Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport
Institut Valencià d'Art Modern

L’IVAM acomiada l’exposició ‘popular’ amb les performances de la Premi Nacional de Dansa Mónica Valenciano i Oriol Vilanova

09/04/2024
  • La ballarina i coreògrafa presenta El lloc dels passos perduts, un solo de dansa sobre la memòria del temps i la capacitat d’habitar espais
  • Una postal d’El pelele de Francisco de Goya inspira la performance d’Oriol Vilanova, amb la col·laboració de la ballarina María Tamarit

 

L’Institut València d’Art Modern (IVAM) acomiada el divendres 12 d’abril l’exposició ‘popular’, comissariada per Pedro G. Romero, amb dos performances a càrrec de la Premi Nacional de Dansa 2012, Mónica Valenciano (Las Palmas de Gran Canaria, 1961), i l’artista visual Oriol Vilanova (Manresa, 1980).

La coreògrafa canària Mónica Valenciano, pionera en la creació de nous llenguatges per a la dansa, visita l’IVAM amb una performance sobre la memòria del temps: El lloc dels passos perduts. L’artista explora la respiració del moviment i l’acústica del gest utilitzant elements quotidians com un motxo, mocadors de paper, un entrepà o una cadira plegable, que van transfigurant-se acumulant altres significats.

En este solo de dansa, la ballarina transita per un món de memòria, pèrdua, renúncia i esperança en el qual mostra el llenguatge propi que ha anat construint al llarg de la seua trajectòria: la tauromàquia, el flamenc, la boxa, la dansa clàssica, el taitxí i les obres de Goya. En l’última part de la peça, el cante jondo de Mónica Valenciano invoca els morts en una espècie de ritual en el qual la coreògrafa balla sense que parega que balle.

Per la seua part, l’artista visual Oriol Vilanova presenta la performance Postal animada (2024). Es tracta d’un ball amb les mans, a càrrec de la ballarina, performer, creadora escènica i docent María Tamarit, on la postal El pelele (1791-1792) de Francisco de Goya es convertix en la protagonista.

La pràctica artística d’Oriol Vilanova es construïx entorn de la recuperació i recontextualització d’artefactes culturals, especialment de postals il·lustrades adquirides en mercats de segona mà i mercats d'antiguitats. Vilanova les convertix en obres d’art contemporànies que generen una reflexió sobre la societat de l’espectacle.

L’exposició ‘popular’ mostra una còpia d’El pelele de Francisco de Goya que es va exposar al Museu del Poble (1931-1936), un museu de naturalesa efímera i portàtil, amb caràcter festiu i popular, vinculat amb el món de les fires, els titellaires i els comediants. Oriol Vilanova proposa un ball que reunix una sèrie de moviments consecutius manipulant la postal il·lustrada; tocant, coneixent, mostrant, rimant i desgastant.

Les performances d’Oriol Vilanova i Mónica Valenciano i tindran lloc el 12 d’abril a les 18.00 i a les 19.00 hores respectivament. L’accés és gratuït per a tots els públics. Més informació en la web del museu.

Performance Persistència del llenguatge d’Alegría i Piñero

En el marc de l’exposició ‘popular’, l’IVAM també ha programat la performance Persistència del llenguatge d’Alegría Castillo i José Antonio Sánchez Piñero per a persones amb paràlisi cerebral del Centre de Dia el Cabanyal Creu Roja.

Persistència del llenguatge és una escultura inflable sonora, una espècie de gran matalàs ovalat que activen les persones amb paràlisi cerebral que participen en el projecte. El mateix pes del cos sobre el matalàs precipita la fuita de l’aire per cinc eixides en forma de braços, rematats amb xiulets de canya i ressonadors que modulen fonemes concrets: ‘a’, ‘e’, ‘i’, ‘o’, ‘r’.

Alegría Castillo i José Antonio Sánchez Piñero van començar a investigar entorn de la creació d’escultures que expressen una parla artificial. D’esta recerca sorgix Enciclolalia, una sèrie d’escultures/artefactes que els situen en diferents perspectives des de les quals contemplar la fenomenologia de la parla.

‘popular’

‘popular’ és la major exposició realitzada sobre la col·lecció de l’IVAM amb més de 1.500 obres de 300 artistes com Joan Miró, Juana Francés, Man Ray, Picabia, Duchamp, Lenore Tawney, Joan Miró, Esther Ferrer o Teresa Lanceta. L’exposició, que rastreja l’imaginari del popular a través de les obres d’art de l’IVAM, s’ha activat al llarg dels seus sis mesos d’exhibició amb la participació d’artistes convidades com Delaine Le Bas, Julio Jara, Yinka Graves Erick Beltrán, Alejandra Riera o El Niño de Elche, entre altres.

 

Galeria d'imatges