Sanitat Universal i Salut Pública

Sanitat ressalta la importància de la vacunació en l'edat adulta especialment en alguns grups de risc

10/12/2015
- La directora general de Salut Pública ha inaugurat la Jornada de Vacunació en l'Adult, a la qual han assistit més de 170 especialistes
La directora general de Salut Pública, Ana María García, ha recordat hui que "algunes vacunes administrades en la infància no indueixen immunitat duradora per a tota la vida; en aquests casos, si els programes no es reforcen amb dosis posteriors al cap dels anys, les persones vacunades es tornen novament susceptibles i per tant amb risc d'emmalaltir".

Aquestes reflexions es produïen amb motiu de la Jornada de Vacunació en l'Adult celebrada en la Direcció General de Salut Pública i inaugurada per la directora general. S'ha recordat també que els estils de vida, certes ocupacions professionals, circumstàncies ambientals o viatges internacionals, junt amb alguns processos mèdics fan que determinats grups d'adults siguen especialment susceptibles a certes malalties, algunes de les quals es poden prevenir per mitjà de vacunes

La directora ha remarcat que la majoria dels programes de vacunació d'adults es dirigixen a determinats grups de risc i pretenen protegir aquestes persones enfront de les malalties immunoprevenibles. "Però perquè aquests programes siguen realment efectius és necessària la integració de les mesures preventives i en particular la vacunació, en la pràctica assistencial diària".

En aquest sentit, García ha subratllat la importància de realitzar recomanacions de vacunació als grups de risc de la població adulta a fi de complementar els programes de vacunació iniciats en l'edat infantil i reforçar el seu impacte en la prevenció de la malaltia.

Des del Servei de Promoció de la Salut i Prevenció en les Etapes de la Vida de la Direcció General de Salut Pública s'ha remarcat també que no cal oblidar que s'estima que el 95 % de la població major de 15 anys acudeix al centre de salut cada 5 anys. Açò fa que siga en aquest entorn on existisca una oportunitat immillorable per a aconseguir ampliar les cobertures vacunals en la població adulta i completar la vacunació d'aquelles persones que han abandonat la pauta vacunal prevista.

La jornada, en l'organització de la qual ha col·laborat la companyia Pfizer, estava adreçada a professionals sanitaris i han assistit més de 170 especialistes. S'ha dividit en dos taules redones. La primera, centrada en la necessitat de la vacunació en l'edat adulta, ha abordat les raons per a la vacunació en l'adult, així com l'avaluació dels programes de vacunació de l'adult a la Comunitat Valenciana. La segona taula redona ha posat l'èmfasi en els programes de vacunació dels grups de risc i en el maneig de les vacunes bàsiques en l'adult a través de casos clínics.

L'objectiu últim d'aquesta trobada no és altre sinó servir de fòrum de debat sobre les indicacions i les estratègies idònies de vacunació en el context de la Comunitat Valenciana. Des de la Direcció General de Salut Pública confien que aquest debat es reflectisca en la pràctica diària dels professionals sanitaris, per tal de contribuir a millorar el nivell de salut i el benestar dels ciutadans de la Comunitat.