Innovació, Indústria, Comerç i Turisme
Descarbonització

Ivace+i Energia rep prop d’un centenar d’iniciatives per a impulsar la mobilitat sostenible i reduir la dependència del petroli

20/04/2024
Ivace+i Energia rep prop d’un centenar d’iniciatives per a impulsar la mobilitat sostenible i reduir la dependència del petroli
  • Destinarà 3 milions d’euros per a proporcionar suport a projectes que suposen la reducció dels consums energètics en el sector transport

L’Institut Valencià de Competitivitat i Innovació Empresarial (Ivace+i), dependent de la Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, ha rebut un total de 93 iniciatives presentades per empreses i entitats de la Comunitat Valenciana, en el marc del programa de foment de la mobilitat sostenible que du a terme.

En total, Ivace+i Energia destinarà 3 milions d’euros per a proporcionar suport a aquells projectes que suposen la reducció dels consums energètics en el sector transport. Les ajudes poden arribar al 40 % del cost subvencionable, i incrementar-se 10 punts en el cas que es tracte de petites i mitjanes empreses o activitats no econòmiques d’entitats privades sense ànim de lucre. Per al cas d’activitats no econòmiques d’entitats públiques, l’ajuda prevista és del 60 %.

Tal com ha destacat la consellera d’Innovació, Nuria Montes, el transport és el consumidor d’energia més important a la Comunitat Valenciana i concentra el 40 % de tota l’energia que es consumix en el nostre territori, “amb l’agreujant que, en la gran majoria dels casos, utilitza com a font d’energia els derivats del petroli, causants de la majoria dels gasos contaminants”.

Per això, ha continuat, “es pretén facilitar la transició a un nou model de mobilitat més sostenible en la qual adquirisquen protagonisme les formes de transport no dependents dels combustibles fòssils”. Podran acollir-se a estes ajudes les empreses i entitats de naturalesa pública o privada.

Per la seua banda, el director general d’Energia i Mines, Manuel Argüelles, ha destacat que es proporcionarà suport a “aquells projectes de mobilitat sostenible que contribuïsquen a millorar la qualitat de l’aire de les ciutats”, i ha explicat que entre els projectes rebuts figuren 37 accions “que van des de la recuperació d’espais per al vianant mitjançant la conversió en zona de vianants d’espais, fins a la implantació de sistemes de cotxe compartit o la creació de camins escolars, entre altres”.

De totes les propostes rebudes, en són 58 de València, 27 se situen a Alacant i 8 a la província de Castelló. Quant a la tipologia, s’han rebut 13 iniciatives relacionades amb la promoció de transport amb bicicleta d’ús en municipis i nuclis interurbans. Estos sistemes estaran orientats a la mobilitat diària i, molt especialment, a la mobilitat “obligada”, és a dir als desplaçaments per motius de treball i estudi.

També s’han presentat 24 iniciatives que preveuen la implantació de sistemes intel·ligents de transport públic urbà que contribuïsquen a la millora de l’eficiència de les flotes de transport públic urbà i afavorisquen augmentar l’ús dels mitjans de transport públic.

A més, s’han presentat 18 projectes per a impulsar la modernització del parc de vehicles per a aprofitar els avantatges de la major eficiència energètica dels vehicles nous propulsats per energia elèctrica i combustibles alternatius, així com un projecte per a impulsar la logística urbana sostenible.

Les ajudes previstes en esta convocatòria compten amb finançament del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), a través del Programa operatiu FEDER de la Comunitat Valenciana 2021-2027, dins de l’objectiu polític 2, ‘Una Europa més verda, baixa en carboni en transició cap a una economia amb zero emissions netes de carboni i resilient’, i en el marc de l’objectiu específic 2.8, ‘Foment de la mobilitat urbana multimodal sostenible, com a part de la transició cap a una economia amb nivell zero d’emissions netes de carboni’.

Galeria d'imatges