Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport

El Consell aprova la declaració de la Festa de la Mare de Déu del Castell de Cullera com a bé d’interés cultural immaterial

09/04/2024
  • Esta manifestació forma part rellevant del patrimoni cultural valencià
  • Les festes se celebren durant nou dies, des del dissabte després de Pasqua fins al diumenge següent
     

El Consell ha aprovat el decret pel qual es declara bé d’interés cultural (BIC), amb la categoria de bé immaterial, la Festa de la Mare de Déu del Castell de Cullera.

D’esta manera, s’atorga la màxima protecció patrimonial a esta manifestació cultural i de devoció a la Mare de Déu del Castell de Cullera, patrona de la localitat i popularment coneguda com la ‘Moreneta’, que presenta un ampli ventall de manifestacions, no solament religioses sinó també identitàries, artístiques o gastronòmiques, que la convertixen en una mostra rellevant del ric patrimoni immaterial del territori valencià, amb una influència espacial que va més enllà de l’estricte marc municipal.

Es tracta d’una manifestació que ompli d’orgull, no solament els veïns de Cullera, sinó també els de les comarques veïnes i que es presenta plena de participació i protagonisme popular.

Les Festes en Honor de la Mare de Déu del Castell de Cullera són un element patrimonial transversal per a tota la població, ja que estan totalment interioritzades com a pròpies i singulars, formen part de la identitat individual i col·lectiva i estan interconnectades amb els àmbits de la vida diària comuna del poble.

Esta protecció es concretarà amb les mesures de protecció i salvaguarda dirigides a fer treballs d’identificació, descripció, investigació, estudi i documentació amb criteris científics; incorporar els testimoniatges disponibles a suports materials que garantisquen la seua protecció i preservació; vetlar pel normal desenvolupament i pervivència d’esta manifestació cultural, així com tutelar la conservació dels seus valors tradicionals i la seua transmissió a les generacions futures.

La gestió del bé l’exerciran l’Ajuntament de Cullera i la Junta Patronat del Santuari de la Mare de Déu del Castell de Cullera, juntament amb tots els actors d’esta manifestació immaterial, que seran els que decidisquen sobre aspectes materials i immaterials.

Nou dies de festa

Les Festes de la Mare de Déu del Castell de Cullera comencen el dissabte després de Pasqua i se celebren durant nou dies fins al diumenge de la setmana següent.

El primer dia, dissabte, té lloc la tradicional Baixà, en la qual la imatge de la Mare de Déu és baixada des de l’ermita del castell en processó nocturna pel camí del Calvari fins a l’església dels Sants Joans. Quan la imatge arriba al mercat, el poble de Cullera la rep amb un grandiós castell de focs artificials.

En els dies següents se succeïxen processons, concerts i actuacions musicals, el Certamen Nacional de Bandes de Música ‘Ciutat de Cullera’ i altres espectacles com ara vaquetes, la gran cavalcada de disfresses i diferents actes culturals.

Les festes patronals de Cullera culminen amb la pujada processional de la imatge de la Mare de Déu del Castell fins al seu santuari, després de la qual es dispara un castell de focs artificials que posa el punt final a la celebració.