Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori

Salomé Pradas destaca el potencial dels parcs naturals per a completar l’oferta turística de sol i platja

24/04/2024
Salomé Pradas destaca el potencial dels parcs naturals per a completar l’oferta turística de sol i platja
  • Més de 276.000 persones es van registrar en els centres de visitants dels 22 parcs naturals de la Comunitat Valenciana l’estiu passat

La consellera de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori, Salomé Pradas, ha destacat el potencial dels parcs naturals de la Comunitat Valenciana per a completar l’oferta turística de sol i platja. En este sentit, Pradas ha assegurat que encara que “és evident que la primera i principal funció d’un parc és la conservació d’hàbitats i espècies, també és una palanca que, en els termes i condicions adequades, ajuden al progrés i la prosperitat de la nostra terra com a motors econòmics”.

La consellera s’ha expressat en estos termes durant la seua intervenció en la gala de lliurament dels VII Premis Turiscope, organitzats per la Cadena Cope de Castelló, que enguany han recaigut en l’associació ‘Primer Toque’, el Club Nàutic d’Orpesa, el municipi de Geldo, la Torre de la Presó d’Onda, la Plana de l’Arc, la Ciudad del Ciclismo de Cervera del Maestre, Peñisverd, la Comunitat de Regants de Vila-real, la Ruta dels Molins d’Aigua de Llucena i l’Associació Cultural Ferrocarril de Farja.

Pradas ha detallat que l’estiu passat van acudir més de 276.000 persones als centres d’interpretació dels 22 parcs naturals de les tres províncies “si bé esta dada cal interpretar-la com un punt de partida, ja que el càlcul més conservador multiplica per deu esta xifra perquè esta només comptabilitza els qui registren la seua visita en el centre”, ha puntualitzat.

En este sentit, Pradas ha reivindicat “l’immens potencial de la nostra oferta de turisme de naturalesa” que inclou 1.772 quilòmetres de rutes als parcs naturals per a totes les edats i condicions en els quals es disposen 159 berenadors i àrees recreatives.

A tot això cal unir els 35 observatoris disposats per tots els enclavaments, els elements d’accessibilitat com les audioguies i sons de fauna a l’Albufera, la Calderona, la Serra Mariola, les Columbretes, la Mata i Santa Pola; les maquetes tàctils a la Font Roja i les Hoces del Cabriel o les rutes sensitives del Prat de Cabanes i la Serra Escalona.

La marca Parcs Naturals

Menció especial ha merescut, en la intervenció de la consellera, la marca Parcs Naturals de la Comunitat Valenciana creada en 2011 “per a complementar el potencial econòmic dels nostres enclavaments protegits”. Este segell el concedix la Conselleria de Medi Ambient per a certificar productes naturals, productes artesans i de turisme de la naturalesa dins de l’àrea d’influència dels Parcs Naturals, amb una auditoria prèvia per a garantir uns nivells exigents de qualitat, seguretat i respecte mediambiental.

En l’actualitat hi ha 142 empreses acreditades oficialment amb este segell. A la província de Castelló destaquen les empreses d’interpretació del patrimoni, les d’allotjament i productes artesans, com la mel i el formatge. El parc natural de la Serra d’Espadà és el que té el nombre més variat en productes i servicis, amb 20 empreses certificades.

A la província de València predominen les empreses que comercialitzen productes naturals i activitats turístiques i d’oci, sent les Hoces del Cabriel on operen el major nombre d’empreses acreditades.

Finalment, a la província d’Alacant dominen les empreses de turisme actiu, i són els parcs naturals de la Marjal de Pego-Oliva i el de la Serra Mariola els enclavaments que més firmes tenen amb el segell de la marca Parcs Naturals.

 

Galeria d'imatges