Vicepresidència Segona i Conselleria de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge
Dependència Comunitat Valenciana

La llista d’espera de dependència continua descendint i confirma la recuperació del sistema amb més de 152.000 persones ateses

05/04/2024
La llista d’espera de dependència continua descendint i confirma la recuperació del sistema amb més de 152.000 persones ateses
  • Susana Camarero destaca els bons resultats dels últims mesos durant la seua visita a la residència de persones majors San Francisco i San Vicente de Manises
  • El sistema atén ja 152.796 persones, 2.064 persones més que el mes anterior
  • Per províncies, 47.148 persones residixen a la província d’Alacant, 17.480 a la de Castelló i 88.168 a la de València 

La vicepresidenta segona i consellera de Servicis Socials, Igualtat i Habitatge, Susana Camarero, ha confirmat, tal com va avançar la setmana passada, el descens, un mes més, de la llista d’espera de dependència, que se situa en 16.280 persones, 1.343 menys que al febrer.

Així ho ha destacat durant la visita que ha fet a la residència de persones majors dependents San Francisco i San Vicente de Manises, on ha assenyalat que les dades publicades corresponents al mes passat corroboren la “recuperació” del sistema de la dependència amb 152.796 persones ateses a la Comunitat Valenciana, 2.064 persones més que al febrer.

El balanç reflectix una tendència a l’alça en persones ateses i un descens en la llista d’espera, que torna a nivells inferiors a agost de 2023, quan la llista d’espera superava les 18.000 persones a causa de la “paralització ocasionada per l’anterior executiu”. En este sentit, Camarero ha recordat que van ser necessàries “dos ampliacions de crèdit” de 39,5 i 22 milions d’euros abans d’acabar 2023.

Així mateix, s’ha referit al pla de xoc dissenyat per la Conselleria i a l’esforç realitzat pel personal del seu departament, que està treballant “sense descans” per a continuar millorant estes dades i “donar resposta” a les persones en situació de dependència que “tant necessiten un servici o una prestació econòmica”.

En relació amb el finançament del sistema, la vicepresidenta segona ha recordat que el Govern de Sánchez té l’“obligació” de finançar el 50 % que la llei establix, no obstant això, “fa massa anys que gira l’esquena a les persones dependents de la Comunitat Valenciana”, amb unes aportacions del 21 % l’any 2022 o el 15 % que va aportar en 2021. Si l’executiu central haguera complit, “no estaríem parlant de llistes d’espera, perquè este problema estaria solucionat”.

Dades actuals

En els últims huit mesos el departament que dirigix Susana Camarero ha resolt un total de 25.165 expedients i ha abonat 396,8 milions d’euros, des d’agost fins ara, actualitzant i pagant les quanties de les prestacions amb els augments i els endarreriments corresponents, d’acord amb els nous imports acordats pel Govern central el mes d’agost passat i que assumixen les comunitats autònomes.

Segons les dades corresponents a març, el sistema atén ja 152.796 persones de la Comunitat Valenciana, 2.064 més que el mes anterior. Per províncies, 47.148 persones residixen a la província d’Alacant, 17.480 a la de Castelló i 88.168 a la de València. El balanç reflectix també que es van resoldre un total de 3.877 expedients.

Estes dades han permés reduir la llista d’espera en 1.343 persones respecte a febrer. Quant a la nòmina abonada, s’han pagat 49,62 milions d’euros corresponents a les prestacions econòmiques de març i endarreriments.

Les 152.796 persones en situació de dependència incloses en el sistema reben atenció especialitzada a través de servicis residencials o de dia o una prestació econòmica pel servici que el sol·licitant i la seua família, i el professional de treball social, acorden com a millor recurs per a la situació personal del demandant.

Residència de majors de Manises

Durant la visita a la residència San Francisco i San Vicente de Manises, la vicepresidenta segona ha recorregut les instal·lacions i ha pogut conversar amb les persones residents i amb els i les professionals i l’equip directiu.

El centre, gestionat per l’associació LARES, disposa de 54 places residencials, 39 de les quals són finançades per la Generalitat, a través de l’acció concertada.

La vicepresidenta segona s’ha interessat pel model d’atenció integral i centrada en la persona de la Fundación Pilares per a l’autonomia personal que està implantant la residència de Manises. Es tracta d’un projecte que pretén avançar cap a un nou model residencial en el qual el sistema organitzatiu del centre i els servicis posen com a eix de la seua actuació la persona.

Este model residencial disposa d’unitats de convivència amb grups reduïts de persones residents que compartixen uns espais diferenciats (saló, cuina, etc.) i ambientats, en la mesura que siga possible, com una llar.

Així mateix, es busca promoure el respecte als plens drets de les persones majors i la seua participació en la presa de decisions.

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats

Vicepresidenta Segunda y Consellera de Servicios Sociales, Igualdad y Vivienda, Susana Camarero