Innovació, Indústria, Comerç i Turisme
Estratègia de reindustrialització

Indústria rep més de 1.000 sol·licituds per a les ajudes per a inversions de pimes industrials

22/03/2024
  • Un total de 32 sol·licituds consistixen en inversions en municipis amb el risc de despoblament
  • La inversió induïda relacionada amb estes ajudes supera els 200 milions d’euros

La Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, que dirigix Nuria Montes, ha rebut 1.057 sol·licituds per a les ajudes per a inversions de pimes industrials. Això suposa 82 sol·licituds més que durant l’exercici passat. La inversió induïda relacionada amb estes ajudes supera els 200 milions d’euros. Per sectors destaquen el metall, el de químics, paper, moble i tèxtil.

Pel que fa a la procedència de les empreses sol·licitants, crida l’atenció que s’hagen rebut un 40 % de sol·licituds de la província d’Alacant (406 sol·licituds), mentres que 119 són de Castelló i 532 procedixen d’empreses de la província de València.

D’altra banda, 32 de les sol·licituds mencionades consistixen en inversions en municipis amb el risc de despoblament. Tal com ha apuntat el director general d’Indústria, Manuel Rosalén, “esta línia de subvencions està concebuda com un instrument per a contribuir a restablir l’equilibri poblacional de la Comunitat Valenciana, però també per a enfortir l’Estratègia de reindustrialització que el Consell té previst aprovar prompte”.

En este sentit, esta convocatòria d’ajudes, el termini de presentació de les sol·licituds de la qual va finalitzar el 20 de març passat, preveu la subvenció d’un màxim del 40 % de les inversions que les petites i mitjanes empreses (pimes) del sector industrial facen en municipis de la Comunitat Valenciana en risc de despoblament.

Amb l’objectiu de donar a conéixer precisament esta línia d’ajudes, el director general d’Indústria va informar directament, mitjançant un escrit, els ajuntaments dels 178 municipis en risc de despoblament. Es tracta d’una xifra que representa la tercera part del total de localitats de la Comunitat Valenciana.

Per a la resta del territori, la subvenció màxima és del 30 % per a les inversions que facen les pimes industrials. Com ho explica Manuel Rosalén, “l’objectiu de les ajudes és respondre als reptes que es deriven dels continus canvis tecnològics, l’impacte dels quals és global, i davant dels quals cal respondre insistint que cap dels territoris de la Comunitat Valenciana quede arrere”.

Fins a 200.000 euros de subvenció

El pressupost inicial estimat d’esta línia de subvencions en règim de concurrència competitiva ascendix a 48.300.000 euros, amb un màxim de 3.450.000 euros per a cada un dels sectors industrials presents a la Comunitat Valenciana, entre els quals estan el d’automoció, espacial aeronàutic, semiconductors, biotecnologia, producció audiovisual, videojocs, animació, realitat augmentada i virtual, ceràmica, vidre i materials de construcció no-metàl·lics, cuir i calcer, envasos i embalatges, tèxtil, plàstic, metal·lomecànic, joguet, articles d’esports i altres indústries manufactureres, fusta i mobles i aparells d’il·luminació, marbre, pedra natural i àrids, paper i arts gràfiques, plàstic, químic, tèxtil i de valorització de materials.

Les actuacions subvencionables seran aquelles que suposen una millora de la competitivitat industrial mitjançant la creació d’un nou establiment industrial, l’ampliació o la millora d’un establiment existent, la diversificació de la producció o els canvis essencials en els processos productius en funcionament.

El pressupost mínim subvencionable dels projectes d’inversió industrial serà de 20.000 euros i l’ajuda màxima que podrà rebre cada empresa beneficiària no superarà els 200.000 euros.

Talls de veu relacionats

Consellera Nuria Montes