Innovació, Indústria, Comerç i Turisme
Investigació

Ivace+i fa costat a l’ITC en la investigació de l’ús d’hidrogen verd en els processos de fabricació de peces ceràmiques

12/03/2024
Ivace+i fa costat a l’ITC en la investigació de l’ús d’hidrogen verd en els processos de fabricació de peces ceràmiques
  • S’estudiarà en laboratori com aplicar l’hidrogen verd sense alterar les característiques del producte final
  • El secretari autonòmic d’Indústria afirma que esta investigació és ambiciosa i conjumina coneixement científic, tecnològic i empresarial
  • La unitat d’Energia d’Ivace+i llançarà una línia específica d’ajudes per a afavorir la implantació d’esta tecnologia en el nostre territori

L’Institut Valencià de Competitivitat i Innovació (Ivace+i), que presidix la consellera Nuria Montes, dona suport a una nova investigació liderada per l’Institut de Tecnologia Ceràmica (ITC) per a impulsar l’ús d’hidrogen verd en els processos de fabricació de peces ceràmiques, que és on es consumix més del 60 % de l’energia.

Esta ajuda, prevista per a 2024, permetrà fer un salt qualitatiu en les investigacions que ha fet el centre tecnològic amb el suport de l’Ivace+i per a impulsar la descarbonització del sector.

Mitjançant este projecte, el centre d’investigació de Castelló preveu estudiar al laboratori de la seua planta pilot hipocarbònica com aplicar l’hidrogen verd en els processos de fabricació de peces ceràmiques i analitzar si el seu ús afecta d’alguna manera a les característiques del producte final.

Per a fer-ho, l’ITC es planteja l’ús de tecnologies disruptives com ara els combustibles alternatius, la captura i l’emmagatzematge de Co2 i l’electrificació de processos amb energia generada per fonts renovables. L’objectiu inicial plantejat per l’ITC és poder obtindre de les seues pròpies plaques fotovoltaiques l’electricitat necessària per a generar l’hidrogen verd, amb la qual cosa l’electricitat utilitzada serà 100 % renovable.

Per al secretari autonòmic d’Indústria, Comerç i Consum, Felipe Carrasco, “esta investigació és ambiciosa, defén els interessos de les empreses del sector i conjumina coneixement científic (Universitat), tecnològic (ITC) i les empreses. Esta col·laboració està demostrant ser clau per a impulsar la innovació industrial i social”.

En este sentit, Felipe Carrasco hi ha afegit que “l’hidrogen verd serà un dels protagonistes de la imminent transició energètica que les economies mundials estan obligades a liderar per a aconseguir la neutralitat en carboni i combatre el canvi climàtic, i esta investigació torna a situar l’ITC a l’avantguarda de la innovació”.

Carrasco ha destacat l’“aposta clara” de la Generalitat per esta font d’energia neta, “prova d’això és la constitució d’una mesa de treball formada per la Generalitat i les principals empreses i entitats del sector per a impulsar la generació d’hidrogen verd a la Comunitat”.

En este sentit, Carrasco també ha assenyalat que la unitat d’Energia d’Ivace+i posarà en marxa en 2024 una línia específica d’ajudes, dotada amb 2 milions d’euros, per a afavorir la implantació d’esta tecnologia en el nostre territori.

El secretari autonòmic d’Indústria ha visitat, juntament amb el director general d’Indústria, Manuel Rosalén, i el director general d’Energia i Mines, Manuel Argüelles, les instal·lacions que el centre tecnològic té a Almassora, on representants de l’ITC els han traslladat la situació actual, les qüestions i els desafiaments als quals s’enfronta el sector.

Xifres

En 2022, segons dades contrastades per l’Institut de Tecnologia Ceràmica, el 90 % del consum en els processos de fabricació era de gas natural i el 10 %, d’electricitat, i va arribar als 16.600 Gwh/any.

Les emissions totals verificades de diòxid de carboni van ser de 2,4 tones de Co2, un 93 % de les quals van procedir de la combustió de gas natural.

A això cal afegir que durant els últims anys la quantitat de drets d’emissió de CO2 gratuïts assignats a les empreses del sector no ha sigut suficient per a cobrir les emissions reals emeses. S’ha produït un dèficit d’emissions, que ha suposat un sobrecost de diversos milions d’euros per a les empreses afectades.

En concret, l’any 2021 la factura sectorial per la compra de drets d’emissions es va multiplicar per 6, i va passar dels prop d’11 milions d’euros en 2020 als 66 milions d’euros en 2021.

Galeria d'imatges