Sanitat Universal i Salut Pública
Dia Mundial de l'Ictus

Els serveis d'emergències sanitàries han rebut aquest any 7.172 avisos per a activar el 'Codi Ictus'

28/10/2022
  • Respecte a l'any passat, s'ha incrementat en un 14 % la xifra d'activacions del Codi Ictus al SES
  • Durant 2021, els hospitals de la xarxa pública sanitària van registrar 9.726 altes de pacients que havien patit un ictus

Els serveis d'emergències de la Comunitat Valenciana han rebut des de gener fins al mes d'octubre 7.172 avisos per a activar el Codi Ictus, dels quals el 17,43 % complien amb els criteris (1.250 activacions) i van ser diagnosticats d'ictus, i la resta (5.922 activacions) no complien amb aquests criteris.

En aquest sentit, respecte a l'any anterior durant el mateix període de temps, s'ha incrementat en quasi un 14 % el nombre d'activacions del Codi Ictus que ha rebut el SES. En 2021, es van rebre 6.297 atencions per activacions del Codi Ictus, dels quals el 19,56 % complien amb els criteris (1.232 activacions) i la resta (5.065 activacions) no complien amb aquests criteris.

Per províncies, durant aquest any a Castelló s'ha activat 1.344 vegades el Codi Ictus, de les quals 269 (20,01 %) complien criteris del Codi Ictus; a la província d'Alacant, el CICU va coordinar un total de 2.194 atencions per aquest motiu, de les quals 455 (20,74 %) complien amb els criteris, i a València es van dur a terme un total de 3.634 atencions, de les quals 526 (14,48 %) complien amb els criteris del Codi Ictus.

Entre les persones ateses que complien amb els criteris del Codi Ictus, el grup més freqüent a les províncies de Castelló i Alacant és la franja d'edat entre 70 i 79 anys, seguit del grup de 80 a 89 anys. D'altra banda, a la província de València el grup d'edat més freqüent és de 80 a 89 anys, seguit del grup d'edat de 70 a 79 anys.

Per sexes, a Alacant, per al grup d'edat amb més atencions per aquest motiu (70 a 79 anys), el percentatge d'actuacions és de 60 homes (45,45 %) i 72 dones (54,55 %), mentre que a Castelló, per a aquest mateix grup d'edat, els homes van ser atesos en un 53,75 % davant d'un 46,25 % de dones (43 homes i 37 dones, respectivament). A València, en el grup de 80 a 89 anys, la proporció és d'un 36,55 % d'homes i un 63,45 % de dones (53 homes i 92 dones, respectivament).

D'altra banda, pel que fa a hospitalitzacions per ictus, durant tot l'any 2021 els hospitals de la xarxa pública sanitària van registrar 9.726 altes de pacients que havien patit un ictus. Del total d'altes, 3.695 corresponen a pacients d'hospitals d'Alacant, 1.269 a centres de Castelló i 4.762 de València. Per sexes, el 57,1 % eren homes i el 42,9% eren dones.

Codi Ictus

El gran repte de l'assistència sanitària a l'ictus agut és que s'eviten demores en la instauració del tractament. La identificació immediata dels símptomes o signes de la malaltia, el trasllat ràpid al centre hospitalari adequat i una coordinació correcta dels serveis, possibiliten un pronòstic millor de la malaltia, de manera que s'aconsegueixen guanys de salut davant de la discapacitat o la mort.

Per aquest motiu, és important conéixer els signes d'alarma per a detectar si una persona està patint un ictus, els quals poden consultar-se en el web de l'SESCV. Aquests símptomes són: dificultat a l'hora de parlar i entendre; boca torta; pèrdua de força o sensibilitat en la meitat del cos (cara, braç i cama del mateix costat); mal de cap molt intens i d'inici brusc; pèrdua brusca de l'equilibri o l'estabilitat; afectació de la visió en un o els dos ulls.

En cas de sospitar d'algun dels símptomes descrits, cal contactar amb els serveis sanitaris d'emergència telefonant immediatament al 112. D'aquesta manera, s'avaluarà la conveniència d'iniciar el procés amb la valoració in situ i el trasllat immediat de la persona pacient als centres adequats, seguint el protocol del Codi Ictus.

Així mateix, s'establiria la comunicació i coordinació corresponents entre els serveis d'emergència extrahospitalaris i intrahospitalaris. Es duria a terme una atenció urgent per neuròlegs experts en el tractament de l'ictus i altres especialitats mèdiques en cas necessari. I s'aplicaria el programa de seguiment a pacients que han patit un ictus, el qual preveu la rehabilitació precoç, l'hospitalització en domicili i les cures d'infermeria especialitzades en ictus.

Pla d'atenció a l'ictus a la Comunitat Valenciana

D'altra banda, la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública disposa del Pla d'atenció a l'ictus a la Comunitat Valenciana (2019-2023), una guia d'actuació assistencial coordinada en la qual el factor del temps és fonamental.

Aquest pla, que ha sigut actualitzat, recull la importància de l'accessibilitat i equitat en l'assistència, la rapidesa en el diagnòstic i el tractament dels pacients. A més, preveu una actualització dels criteris d'activació del codi ictus i la possibilitat de remissió del pacient amb ictus directament a l'hospital de referència d'alta complexitat per al diagnòstic i tractament quan hi haja sospita d'oclusió d'un gran vas. L'objectiu és reduir el temps fins al tractament i evitar trasllats entre centres.

Finalment, cal destacar que el Pla recull també el seguiment del pacient als tres mesos i reforça accions ja implantades en tots els departaments de salut com el Tele-ictus, el qual permet la comunicació immediata i a distància de l'equip d'ictus que atén el pacient amb el neuròleg vascular de la unitat d'ictus de referència.