Sanitat Universal i Salut Pública

La Fe destaca la labor investigadora de la infermeria del departament en la Jornada d'Activitat Científica

16/12/2015
- Han participat 300 persones, tant professionals com estudiants, en una trobada que té el pacient com a centre de la labor d'investigació
- S'han presentat 20 comunicacions i 28 pòsters inèdits, inclosos treballs de fi de grau i postgrau de l'Escola d'Infermeria la Fe
- Les professionals han abordat la pràctica infermera, l'excel·lència en les atencions i la relació entre investigació i salut
El director general d'Investigació, Innovació, Tecnologia i Qualitat de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, Óscar Zurriaga, ha inaugurat este matí la II Jornada d'Innovació i Evidència en Atencions i l'XI Jornada d'Activitat Científica Infermera del Departament de Salut de València - la Fe.

"El fet que participen prop de 300 persones en una jornada com esta fa més que evident que la infermeria forma part important de la innovació i la investigació de la sanitat pública valenciana i que participa activament en totes les iniciatives que contribuïxen a millorar l'atenció i la qualitat de vida dels pacients de la nostra comunitat", ha destacat Óscar Zurriaga.

Junt amb ell, hi han estat presents la gerent i la directora d'Infermeria del Departament de Salut de València - la Fe, Mònica Almiñana i Ana Vivas, respectivament, el director general de l'Institut d'Investigació Sanitària la Fe, José Vicente Castell, i el president del Consell d'Infermeria de la Comunitat Valenciana (CECOVA), José Antonio Ávila.

La directora d'Infermeria del Departament de la Fe, Ana Vivas, ha posat en relleu "com cada any la infermeria s'implica cada vegada més en labors que van més enllà de l'assistencial. Optimitzem el nostre temps professional, inclús la majoria de les vegades dedicant moltes hores del nostre temps personal a millorar un procediment, una atenció, a col·laborar en projectes compartits, a llegir críticament els articles, inclús a buscar l'evidència científica en les guies reconegudes".

La conferència inaugural l'ha pronunciat Teresa Lluch, catedràtica d'Infermeria Psicosocial i Salut Mental del Departament de Salut Pública, Salut Mental i Maternoinfantil de la Universitat de Barcelona, amb el títol "Salut mental positiva i autoatenció". Així mateix, Sara Colomer, infermera doctora en Biomedicina, ha exposat la conferència extraordinària de la jornada, amb el títol "Infermeria en l'era de la genòmica i la medicina de precisió".

Les 20 comunicacions presentades s'han dividit en quatre meses temàtiques, diferenciades com a "Innovació i evidència. Canvi cap a la pràctica infermera", la primera; "Excel·lència en les Atencions", la segona; "Investigació i salut", la tercera, i la presentació de treballs de fi de grau i postgrau, la quarta.

Per la seua banda, la subdirectora d'Infermeria de l'Àrea del Coneixement, Atencions i Docència, M. Carmen Gozalves, ha destacat també "la importància de promoure estes trobades, que al seu torn són demanades pel col·lectiu d'infermeria, davant d'una necessitat creixent de posar en comú i investigar sobre la labor diària, per a reduir riscos i millorar l'atenció dels pacients".

De la mateixa manera, la directora d'Infermeria d'Atenció Primària i presidenta de la Comissió de Sensibilització contra la Violència de Gènere de la Fe, M. José Lloria, al costat de la docent especialista en esta matèria, Ángela Escriba, han introduït la necessitat de la major implicació del personal sanitari, concretament de la infermeria, en la detecció de possibles casos de violència de gènere, tant en l'àmbit privat de les pacients com en el de les treballadores.

En acabar la jornada, es fa entrega de premi a dos comunicacions, el pòster més votat i, per la seua banda, CECOVA atorga un premi extraordinari.

Galeria d'imatges