Sanitat Universal i Salut Pública

Carmen Montón destaca el compromís d'Isabel Tomás y Valiente amb la infermeria en l'homenatge que li ha fet l'Hospital General de València

03/12/2015
Carmen Montón destaca el compromís d'Isabel Tomás y Valiente amb la infermeria en l'homenatge que li ha fet l'Hospital General de València
- Tomás y Valiente va liderar programes de professionalització de la dona i va ser la primera infermera en cap de l'Hospital Provincial, en 1966
- Va ser també la primera infermera en cap de l'Escola d'ATS, en 1973, i de l'Escola Universitària d'Infermeria, en 1978
- L'hospital ha celebrat en el seu honor les X Jornades d'Activitat i Divulgació Científica d'Infermeria, a les quals han assistit 160 professionals
L'Hospital General de València, el més antic de la ciutat, fundat en 1512, ha rendit hui homenatge a la figura de la seua primera infermera en cap, Isabel Tomás y Valiente, durant les X Jornades d'Activitat i Divulgació Científica d'Infermeria organitzades en la seua memòria. L'acte ha estat presidit per la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Carmen Montón, i per la diputada de Sanitat, Mercedes Berenguer. També ha comptat amb la presència de Carmen Tomás y Valiente, familiar de l'homenatjada.
Abans de la jornada, s'ha descobert la placa d'Isabel Tomás y Valiente amb la qual s'ha anomenat una aula de l'Edifici de Ciències de la Salut, que acull alumnes d'Infermeria i de Medicina de la Universitat de València. "D'esta manera, l'hospital ha volgut rendir un just i merescut homenatge a la que va ser la primera infermera en cap de l'escola d'ATS de l'Hospital Provincial de València i de l'Escola Universitària de València; la seua aula s'afegix a altres que també tenen el nom de grans figures de la sanitat valenciana", ha assenyalat Montón.
Durant l'acte, una de les seues alumnes de la primera promoció d'ATS ha explicat que Tomás y Valiente està considerada com un referent en la seua professió i que per això des de la gerència de l'hospital s'ha impulsat este reconeixement per part de les que van ser alumnes seues, col·laboradors, companys i amics.
La consellera ha fet extensiu l'homenatge a tot el col·lectiu de la infermeria i ha recordat la importància que les institucions "no deixen en l'oblit la labor de professionals que, amb la seua especial dedicació i els seus principis ètics, imprimixen una empremta indeleble en el servici públic".
En els anys seixanta, dècada de la inauguració de les grans ciutats sanitàries, les infermeres titulades no eren suficients per a atendre les necessitats de cures. Llavors, les escoles d'ATS van proliferar en tot el país i Tomás y Valiente va liderar programes de professionalització de la dona en la institució que depenia de la Diputació Provincial de València, iniciativa que va desenrotllar amb la regulació de títols de formació professional PPO (Promoció Professional Obrera), ATS (Ajudant Tècnic Sanitari) i Secretariat Mèdic.

X Jornades d'Infermeria
L'homenatge a Tomás y Valiente s'ha desenrotllat en el context de les X Jornades d'Activitat i Divulgació Científica, que s'organitzen anualment, i a les que han assistit 160 professionals. Durant la inauguració de les jornades, el subsecretari de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, Ricardo Campos, ha recordat que la que fóra germana del difunt jurista Francisco Tomás y Valiente, "sempre ha sigut un clar referent de la Infermeria a la Comunitat Valenciana i un exemple que s'ha de seguir de servici públic i bona dedicació".
Campos ha destacat que els entorns de participació, difusió i intercanvi d'experiències entre els distints professionals són necessaris per a continuar millorant l'assistència sanitària dels nostres pacients: "L'atenció de la salut ha estat subjecta a canvis profunds, lligats a causes molt diverses com la incorporació de noves tecnologies o el nou rol que juga l'usuari com a centre del sistema; la infermeria no s'ha mantingut al marge i també ha anat evolucionat, actuant ara com a gestora, entre altres, de les cures orientades a la prevenció, a l'educació per a la salut, a la curació i a la rehabilitació, dins d'un nou concepte d'atenció integral i contínua".
Al llarg de la jornada s'han tractant temes tan importants com la vulnerabilitat de les dades, les característiques d'investigació en Infermeria i la seua repercussió en les Ciències de la Salut, l'aplicació de l'enfocament de gènere a l'estudi de la salut, la innovació en cuidar i les accions de millora de la qualitat en el procés de salut del pacient.
D'altra banda, s'ha exposat la revolució que va suposar la implantació de les TIC en el món de les Ciències de la Salut: l'adaptació del professional i dels usuaris a les noves formes d'accedir a la informació i la comunicació d'una forma totalment virtual.
Respecte a les comunicacions lliures, s'han abordat la presa de mostra en supòsits d'agressió sexual, l'informe de continuïtat de les cures o l'experiència i aprenentatge en investigació qualitativa des d'una tendència més humanista, entre altres temes d'interés.

Galeria d'imatges