Presidència

El Consell considera prioritari el Pacte Verd Europeu i donar una “perspectiva mediterrània” a l’acció contra el canvi climàtic

29/07/2022
  • El secretari autonòmic per a la Unió Europea i Relacions Externes, Joan Calabuig, ha participat en la Conferència per a Assumptes Relacionats amb la Unió Europea

  • Durant la trobada s’han abordat els preparatius per a la presidència espanyola de la UE que tindrà lloc en el segon semestre de 2023

El secretari autonòmic per a la Unió Europea i Relacions Externes, Joan Calabuig, ha manifestat que el Consell considera prioritari el Pacte Verd Europeu i, en particular, “la transformació energètica, de manera que es puga assolir una autonomia energètica d’Europa, especialment important en aquests moments, després de la invasió d’Ucraïna per part de Rússia”.

Així ho ha indicat durant la seua intervenció en la Conferència per a Assumptes Relacionats amb la Unió Europea, que ha tingut lloc a Biscaia, per a abordar amb les comunitats autònomes els preparatius de la presidència espanyola de la UE que tindrà lloc en el segon semestre de 2023. En la trobada han participat totes les comunitats autònomes; el ministre d’Assumptes Exteriors, José Manuel Albares, i la ministra de Política Territorial, Isabel Rodríguez.

Durant la trobada, Calabuig ha assenyalat com a qüestions urgents el desenvolupament de l’energia eòlica i solar, l’estalvi energètic i la transició des del gas cap a altres fonts d’energia com l’hidrogen, “que són fonamentals per a importants sectors industrials”. Així mateix, ha plantejat la necessitat de potenciar la mobilitat elèctrica, l’extensió dels punts de recàrrega i el desenvolupament de les interconnexions de les xarxes energètiques europees.

El secretari autonòmic per a la UE ha reclamat també que la Unió Europea tinga en compte la “perspectiva mediterrània” a emprendre accions contra el canvi climàtic. En aquest sentit, ha insistit en “l’especial impacte que rep aquesta regió del món com a conseqüència del canvi climàtic, que es tradueix en la falta d’aigua estructural, l’augment del nivell del mar o l’increment de fenòmens catastròfics, com ara incendis o inundacions”.

Sobre aquesta qüestió, Calabuig ha subratllat que “el Mediterrani es calfa un 20 % més ràpidament que altres parts del món i, per això, necessita una visió específica de l’acció europea en relació amb el canvi climàtic”.

Joan Calabuig ha reclamat també que s’avance en el desenvolupament de les infraestructures ferroviàries europees, especialment en la connexió francesa des de Montpeller i Perpinyà, que té prevista la modernització per a l’any 2040 i “podria provocar saturacions en el trànsit del corredor mediterrani”. Així mateix, ha reivindicat la simplificació dels procediments per a les administracions que intervenen en els projectes europeus i que es tinga en compte la participació del Comité de les Regions en la presa de decisions de la Unió Europea. Relacions amb Àfrica

Joan Calabuig ha sol·licitat també que s’impulsen les relacions i el desenvolupament d’Àfrica i ha recordat que cal abordar la situació actual de la immigració, “que és un repte molt important”. També ha insistit en el fet que es treballe per l’estabilitat del Magrib i es recuperen les relacions amb Algèria.

En aquest sentit, ha celebrat la decisió de l’Associació de la Banca Algeriana de reprendre les relacions econòmiques i comercials amb Espanya. És un avanç “molt important per a la Comunitat Valenciana perquè els contenidors de les nostres empreses ja s’estan movent als ports algerians, però que s’ha de consolidar de cara al futur”, hi ha afegit.