Sanitat

Sanitat dota amb tres noves sales de radiologia digital amb intel·ligència artificial els hospitals Clínic i Malva-rosa de València

28/04/2024
Sanitat dota amb tres noves sales de radiologia digital amb intel·ligència artificial els hospitals Clínic i Malva-rosa de València
  • Entre altres millores, suposa el càlcul de la dosi de radiació de manera personalitzada segons cada pacient
  • S’ha disposat d’una inversió pròxima al milió d’euros, entre l’adquisició dels equips i l’obra de condicionament
  • S’han incorporat dos sales a l’hospital Clínic i una a l’hospital Malva-rosa

La Conselleria de Sanitat ha dotat recentment el Departament de Salut Clínic ‒ Malva-rosa de tres noves sales de radiologia digital que permeten realitzar proves personalitzades. Per a fer-ho, s’ha invertit prop d’un milió d’euros, entre els més de 830.000 euros per a l’adquisició dels tres equips i els prop de 110.000 euros per al condicionament dels espais. Dos d’estes sales es troben a l’hospital Clínic i la tercera s’ha situat a l’hospital Malva-rosa.

Una de les principals novetats d’estes sales és la incorporació de la intel·ligència artificial. A través d’algorismes, els equips de radiologia són capaços de recomanar els paràmetres òptims en funció de la grossària del cos del pacient, personalitzant així les dosis de radiació segons les característiques físiques. De fet, en termes generals, es reduïxen aproximadament a la mitat les dosis de radiació en els pacients.

Estes tres noves sales disposen d’equips robotitzats d’última generació que, entre altres avantatges, realitzen els moviments de manera automatitzada, i eviten així la mobilització manual dels pacients a l’hora de realitzar les proves radiològiques.

A més, es reduïxen les taxes de rebuig de proves, ja que incorporen un sensor de moviment, mitjançant el qual s’evita que el tècnic de radiodiagnòstic active el sistema en cas que el pacient es moga.

Així mateix, els equips tenen funcions de posicionament automàtic i guia de veu, que, junt amb el monitoratge continu del pacient amb càmeres en viu, permeten la disminució de possibles errors i estalvien un màxim del 28 % els temps requerits per a cada exploració. S’optimitzen així els processos i s’obté una millor qualitat d’imatge adaptada a cada pacient.

Estes sales disposen també d’altres ferramentes que, per exemple, incorporen algorismes capaços de detectar en temps real les anomalies que presenta el pacient en una prova de tòrax, la qual cosa pot contribuir a reduir els temps de lectura i millorar el diagnòstic.

“Els controls de dosis optimitzats automàticament eviten l’exposició excessiva a la radiació i proporcionen un control precís de la dosi per als pacients. Per exemple, el nivell de dosi es pot reduir a un màxim del 45 % per a proves d’abdomen pediàtric, un 15,5 % per al tòrax pediàtric i un màxim del 27 % per a exàmens pediàtrics de crani”, ha explicat el doctor Joaquín Gil, cap del Servici de Radiodiagnòstic de l’Hospital Clínic de València.

Uns 300 pacients diaris

Estes dos sales, que han començat a funcionar recentment a l’hospital Clínic de València, estan dedicades especialment a l’atenció del pacient urgent, tant ambulatori com ingressat a l’hospital, i s’hi realitzen, entre els dos equips, proves radiològiques a més de 200 pacients diaris. Per la seua banda, la nova sala de radiologia de l’hospital Malva-rosa està realitzant proves a prop de 90 pacients cada dia.

Galeria d'imatges