Innovació, Indústria, Comerç i Turisme
Liderada per Aimplas

L’Ivace finança amb 236.000 euros una investigació per a recuperar i reciclar matèries primeres crítiques essencials per a noves aplicacions tecnològiques

22/10/2023
L’Ivace finança amb 236.000 euros una investigació per a recuperar i reciclar matèries primeres crítiques essencials per a noves aplicacions ...
  • El projecte abordarà tecnologies de reciclatge mecànic, químic i biològic per a fer front a la possible escassetat d'estos materials en el futur
  • Es pretén avançar cap a un reciclatge total, amb un abocament zero en línia amb la legislació europea, nacional i autonòmica

L’Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (Ivace), dependent de la Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, ha finançat amb 236.000 euros la investigació liderada per l’Institut Tecnològic del Plàstic (Aimplas) per a recuperar i reciclar matèries primeres crítiques essencials, com ara el liti o l’or, per a usar-les en noves aplicacions tecnològiques.

En este projecte, denominat Recritic, col·laboren, junt amb Aimplas, les empreses recicladores Acteco (gestor de residus) i GBP Metal Group, així com entitats especialitzades que ajudaran a complementar les anàlisis de substàncies i les anàlisis complementàries.

La consellera d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, Nuria Montes, ha descrit la investigació com a “molt positiva, necessària i fonamental per a consolidar les cadenes de subministrament d’estes matèries”, al mateix temps que s’ha referit a la necessitat de continuar apostant per una R+D en col·laboració amb empreses, “que contribuïsca a donar solucions reals a necessitats reals que ajuden a millorar la seua competitivitat”.

Les matèries primeres crítiques, com ara el liti, l’or o el silici, juntament amb altres residus valuosos, es localitzen en aparells elèctrics i electrònics del nostre dia a dia, per exemple mòbils i ordinadors, però també tenen un paper especialment important en la construcció d’infraestructures de fonts d’energia alternatives com l’eòlica, la fotovoltaica o la solar termoelèctrica, per la qual cosa són vitals en la transició energètica cap a fonts netes i sostenibles.

La Comissió d’Indústria del Parlament Europeu ha adoptat mesures per a impulsar el subministrament de matèries primeres crítiques, crucials per a garantir la transició de la Unió Europea cap a un futur sostenible, digital i sobirà.

Es tracta de matèries limitades, escasses i no renovables, que, en moltes ocasions, suposen limitacions per al desenvolupament econòmic i social.

“Amb estes premisses —ha explicat la investigadora líder en reciclatge químic en Aimplas, Eva Verdejo— és important impulsar la investigació en processos de reciclatge sostenibles i viables que permeten recuperar-los i tractar els residus complexos de manera adequada per a obtindre plàstic reciclat que es puga reutilitzar”.

Els avanços que aporte el projecte Recritic “permetran caminar cap a un reciclatge total, amb un abocament zero en línia amb la legislació europea, nacional i autonòmica en matèria d’economia circular, residus i estratègia del plàstic, entre altres”, hi ha afegit Eva Verdejo.

Per a aconseguir este objectiu ambiciós, en el projecte Recritic es treballarà el desenvolupament i l’obtenció de diversos processos i tecnologies, tant de reciclatge mecànic, reciclatge químic com de reciclatge biològic, per a fer front a la possible escassetat d’estos materials en el futur.

També es reciclarà el plàstic contingut en estos dispositius per a obtindre plàstic reciclat que es puga reutilitzar en diversos sectors.

El projecte Recritic s’inclou en el programa d’ajudes de l’Ivace dirigides a centres tecnològics de la Comunitat Valenciana per a projectes d’R+D de caràcter no econòmic realitzats en col·laboració amb empreses per a l’exercici 2023, finançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (Feder) de la Unió Europea en el marc del Programa operatiu 2021-2027.

Galeria d'imatges