per a 56 projectes

Del total de sol·licituds rebudes, Ivace Energia ja ha resolt concedir ajudes a 56 projectes, per als quals destinarà un total de 2,62 milions d’euros. En este sentit, la consellera d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, Nuria Montes, ha insistit en l’“elevat grau de suport que oferix l’Ivace”, amb un percentatge d’ajuda respecte a la inversió “que ronda el 72 % de mitjana i que en alguns casos arriba al 100 %”.

Gràcies a la implantació de les mesures previstes, s’aconseguirà un estalvi energètic superior al 60 % del consum final d’energia de mitjana i, tal com ha explicat Montes, després de l’execució de les reformes lligades a l’eficiència energètica, “la immensa majoria dels habitatges, un 90 %, aconseguixen la qualificació energètica A o B, és a dir, les qualificacions més elevades en eficiència energètica”.
 
Junt amb els “evidents beneficis mediambientals i econòmics derivats de l’estalvi energètic”, la titular d’Innovació ha recalcat que la transformació de la infraestructura construïda cap a edificis de consum zero “obri importants alternatives i oportunitats d’inversió i ocupació”.

Requisits i quantia de les ajudes

Per a poder beneficiar-se d’estes ajudes, que són finançades per la Unió Europea a través del Fons Europeu de Recuperació Next Generation EU, les accions que es realitzen han de suposar una millora de la lletra de qualificació energètica i una reducció del consum d’energia primària no renovable d’almenys un 30 % de l’habitatge o l’edifici que es rehabilite.

Se’n poden beneficiar tant particulars com comunitats de propietaris; comunitats energètiques; empreses explotadores, arrendatàries o concessionàries d’edificis; empreses de serveis energètics (ESE); entitats locals, i sector públic institucional de les administracions públiques.

A més, el PREE5000 pretén promoure les actuacions realitzades per comunitats d’energies renovables o comunitats ciutadanes d’energia, per la qual cosa també podran accedir a estes ajudes, que a més comptaran amb una ajuda addicional d’un màxim del 20 %.

Les ajudes són com a mínim d’un 20 %/50 % de la inversió energètica i eficientment duta a terme, i arriben a un 100 % en rehabilitacions integrals d’habitatges amb criteri social i que aconseguisquen una alta qualificació energètica amb la reforma.

En el cas del criteri social, l’ajuda es pot incrementar als edificis d’habitatges de protecció pública o situats en les àrees de regeneració i renovació urbanes o rurals.

Quant a l’ajuda addicional per eficiència energètica, s’aplica en actuacions que eleven la qualificació energètica de l’edifici per a obtindre una classe energètica A o B, en l’escala de CO₂, o bé incrementen dos lletres la qualificació energètica de partida.

Finalment, l’ajuda addicional per actuació integrada s’aplica als edificis que facen simultàniament la combinació de dos o més tipologies d’actuació, sempre que una siga sobre l’envolupant tèrmica.

Tindran també dret a ajuda addicional els edificis inclosos dins d’una comunitat d’energies renovables o una comunitat ciutadana d’energia.

Accions susceptibles de suport

Les accions susceptibles d’ajudes s’enquadren en tres categories: millora de l’eficiència energètica de l’envolupant tèrmica (façanes, cobertes, finestres, solucions bioclimàtiques, etc.); millora de l’eficiència energètica i d’energies renovables en les instal·lacions tèrmiques de calefacció, climatització, ventilació i aigua calenta sanitària, i millora de l’eficiència energètica de les instal·lacions d’il·luminació.
 
Les actuacions subvencionables incloses en cada una de les tipologies es poden dur a terme en edificis destinats a habitatge unifamiliar, residencial col·lectiu d’habitatge o qualsevol altre ús (administratiu, sanitari, docent, cultural, etc.).

Així mateix, les actuacions subvencionables es poden fer en edificis complets existents o sobre un o diversos habitatges, o locals, del mateix edifici, considerats individualment o com a parts d’un edifici existent.

No són actuacions subvencionables les que es duguen a terme en edificis construïts l’any 2007 o posterior, aquells en els quals suposen una ampliació, en els que s’incremente la superfície o el volum construït, o quan comporten un canvi d’ús de l’edifici.