Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori
Territori

La Generalitat presenta al·legacions al Reglament General de Costes del Govern per a “fer compatible la protecció amb l’activitat humana”

08/04/2024
La Generalitat presenta al·legacions al Reglament General de Costes del Govern per a “fer compatible la protecció amb l’activitat humana”

 

  • La consellera Salomé Pradas advoca per una norma que tinga en compte les necessitats de la costa valenciana durant la seua visita a Moncofa
  • La Conselleria adjudica el contracte per a la nova concessió d’autobús Vall d’Uixó-Castelló de la Plana i anuncia una nova estació de bombament per al municipi

La consellera de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori, Salomé Pradas, ha confirmat que la Generalitat ha presentat al·legacions al Reglament General de Costes del Ministeri per a la Transició Ecològica amb l’objectiu de “fer compatible la protecció del litoral amb l’activitat humana”.

Salomé Pradas, que ha visitat hui la zona afectada per les partions a la localitat de Moncofa i s’ha reunit amb l’alcalde, Wenceslao Alós, ha indicat que l’anul·lació judicial del Reial decret pel qual es modifica el Reglament General de Costes “obri una oportunitat de replantejament dels objectius de la norma atenent el sentiment dels ciutadans” i ha advocat per aprofitar-la.

En este sentit, se sol·licita al Govern que atenga la realitat de costes com la valenciana, amb una important activitat econòmica lligada al mar que també es regularà en la futura norma autonòmica. També que es tinga en compte la diversa caracterització dels temporals dels mars Cantàbric i Atlàntic, i Mediterrani, i la seua diferent incidència en costes escarpades i platges.

“L’establiment d’un criteri uniforme només per la seua aplicació pràctica ha provocat línies poligonals, que s’han traslladat a les servituds de protecció, d’impossible comprensió per la ciutadania, la conseqüència del qual ha sigut el desprestigi de la legislació de costes”, ha remarcat la consellera. De la mateixa forma, ha lamentat que municipis com Moncofa hagen perdut 200 metres lineals de costa en els últims anys i que el Govern no haja actuat per a evitar-lo més enllà d’arrabassar terreny públic i privat sense aportar cap solució.

Entre les al·legacions presentades amb l’objectiu de millorar la futura norma també es troba la petició que es considere els passejos marítims en la fixació de la vora de la mar per a abundar en la seguretat jurídica que ha de regir l’actuació dels poders públics. A més, la consellera demana suprimir “els preceptes més arbitraris que obrin la porta a un major nombre de partions” com el que assenyala que amb un únic temporal es pot marcar una partió, encara que amb anterioritat el límit es fixava en cinc.

Finalment, s’avisa que la vinculació de l’urbanisme a la norma projectada, a pesar que té caràcter sectorial costaner, excediria l’àmbit competencial, envaint el que constitucionalment correspon a municipis i comunitats autònomes.

Millora de la línia d’autobús i estació de bombament

Salomé Pradas ha anunciat durant la seua visita al municipi que la Generalitat ja ha adjudicat el nou contracte de la línia d’autobús CV-007, que comprén el servici Vall d’Uixo-Castelló de la Plana i que permetrà millorar la connexió de Moncofa amb Castelló. “Passem de dos freqüències diàries a cinc de dilluns a divendres per a assegurar que tant els jóvens que van a la universitat com la resta dels usuaris tinguen garantit el desplaçament”, ha recalcat la consellera.

De la mateixa manera, ha destacat que des de la Conselleria s’estan preparant altres actuacions en el municipi en matèries com l’aigua. La més rellevant és la futura estació de bombament de la localitat, que implicarà una inversió de 2,7 milions d’euros i que permetrà una millora del servici.

La planta captarà les aigües del nucli urbà i les enviarà directament a l’estació de Xilxes d’Alt sense necessitat de passar per tota la xarxa de sanejament de la platja, la qual cosa alliberarà espai en la mateixa xarxa i permetrà gestionar més aigua en el sistema.

 

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats

Consellera Salomé Pradas