Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport
Espai LaGranja

L’Institut Valencià de Cultura mostra tots els accents de la dansa espanyola en Espai LaGranja

01/04/2024
L’Institut Valencià de Cultura mostra tots els accents de la dansa espanyola en Espai LaGranja
  • Espai LaGranja ret homenatge al ballador Martín Vargas en el 25 aniversari de la seua defunció
  • Les jornades seran del 2 al 5 d’abril i comptaran amb noms propis importants de la dansa espanyola

La Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport, a través d’Espai LaGranja, s’acosta als diferents accents de la dansa espanyola en les I Jornades Intensives Martín Vargas.

Espai LaGranja organitza estes jornades, junt amb l’Associació Cultural Martín Vargas (ACMV), amb l’objectiu de promoure la riquesa i diversitat de la dansa espanyola. Del 2 al 5 d’abril, es faran una sèrie de tallers formatius amb professionals de l’àmbit local i estatal amb l’objectiu d’acostar esta disciplina artística als participants. Tots ells podran aprendre des dels fonaments bàsics fins a tècniques avançades d’este estil de dansa.

Estes jornades es duen a terme com a homenatge al ballador Martín Vargas, de qui es commemora el 25 aniversari de la seua defunció. Martín Vargas va tindre una trajectòria professional internacional que el va portar a ser coreògraf en el Ballet Nacional d’Espanya i també en pel·lícules de Hollywood. A més, Vargas va fundar el Ballet de València. La seua paleta coreogràfica va abordar tots els gèneres de la dansa espanyola.

Les sessions comencen este dimarts 2 d’abril amb els tallers de nou folklore a càrrec d’Eduardo Díaz, director artístic del Grup de Danses de València, així com de flamenc per a tablao de Paco Berbel, ballador i professor del Conservatori.

La dansa estilitzada protagonitzarà el workshop de Rosa Zaragoza el dimecres 3 d’abril. Un estil que es basa en la lliure composició de passos i coreografies inspirades en els balls populars, el flamenc i l’escola bolera. Rosa Zaragoza ha dirigit el Ballet Real de la Zarzuela i ha ballat també en companyies com ara Compañía Carmen Cortés o DanZarte.

Francisco José Suárez, El Torombo, agafarà el testimoni de les jornades el dijous 4 d’abril. Torombo compartirà amb els assistents la seua tècnica de flamenc i compàs. L’apel·latiu Torombo, li’l va posar el seu mestre, el gran Farruco i significa tempesta, ruixat. Al llarg de la seua carrera, El Torombo ha recorregut diversos països d’Europa, Amèrica i Àsia, i ha treballat amb figures com Juana Amaya, Belén Maya, Farruquito, Manuela Carrasco, La Susi, Tomatito i Potito, entre d’altres.

Este ballador actualment viu a Sevilla i dirigix el projecte flamenc ‘Fora de sèrie’, dedicat a formar joves talents. A més, té com a objectiu la integració en la societat de persones que es troben en situacions de risc o exclusió social i les ajuda a descobrir les capacitats que tenen a través de l’art.

Esta primera edició de les Jornades de Dansa Espanyola Martín Vargas conclouen el divendres 5 d’abril amb el taller de flamenc de José Porcel. La trajectòria de José Porcel ha estat dedicada a la dansa espanyola i el flamenc des de l’inici. De fet, la seua trajectòria s’ha forjat amb noms destacats de creadors i companyies del nostre panorama nacional. Va començar ballant folklore andalús amb 13 anys i amb 16 iniciava els estudis amb el mestre Martín Vargas. Paco Romero, Isabel Quintero, Pedro Azorín i José Granero són uns altres dels grans noms amb els quals Porcel va continuar la formació ja a Madrid.

Galeria d'imatges