Sanitat Universal i Salut Pública

L'Hospital Clínic de València incorpora la cirurgia robòtica per a intervencions de pròtesis de genoll

03/11/2022
  • El centre ha incorporat recentment un robot quirúrgic
  • Permet més precisió en la cirurgia, menys dolor en la recuperació, una rehabilitació precoç i millora el rang de mobilitat articular

El Servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatològica de l'Hospital Clínic de València ha incorporat la cirurgia robòtica per a les intervencions de pròtesis de genoll. El centre disposa des de fa uns dies amb un robot quirúrgic que permet dur a terme aquest tipus d'intervencions amb més precisió i seguretat per als pacients.

Aquesta tecnologia es basa en la utilització de sensors d'última generació (similars als de la navegació) junts amb un braç robotitzat que posiciona les guies de tall de l'os amb un marge d'error mínim.

Tal com ha explicat el cap del Servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatològica de l'Hospital Clínic, Antonio Silvestre, "la tecnologia robòtica és un pas necessari en l'evolució de la cirurgia ortopèdica que millora la precisió en aquest tipus d'intervencions. Aquest equip analitza les dades i actua com una guia a l'hora de col·locar la pròtesi amb més precisió".

"Suposa, a més, alguns beneficis per als pacients, com la reducció del dolor derivat del fútil alliberament de les parts blanes, i un millor posicionament de l'implant, el qual suposa més mobilitat", segons ha afegit. "Aquesta tecnologia ens aportarà també beneficis importants per a la docència, en millorar la formació dels residents que fan l'especialitat en aquest centre".

La tecnologia està formada per dues torres desplaçables que se situen en l'interior del quiròfan. Una d'aquestes és un braç robòtic que guia i ajuda els professionals durant els talls ossis. L'altra torre disposa d'una càmera connectada a un sistema informàtic que monitora els sensors que es col·loquen en l'extremitat que s'està intervenint.

"Quan l'articulació del genoll està exposada mitjançant un abordatge de genoll convencional, es col·loquen els sensors òptics en un punt dels ossos fèmur i tíbia, els quals constitueixen l'articulació. El cirurgià col·labora amb el robot en l'obtenció de les referències anatòmiques", ha explicat Antonio Silvestre.

A partir d'aquest moment, l'equip ho interpreta i permet obtindre una representació visual del genoll, de manera que facilita l'avaluació de la tensió de parts blanes per a indicar on han de fer-se els talls, amb més precisió i mitjançant un procediment menys invasiu.

220 pròtesis de genoll a l'any

La substitució articular i, especialment la de genoll, és un procediment cada vegada més freqüent, a conseqüència de l'artrosi (osteoartritis). A l'Hospital Clínic de València es duen a terme, a l'any, al voltant de 220 intervencions d'aquest tipus. Amb el nou equip es planifica fer, almenys, el 75 % del total d'aquestes cirurgies, de manera que s'aprofundirà en els casos més complexos i amb més deformitat, per a garantir l'èxit d'aquesta cirurgia de substitució articular.