Sanitat Universal i Salut Pública

La Col·lecció COVID del Biobanc Isabial permet el desenvolupament d’11 projectes d’investigació i 254 publicacions científiques

02/11/2022
La Col·lecció COVID del Biobanc Isabial permet el desenvolupament d’11 projectes d’investigació i 254 publicacions científiques
  • El centre d'investigació d'Alacant presenta el seu model de gestió en les I Jornades de la Plataforma ISCIII de Biobancs i Biomodels

El Biobanc de l'Institut d'Investigació Sanitària i Biomèdica d'Alacant (Isabial) ha presentat el seu model de gestió de la Col·lecció COVID en les I Jornades de la Plataforma ISCIII de Biobancs i Biomodels que s'han dut a terme a Santander durant els dies 27 i 28 d'octubre de 2022, on s'han citat experts en l'àmbit de biobancs i biomodels.

En aquestes jornades, el Biobanc ha destacat que el conjunt de mostres ha permés l'execució d'11 projectes d'investigació, a més de col·laborar en la gestió de la informació clínica amb el Grup COVID-ALC, que ha donat peu a un total de 254 publicacions.

El Biobanc Isabial s'ha presentat com una plataforma clau per a contribuir a la generació de coneixement sobre la COVID-19. La Col·lecció COVID es va donar d'alta el 26 de març de 2020, en col·laboració amb el Grup d'Investigació COVID-19 de l'Hospital General Doctor Balmis, que va ser el responsable d'obtindre els consentiments informats i la informació clínica.

El Comité Ètic de la Investigació amb Medicaments (CEIm) del Departament de Salut Alacant - Hospital General va autoritzar l'obtenció del consentiment informat oral en els períodes de màxima activitat hospitalària i es va utilitzar el circuit assistencial per a la recollida de mostres. 

Els tipus de mostres de què es disposa són plasma, sèrum, cèl·lules sanguínies, ADN i ARN, LCR, rentada broncoalveolar, teixit post mortem i humor vitri. En total, el Biobanc Isabial compta amb 26.148 mostres de 5.967 donants en la Col·lecció COVID-19. Les mostres biològiques es conserven a 80 graus sota zero i estan a la disposició dels investigadors d'Isabial, així com d'altres centres que pertanyen a la Xarxa Nacional i la Xarxa Valenciana de Biobancs.

En les jornades de Santander, el coordinador del Biobanc, Juan Cebollada, ha valorat “la capacitat organitzativa del Biobanc Isabial per a donar resposta a l'elevada demanda, tant en la recollida de mostres com en el subministrament per a l'execució de projectes d'investigació”. A més, Juan Cebollada destaca que “el Biobanc Isabial ha sigut clau per a contribuir a la generació de coneixement sobre la COVID-19 i ha posat en marxa un sistema de gestió col·laboratiu hospitalari molt eficient”.

La directora científica del Biobanc i subdirectora científica d'Isabial, Cristina Alenda, ha valorat el gest altruista dels donants, ja que “contribueixen a la investigació biomèdica i, per consegüent, a la millora de la qualitat assistencial, que és l'objectiu del nostre treball”.

Plataforma

El Biobanc Isabial constitueix una estructura central de suport a la investigació biomèdica i científica, facilita la translació dels resultats i fomenta la col·laboració entre grups d'investigació. La seua consolidació ha sigut possible pel compromís dels professionals del Departament de Salut d'Alacant - Hospital General Universitari Dr. Balmis amb la investigació biomèdica i el suport de la direcció del centre.

El Biobanc Isabial està integrat en la Xarxa Valenciana de Biobancs (RVB) i és biobanc adherit a la Plataforma de Biobancs i Biomodels.

Isabial és un institut d'investigació sanitària i biomèdica d'excel·lència acreditat per l'Institut de Salut Carlos III, que aglutina investigadors en salut del Departament de Salut d'Alacant - Hospital General, la Universitat Miguel Hernández i la Universitat d'Alacant.

Podeu consultar el llistat de projectes en el web d'Isabial.

Galeria d'imatges