Innovació, Indústria, Comerç i Turisme
IA aplicada al dret

Innovació anima a col·laborar amb ‘startups’ per a incorporar tecnologies que milloren l’eficiència i la qualitat dels servicis legals

24/04/2024
Innovació anima a col·laborar amb ‘startups’ per a incorporar tecnologies que milloren l’eficiència i la qualitat dels servicis legals
  • El director general d’Innovació, Juan José Cortés, participa i clausura una jornada sobre les oportunitats i desafiaments de la IA en el sector legal
  • Aposta per impulsar la capacitació en noves tecnologies i l’actualització de competències digitals de les i els professionals

El director general d’Innovació, Juan José Cortés, ha instat els i les professionals de l’advocacia a aprofitar les oportunitats que oferixen les tecnologies emergents, com la intel·ligència artificial (IA) i l’automatització de processos, per a millorar l’eficiència i la qualitat dels servicis legals que oferixen a la ciutadania. En este sentit, i amb la finalitat de facilitar esta transició, els ha encoratjat a col·laborar amb startups i empreses especialitzades en el desenvolupament de programari dirigit a este sector.

Cortés ha efectuat estes declaracions durant la jornada de Nueva Abogacía Forum ‘Advocacia i intel·ligència artificial; oportunitats i desafiaments’, organitzada per la cooperativa Metabogacía i la Unió Nacional d’Advocats Especialistes (UNAE), i que s’ha celebrat a Alacant.

Per al director general és necessari que l’advocacia abrace “la cultura de la innovació i l’adaptabilitat, deixant arrere la resistència al canvi” per a incorporar noves maneres de treballar en l’exercici de la professió.

Este procés hauria d’acompanyar-se, segons ha expressat, d’un impuls de la formació contínua en noves tecnologies i habilitats digitals perquè el personal que desenvolupa la seua activitat en este sector puga adaptar-se amb èxit a un entorn en constant evolució.

“A més, la col·laboració amb startups i empreses de legaltech pot resultar clau per a incorporar innovacions disruptives en la prestació de servicis legals i millorar l’experiència del client”, ha precisat.

Desafiaments per a la professió

Encara que, en la seua opinió, la incorporació de la IA pot reportar importants beneficis per a la societat, fomentar el creixement econòmic i la competitivitat, ha reconegut que este paradigma pot donar lloc també a nous riscos relacionats amb la seguretat dels usuaris i els drets fonamentals. És per això que ha defés una regulació jurídica, “en tots els àmbits del dret, que proporcione tranquil·litat i confiança a la ciutadania”.

Des del prisma de l’advocacia, Juan José Cortés ha identificat la protecció de la privacitat i confidencialitat de la informació legal; i els conflictes ètics i jurídics derivats de la interpretació i aplicació de les lleis en el context de la intel·ligència artificial com dos dels grans desafiaments als quals s’ha de fer front en esta nova etapa.

Estos reptes se sumen a la necessitat d’impulsar la capacitació i actualització dels professionals en l’ús de les noves tecnologies o a la d’establir estàndards i regulacions clares per a l’ús de la IA que garantisquen l’equitat en el sistema judicial.

Durant la clausura, el director general ha reconegut la necessitat d’acompanyar les empreses jurídiques durant este període de transició i adaptació i, en este sentit, ha incidit en què “cal donar-los suport en el compliment d’esta normativa nova perquè puguen competir en igualtat”.

 

Galeria d'imatges