Agricultura, Ramaderia i Pesca
Institucions mil·lenàries

José Luis Aguirre i Elisa Núñez mostren el seu compromís amb la tradició i amb els valors que representen els tribunals consuetudinaris

26/04/2024
  • Els consellers han assistit a la inauguració de la III Jornada de Tribunals Consuetudinaris i Tradicionals Espanyols, amb el lema ‘Present i futur’
  • La trobada, centrada en estes institucions mil·lenàries, ha sigut organitzada pel Tribunal del Comuner del Rollet de Gràcia d’Aldaia

El conseller d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, José Luis Aguirre, i la consellera de Justícia i Interior, Elisa Núñez, han assistit este divendres a l’obertura de la III Jornada de Tribunals Consuetudinaris i Tradicionals Espanyols, en la qual han mostrat el seu compromís amb la tradició i amb els valors que representen estes institucions mil·lenàries.

“En un món en constant canvi, on a vegades només sembla que preval el que és modern, el nou, el tecnològic, hui reivindiquem les tradicions que, durant segles, han servit de manera útil a la nostra societat. El nou no ha d’estar renyit amb la tradició, amb el reconeixement de tot allò que ha romàs arrelat en la història i la cultura de la nostra regió, i que ens ha permés arribar a ser el que som hui dia”, ha assenyalat Aguirre.

El conseller ha recordat que la societat avança a un ritme frenètic i nombrosos factors amenacen l’existència d’estes figures i de tot el sector primari. Per això, considera crucial garantir que estos tribunals compten amb el suport necessari que els permeta complir amb la seua important labor.

“Això implica no solament reconéixer la seua legitimitat i autoritat, sinó també proporcionar-los els recursos i el suport institucional que requerixen per a funcionar de manera eficaç i eficient. Només d’esta manera podrem enfrontar els desafiaments del present i construir un futur més just per a tots”, ha apuntat.

Aguirre ha destacat la labor que duen a terme els tribunals consuetudinaris de la Comunitat Valenciana, el Tribunal de les Aigües de la Vega de València, el Jutjat Privatiu d’Aigües d’Orihuela i el Tribunal del Comuner del Rollet de Gràcia de l’Horta d’Aldaia; així com el Consejo de Hombres Buenos de la Huerta de Murcia: “Sou testimoniatge de la nostra història, del nostre saber fer, de la nostra capacitat d’adaptar-nos als canvis i una mostra clara de la grandesa del nostre sector primari”.

Per la seua banda, Elisa Núñez ha subratllat que estes institucions “són una peça clau en el mosaic de la nostra societat que han sabut adaptar-se i sobreviure en un món en constant canvi, i especialment, a la Comunitat Valenciana” i ha afegit que “és la nostra responsabilitat, com a membres del Govern de la nostra regió, protegir i promoure estos tribunals; assegurar-nos que el seu llegat es transmet a les noves generacions, no solament com una relíquia del passat, sinó com una pràctica viva i rellevant que continua contribuint al benestar de la nostra societat”.

“Estos tribunals, que s’han mantingut ferms al llarg dels segles; són un testimoniatge viu de la riquesa jurídica i cultural que posseïm. S’ocupen principalment de resoldre disputes relacionades amb l’ús i distribució de l’aigua, un recurs vital en una terra agrícola com la nostra, l’horta valenciana”, ha enaltit la titular de Justícia.

Finalment, la consellera Elisa Núñez ha destacat la capacitat de resoldre conflictes de manera pacífica i consensuada: “en un món on els litigis es prolonguen durant anys, els tribunals consuetudinaris resolen disputes en minuts, basant-se en el coneixement compartit i el respecte mutu, el costum és immutable i es transmet de generació en generació”, ha conclòs.

 

Galeria d'imatges