Hisenda, Economia i Administració Pública

Ruth Merino advoca per estretir llaços entre administracions per a reforçar l’intercanvi d’informació i compartir estratègies en la lluita contra el frau fiscal

24/04/2024
Ruth Merino advoca per estretir llaços entre administracions per a reforçar l’intercanvi d’informació i compartir estratègies en la lluita contra ...
  • La consellera d’Hisenda inaugura el II Fòrum d’Intercanvi de Millors Pràctiques entre les Administracions Tributàries, fòrum nacional que se celebra a València els dies 24 i 25 d’abril
  • La principal finalitat d’esta trobada és posar en comú les actuacions més recomanables de les administracions estatal i autonòmica en l’àmbit fiscal

La consellera d’Hisenda, Economia i Administració Pública, Ruth Merino, ha advocat per estretir llaços entre administracions com a manera de reforçar l’intercanvi de dades i els encreuaments d’informació entre elles, ja que este és el principal mecanisme de lluita contra l’evasió. Per a fer-ho, Merino ha destacat la importància que hi haja una estratègia compartida i una planificació “coordinada i àgil de les actuacions de control”, que es podrà veure reforçada aplicant el potencial de noves ferramentes tecnològiques com la intel·ligència artificial generativa.

Ruth Merino ha fet esta crida durant la seua participació en el II Fòrum d’Intercanvi de Millors Pràctiques entre les Administracions Tributàries de l’Estat i de les Comunitats Autònomes, que se celebra els dies 24 i 25 d’abril a la Ciutat de les Arts i les Ciències de València. En l’acte d’obertura d’este fòrum d’àmbit nacional també han intervingut la secretària general de Finançament Autonòmic i Local del Ministeri d’Hisenda, Inés Olóndriz, i la directora general de l’Agència Tributària Valenciana (ATV), Sonia Díaz.

La responsable de les finances valencianes ha posat de manifest que la “magnífica relació” que hi ha entre totes les comunitats i l’Estat ja ha permés que es genere una relació de confiança mútua, per la qual cosa considera necessari “avançar cap a l’eficiència i l’eficàcia tributària”. Això, a parer seu, redundarà en la millora de les ferramentes d’intercanvi d’informació entre l’AEAT i les comunitats autònomes, així com en l’assistència als contribuents en el compliment de les seues obligacions fiscals.

Durant la seua intervenció, la consellera ha considerat necessari avançar cap a un canvi en l’imaginari social sobre els impostos, “per a això es precisa una nova cultura tributària i acabar amb la cultura de l’evasió”.

La importància de la “responsabilitat fiscal”

En este sentit, Ruth Merino ha destacat programes com el d’educació cívica tributària impulsats per l’AEAT perquè “són una ferramenta clau en este procés de canvi de percepció”, i ha fet una crida perquè l’Administració, des dels seus organismes autònoms, “fem pedagogia de la importància de la responsabilitat fiscal”.

Així mateix, la consellera d’Hisenda ha incidit en què la gestió de l’ús que es faça dels diners públics “interferirà en la percepció que es té dels tributs i els representants públics amb competència en matèria tributària tenim un alt grau de responsabilitat perquè per tal que els contribuents es creguen els impostos demanden que s’utilitzen de la manera més eficient i raonable”.

“Per això, ha assenyalat Ruth Merino, la meua màxima obsessió és en què gastem cada euro del contribuent i demostrar a la ciutadania que, amb les seues obligacions, es fan coses útils gràcies a una gestió correcta”.

La titular d’Hisenda també ha posat el focus en la importància de l’atenció i assistència del contribuent, i ha ressaltat que, en el cas de la Comunitat Valenciana, per a esta campanya de la renda 2023 “s’han ampliat els punts d’atenció presencial, passant de 25 municipis a 65 gràcies a un acord amb les oficines liquidadores”.

“A més, des de novembre, els contribuents valencians poden emprar Bizum per al pagament de taxes autonòmiques, impostos mediambientals, ITP, successions i donacions, compravenda de vehicles i fiances d’arrendaments urbans, al mateix temps que s’està incorporant la intel·ligència artificial en l’assistència al ciutadà, amb la finalitat de poder facilitar el pagament de les seues obligacions”.

Intercanvi de pràctiques en l’àmbit fiscal

La creació d’este fòrum es va acordar pel Consell Superior per a la Direcció i Coordinació de la Gestió Tributària l’octubre de 2022 amb la finalitat principal de posar en comú les millors pràctiques de les administracions en l’àmbit fiscal, tant en l’àmbit estatal com autonòmic.

La primera trobada es va celebrar a l’abril de l’any passat a Toledo, on es van exposar una sèrie de projectes i mesures implementades per les diferents administracions tributàries per a millorar les ferramentes d’informació i assistència als contribuents en el compliment de les seues obligacions fiscals.

En esta ocasió, el fòrum se celebra a València i durant estos dos dies intervindran com a ponents experts en gestió tributària de l’AEAT i de diferents comunitats com Múrcia, Catalunya, Extremadura, Galícia i la Comunitat Valenciana.

Este dimecres s’exposarà el Programa d’educació cívica tributària impulsat per l’AEAT, així com l’experiència i el model de l’Agència Tributària de la Regió de Múrcia (ATRM).

El dijous, 25 d’abril, tindrà lloc al matí una taula redona sobre el pagament per telèfon dels tributs i posteriorment s’estudiarà la connexió telemàtica amb els tribunals economicoadministratius i es presentarà l’experiència d’Extremadura en esta matèria.

A continuació, els caps del departament de Gestió Tributària i d’Informàtica Tributària de l’Agència Tributària Valenciana explicaran els projectes relacionats amb la intel·ligència Artificial i analítica avançada, mentres que l’Agència Tributària de Galícia exposarà el seu model d’atenció i assistència a distància al contribuent. La clausura del fòrum serà a càrrec del secretari autonòmic d’Hisenda, Eusebio Monzó, que dissertarà sobre l’eficiència del gasto públic.

 

Galeria d'imatges