Sanitat Universal i Salut Pública
Sanitat Universal

L’Incliva i l’Hospital Clínic de València posen en marxa la Unitat de Diagnòstic Avançat basada en impressió i imatge 3D mèdica

27/10/2022
L’Incliva i l’Hospital Clínic de València posen en marxa la Unitat de Diagnòstic Avançat basada en impressió i imatge 3D mèdica
  • L'Hospital Clínic incorpora aquesta tecnologia i la seua aplicació com a servei transversal al conjunt d'especialitats i investigadors
  • L'Hospital General de València també compta amb una unitat dedicada al processament i la creació de models anatòmics realistes

La Unitat d'Innovació de l'Institut d'Investigació Sanitària (Incliva) i l'Hospital Clínic de València estan ultimant les accions per a la posada en marxa de la Unitat de Diagnòstic Avançat, basada en impressió i imatge 3D mèdica, i se suma així a la iniciativa del Laboratori d'Enginyeria Biomèdica i Tissular (BTELab) de l'Hospital General de València, que aquest estiu va posar en marxa una unitat pilot dedicada al processament i la creació per impressió 3D de models anatòmics realistes.

Aquesta tecnologia permet dur a terme planificacions quirúrgiques personalitzades, com ara d'ortesis complexes, per a millorar l'atenció al pacient i reduir els efectes secundaris derivats de les cirurgies complexes.

En el cas de l'Hospital Clínic, la nova unitat serà una realitat en sis mesos i tindrà capacitat per a resoldre determinats processos d'impressió mèdica in-house, de tipus no industrial, i permetrà al Clínic de València incorporar aquesta tecnologia i la seua aplicació com a servei transversal al conjunt d'especialitats i investigadors.

La impressió 3D, la planificació virtual i la bioimpresió de teixits són tecnologies que ja s'estan aplicant als hospitals, però el seu ús s'ha de procurar amb les màximes garanties de qualitat i criteris d'eficiència. L'objectiu d'aquesta unitat és que aquestes tecnologies s'apliquen de manera ordenada i amb criteris de màxima evidència científica i no de manera aïllada.

Des de la Unitat es podrà treballar a partir de les imatges diagnòstiques de TC (tomografies computades) o de ressonància magnètica dels pacients i generar models tridimensionals capaços de millorar la comunicació amb el pacient, realitzar simulacions quirúrgiques, crear guies per a ús en quiròfan que milloren els resultats i treballar en un món de planificació quirúrgica virtual.

Cursos de formació

L'Hospital Clínic de València va constituir en 2021 la Comissió Hospitalària d'Impressió 3D Mèdica (i3DM), amb la finalitat de vetlar per l'adequada aplicació de les eines d'impressió mèdica tridimensional.

La Comissió depén, al seu torn, de la Comissió Central de Garantia de Qualitat, entre els objectius de la qual es troben elaborar criteris d'indicació i d'utilització de les eines de fabricació additiva (FA) per a treballar amb les millors pràctiques, avaluant els resultats dels casos resolts amb aquestes tecnologies; promoure la participació del personal clínic i investigador interessat, i informar la direcció del centre per a l'aplicació amb criteris de màxima eficiència i qualitat.

Per al compliment d'aquests objectius, en la Comissió s'han creat diversos grups de treball, com el grup de tecnologia 3D intraoperatòria per a usos de cirurgia amb navegador i realitat virtual; el grup de treball amb models 3D; el grup de formació bàsica en imatge 3D i fabricació additiva, i el grup d'anàlisi i control del marc regulador per a treballs in-house.

La Comissió Hospitalària d'Impressió 3D Mèdica està integrada per facultatius especialistes amb experiència o interés en aquestes tecnologies, que pertanyen a serveis quirúrgics, mèdics i especialistes d'imatge.

A més, s'han implicat altres disciplines o professions que exerceixen la seua activitat a l'hospital, com ara enginyers i experts en tecnologies de la informació i la comunicació (TIC).

El president i impulsor d'aquesta comissió, Miguel Puche, cap del Servei de Cirurgia Maxil·lofacial de l'Hospital Clínic de València i investigador d'Incliva, ha explicat que aquest òrgan no solament té la missió d'"“avaluar els casos presentats i aprovar-los des de la perspectiva de la seguretat del pacient”, sinó que, a més, té entre els seus objectius estratègics “assolir la difusió de les diverses tecnologies que componen la medicina personalitzada basada en 3D, així com poder generar línies d'investigació que, gràcies al suport que proporciona Incliva, permeten avançar en aquest camp del coneixement”.

Quant a la formació, s'ha estat desenvolupant des del mes de maig el Curs de Formació en Línia en Modelatge i Impressió 3D: Fabricació additiva en el sector sanitari, dirigit a personal d'Incliva, la Facultat de Medicina i l'Hospital Clínic, i estructurat en una sèrie de seminaris web impartits per l'empresa Fresmedical, del grup 3D Solutions.

L'Agència Valenciana de la Innovació (AVI) ha finançat la formació i l'adquisició de l'equip, consistent en una impressora 3D de tipus SLA, situada en el Servei de Cirurgia Maxil·lofacial de l'Hospital Clínic.

Galeria d'imatges