Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori
Transport públic

TRAM d’Alacant va arreplegar 2.559 objectes perduts en 2023

08/04/2024
Objectes perduts TRAM 2023
  • Els usuaris perden una mitjana de set articles dia, sobretot carteres, moneders, motxilles, DNI, passaports i claus
  • El protocol d’actuació establit aconseguix que els propietaris recuperen el 35,17 % dels seus objectes, que és immediat si es tracta d’objectes de valor

Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) va arreplegar durant l’any passat un total de 2.559 objectes perduts pels usuaris de TRAM d’Alacant. Estes dades suposen que s’obliden set objectes de mitjana al dia i 213 per mes, que són guardats com a mínim un mes en les estacions on es custodien i un mes més en el magatzem d’objectes perduts de l’estació de Luceros. Una vegada transcorregut este període de temps, i si els seus propietaris no els han reclamat, s’entreguen a la Policia Local d’Alacant.

Els objectes que més apareixen en els trens i tramvies d’Alacant i la seua àrea metropolitana són, per orde, carteres i moneders, motxilles, documentació (DNI, passaports, permís de conduir, targeta sanitària…), claus, ulleres, mòbils, bosses, paraigües i carpetes.

Seguint amb la divisió per èpoques, els mesos en què més articles es van extraviar van ser novembre (435), octubre (423), febrer 8406), maig (382), juliol (373), setembre (362), juny (359), gener (326), març (298), agost (287), desembre (272) i abril (256).

Gràcies als protocols establits per FGV per a la gestió i custòdia d’objectes perduts, la recuperació d’un objecte per part del seu propietari durant el període que està registrat en FGV es xifra en 900, un 35,7 %, i el percentatge restant és entregat a la Policia Local d’Alacant o traslladat a un punt verd o de reciclatge, si es tracta d’objectes en evident estat de desgast o deterioració.

Quant al temps que es tarda a recuperar un article, varia si hi ha algun element identificatiu o el client el reclama; si és així, especialment quan es tracta d’un objecte de valor, se sol retirar fins i tot la mateixa jornada de la seua pèrdua.

Procediment que cal seguir

Les estacions ateses amb personal d’FGV són els punts d’entrega i de recollida per part dels usuaris en una primera fase, abans de ser traslladats a la seu central a l’estació de Luceros.

Transcorregut un mes, els objectes són arreplegats i portats al magatzem d’objectes perduts de l’estació de Luceros per a intentar localitzar el propietari, donar de baixa per al seu reciclatge segons el seu estat o bé entregar-los a l’Oficina d’Objectes Perduts d’Alacant transcorregut un altre mes.

Els documents oficials (DNI, passaports, etcètera), s’entreguen a la policia com més prompte millor per a intentar localitzar el seu propietari. Les targetes bancàries són destruïdes a fi de no ser manipulades, i d’esta manera s’eviten riscos innecessaris. Amb la resta d’objectes que permeten localitzar el seu propietari, es duen a terme seguiments i xicotetes investigacions per part del personal d’Atenció al Client per a aconseguir entregar-los.

Objectes sorprenents

A més de la pèrdua d’objectes habituals, com els esmentats anteriorment, crida l’atenció una sèrie d’articles que costa creure que els usuaris s’obliden, com ara bicicletes, patinets, maletes, crosses, bastons, ordinadors portàtils, tauletes, carros de bebé i de compres, cascos de moto, neveres portàtils, necessers, ombrel·les, assecadors de cabells, radiografies, receptes, informes mèdics i fins i tot, un violí i un ukulele.

 

Galeria d'imatges