Sanitat Universal i Salut Pública
II Jornadas de Neurooncología

La Fe arriba a les 20 cirurgies de glioma de baix grau amb mapatge cerebral en el pacient despert

14/12/2015
La Fe arriba a les 20 cirurgies de glioma de baix grau amb mapatge cerebral en el pacient despert
- Aquestes intervencions es fan amb assistència intraoperatòria de neuropsicòlegs que guien el pacient per a realitzar tasques prèviament assajades
- Es tracta d'un tumor cerebral que afecta pacients joves (20-30 anys) que requereix un tractament precoç per a evitar al màxim la malignització
La secretària autonòmica de Salut Pública i del Sistema Sanitari Públic, Dolores Salas, ha inaugurat la II Jornada de Neurooncologia celebrada hui a l'Hospital Universitari i Politècnic La Fe, amb el tema central de l'atenció integral del pacient amb glioma de baix grau. Es tracta d'un tipus de tumor cerebral caracteritzat per afectar preferentment pacients joves, entre 20 i 30 anys d'edat, i els principals símptomes del qual són crisis epilèptiques o dèficits neurològics, encara que també pot cursar de manera anodina sense alterar la vida del pacient.

"Amb pacients tan joves majoritàriament i com que són tumors que afecten la seua qualitat de vida, ja que resulten alterades la comprensió i l'expressió del llenguatge, la mobilitat i la percepció, és molt important un abordatge integral, des de la detecció precoç fins una cirurgia que tinga èxit i una recuperació amb especialistes que faciliten la tornada a la rutina habitual de cada pacient", ha assenyalat Dolores Salas.

Durant una dècada (2000-2010), les societats espanyoles de Neurologia i Neurocirurgia han estudiat els casos de 659 pacients intervinguts de glioma de baix grau en 30 hospitals de tot Espanya, entre aquests l'Hospital Universitari i Politècnic La Fe i l'Hospital Universitari General de Castelló.

Des de 2013, els professionals de La Fe han fet 20 cirurgies amb mapatge cerebral en el pacient despert, en col·laboració amb neuropsicòlegs de La Fe i especialistes de la Universitat de València, en una experiència pionera a la Comunitat Valenciana. El tractament dels gliomes de baix grau passa per la resecció quirúrgica el més àmplia possible per a reduir al màxim les possibilitats de malignització del tumor. En aquest sentit, tal com ha explicat el doctor Ricardo Prat, neurocirurgià de l'Hospital La Fe, "atés que amb gran freqüència aquestes lesions s'estenen per aquestes àrees eloqüents, cal localitzar-les durant la cirurgia per a aconseguir aquesta màxima resecció sense lesionar funcions essencials, com el llenguatge".

Per a realitzar aquesta localització, els neurocirurgians fan un mapatge cerebral extens de l'escorça i la substància blanca del cervell, per evidenciar les àrees i vies en què se situen les dites funcions. Aquest mapatge es fa per mitjà d'estimulació elèctrica bipolar amb el pacient despert durant la intervenció quirúrgica, mantingut per anestesiòlegs especialitzats en aquest tipus de cirurgia i és guiat per neuropsicòlegs perquè realitze unes tasques planificades relatives a expressió fonètica, relacions semàntiques en diversos idiomes, numeració i mobilitat. En el quiròfan, el pacient repeteix aquestes tasques que havia assajat amb foniatres prèviament a la cirurgia, a fi de delimitar les àrees imprescindibles per al manteniment de la funció i aconseguir una menor morbiditat associada.

Un altre dels aspectes d'especial rellevància per al pacient i tractat en la jornada és el tractament rehabilitador del llenguatge dut a terme pels foniatres durant el postoperatori, ja que per mitjà de tractament intensiu permeten revertir bona part dels problemes transitoris de llenguatge que presenten els pacients intervinguts.

Investigació i tractament del glioma de baix grau

Durant aquesta trobada, també han posat en comú els biòlegs moleculars i els patòlegs els últims avanços en el coneixement de bases moleculars i en la detecció de marcadors específics d'aquests tumors que permeten conéixer el seu origen, facilitar el diagnòstic, contribuir en el tractament i conéixer el seu pronòstic.

De la mateixa manera, les presentacions d'Oncologia Mèdica i Radioteràpia han posat de rellevància el paper dels quimioteràpics i de la radioteràpia en el control d'aquestes lesions com a coadjuvant després de la cirurgia i, fonamentalment, si es produeix una transformació maligna d'aquests tumors, però també en el període previ a la intervenció dins d'una estratègia de tractament multimodal.

Així mateix, la jornada ha comptat amb el testimoni dels mateixos pacients i els seus familiars, representats per l'Associació d'Afectats per Tumors Cerebrals a Espanya (ASATE), el punt de vista dels quals sobre la problemàtica i les necessitats davant d'aquesta patologia és fonamental per a l'abordatge integral.

Galeria d'imatges