Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport
Cinema per la Pau

La Filmoteca Valenciana projecta ‘Donbass’ (2018) amb la presència del seu director, Sergei Loznitsa

11/04/2024
La Filmoteca Valenciana projecta ‘Donbass’ (2018) amb la presència del seu director, Sergei Loznitsa
  • La pel·lícula es podrà veure este dijous, 11 d’abril, a les 20.00 hores, en la sessió inaugural del cicle ‘Cinema per la Pau’ organitzat per la Fundació Juntos por la Vida
  • A continuació de la projecció de la pel·lícula, se celebrarà un col·loqui amb el prestigiós director 

La Filmoteca Valenciana inaugura el cicle ‘Cinema per la Pau’ que organitza la Fundació Juntos por la Vida amb la projecció de Donbass (2018), de Sergei Loznitsa, el dijous 11 d’abril, a les 20.00 hores.

La pel·lícula serà presentada al públic de la sala Berlanga pel director Sergei Loznitsa, la directora adjunta d’Audiovisuals i Cinematografia de l’Institut Valencià de Cultura, María Fuster, i la presidenta de la Fundació Juntos por la Vida, Clara Arnal. Després de la projecció, se celebrarà un col·loqui amb Sergei Loznitsa en el qual també participen el cap de Programació de la Filmoteca Valenciana, José Antonio Hurtado, i el cineasta i escriptor cinematogràfic, Javier Tolentino.

Abans de la projecció d’esta vesprada, Sergei Loznitsa ha oferit una roda de premsa per a parlar del seu cine i de la seua pel·lícula, acompanyat per José Antonio Hurtado, Clara Arnal i Javier Tolentino.

Loznitsa ha agraït el suport a Ucraïna en estos temps tan difícils i ha indicat que per a ell “el cine és el millor instrument per a conéixer i saber més sobre les circumstàncies en les quals vivim” i ha assenyalat en estos anys “he filmat altres pel·lícules a Ucraïna i tot el que he fet ha sigut per transmetre el meu dolor cap al meu país i la meua gent”.

Per la seua part, el cap de Programació de la Filmoteca Valenciana, José Antonio Hurtado ha manifestat que és un privilegi per a la Filmoteca “poder comptar amb la presència de Sergei Loznitsa a València, ja que és un dels cineastes europeus amb més prestigi actualment”, com ho demostren els nombrosos premis obtinguts en els principals certàmens cinematogràfics internacionals com els festivals del Caire, Karlovy Vary o Cannes, en el qual ha sigut guardonat en dos ocasions.

Precisament, Donbass, que també va ser el film seleccionat per Ucraïna per a competir als Oscar, va obtindre el premi a la millor direcció en la prestigiosa secció ‘Una certa mirada’ en 2018. També va obtindre a Cannes el Premi Fipresci de la premsa cinematogràfica internacional amb La niebla en 2012.

José Antonio Hurtado ha recordat que al nostre país Donbass també “ha sigut una pel·lícula que ha comptat amb el favor de la crítica especialitzada i que, a més, ha guanyat algun premi en festivals com la Giraldilla de Oro, màxim guardó del Festival de Cine Europeo de Sevilla”.

“És una pel·lícula dura que oferix un descarnat retrat sobre la desinformació, la corrupció burocràtica, el fanatisme polític, la crueltat humana, el desemparament de la població civil o els crims que queden impunes en temps de guerra. En bona part, Donbass ja va anticipar tot el que ara de manera tràgica està succeint en la guerra d’Ucraïna”, ha assenyalat.

Així mateix, el cineasta i escriptor cinematogràfic Javier Tolentino ha assenyalat que, en la seua opinió, Sergei Loznitsa “és el cineasta més important del cine documental contemporani”; i ha citat una frase del cineasta: “L’única diferència entre el cine del que és real i la ficció és l’ètica”. Segons Tolentino, “esta frase definix el que el porta a este apassionat per les matemàtiques i la intel·ligència artificial al cine. La ferma voluntat de construir un llenguatge per a interpretar el passat d’una cultura russa de la qual procedix i la passió per entendre un present que puga construir-se en llibertat”.

Sobre la seua trajectòria cinematogràfica, Tolentino ha recordat que Loznitsa “sap com ningú bussejar, investigar i espigolar entre els arxius de la història, així hem pogut gaudir amb la seua mirada a la revolució russa (El último imperio, 2015) i a la figura de Stalin (State funeral, 2019). Amb Maidán (2014), arribar a l’ànima del sentiment ucraïnés per la seua independència i amb Donbass (2018) acostar-nos al complex laberint d’una societat ucraïnesa que, a vegades, és ostatge del seu passat i, d’altres, guerriller infinit del seu destí”.

Tolentino ha destacat que és “el cineasta amb més compromís social i polític d’este vell continent, per l’habilitat en el maneig del documental retrospectiu, per la facilitat amb la qual transita pel cine de ficció i el cine del que és real, pel seu talent en investigar en el llenguatge formal del seu cine i per la irrenunciable denúncia al seu cine de la barbàrie i en defensa de les víctimes de les guerres, xiquets, dones i població civil que han patit i continuen patint els bombardejos, afusellaments i genocidis”. A més, ha recordat que Sergei Loznitsa rodarà a Madrid, “precisament per a establir este paràmetre d’Ucraïna -potser avantsala d’una tercera guerra mundial- i Espanya”.

Finalment, Tolentino ha indicat que Sergei Loznitsa “mai deixa indiferent i deixa molt clar que el seu cine exclusivament el representa a ell i així hem vist com uns l’odien per la seua independència i la mateixa Acadèmia del Cinema Ucraïnés el va expulsar de la institució per elogiar i defendre cineastes russos. És venerat a Espanya, on les seues filmoteques i festivals sempre li han mostrat admiració i reconeixement i, per descomptat, festivals com Cannes, Locarno, Rotterdam o Berlín”.

Cinema per la Pau

La presidenta de la Fundació Juntos por la Vida, Clara Arnal, ha indicat que “este primer cicle de ‘Cinema per a la Pau’ és una aposta de la Fundació Juntos Por la Vida dins del nostre programa de sensibilització. Durant estos dies del cicle, crearem un espai de diàleg en el qual experts i públic puguen compartir mirades i reflexions al voltant de tres focus de conflicte: Àfrica, Palestina i Ucraïna”.

Arnal ha assenyalat també que “amb la pel·lícula Donbass de Sergei Loznitsa, de la qual tenim l’honor de comptar amb la seua presència en la presentació a València, viatjarem als orígens d’un conflicte que continua causant tant de dolor. I ho fa amb matisos còmics que recorden l’absurd de les guerres, guerres que són absurdes però que no ens poden deixar impassibles”.

“Per això, des de la nostra ONG continuarem treballant per a alleujar la vida dels xiquets, xiquetes i dones ucraïnesos i africans, que són els més vulnerables i els més afectats per la insensatesa dels dirigents”, ha afegit.

Donbass es podrà tornar a veure el dissabte 13 d’abril, a les 18.00 hores. El cicle ‘Cinema per la Pau’ es completa amb projeccions i debats, moderats per Javier Tolentino, en l’Espai Solidaria de la seu de la Fundació Juntos per la Vida (carrer Alacant, 27 baix, València). El 12 d’abril, a les 19.00 hores, sobre Palestina, i el 13 d’abril, a les 12.00 hores, sobre Àfrica.

 

Galeria d'imatges