Sanitat Universal i Salut Pública
Atenció a pacients crònics

L’Hospital Sant Vicent del Raspeig empra fèrules d’electroestimulació per a la rehabilitació del dany cerebral pioneres a la Comunitat Valenciana

06/12/2022
L’Hospital Sant Vicent del Raspeig empra fèrules d’electroestimulació per a la rehabilitació del dany cerebral pioneres a la Comunitat Valenciana
  • Un màxim de 80 persones es podran beneficiar cada any d’aquests aparells que activen els nervis i els músculs paralitzats, o febles, i acurten el temps de recuperació
  • Només l’Hospital Nacional de Paraplègics de Toledo, l’Hospital Universitari de Navarra i l’Hospital Guttmann de Barcelona compten amb aquesta tecnologia

L’hospital d’atenció a pacients crònics i llarga estada (HACLE) de Sant Vicent del Raspeig està emprant tecnologia pionera per a la rehabilitació de pacients amb dany cerebral. Es tracta de dos aparells d’electroestimulació funcional per control remot que utilitzen el corrent elèctric per a activar els nervis i els músculs paralitzats, o febles, amb l’objectiu de produir moviment, tant en membres inferiors com superiors. Entre 75 i 80 persones es podran beneficiar d’aquesta tecnologia cada any.

El sistema, pioner a la Comunitat Valenciana, només s’empra en tres hospitals més d’Espanya: l’Hospital Nacional de Paraplègics de Toledo, l’Hospital Universitari de Navarra i l’Hospital Guttmann de Barcelona.

Per a poder introduir-ho en els processos de rehabilitació de l’Hospital Sant Vicent del Raspeig, han rebut formació tres terapeutes ocupacionals, deu fisioterapeutes i dos supervisors que formen part dels equips multidisciplinaris que atenen aquesta mena de pacients, en els quals també treballen especialistes en neurologia, medicina interna, neuropsicologia, logopèdia i treball social, així com tècnics auxiliars d’infermeria i zeladors.

En essència, el dispositiu estimula amb corrents elèctrics els músculs, bé de l’avantbraç bé de la cama, per a proporcionar la flexió i l’extensió necessàries per a generar moviment en mà o dits, o per a poder caminar.

Els dispositius estan compostos per un braçalet tèxtil, un elèctrode i un electroestimulador que es controla de manera remota, via programari, des d’un mòbil o tauleta.

La singularitat de procés consisteix en el fet que possibiliten diversos moviments combinables entre si i es col·loquen de manera còmoda i ràpida. El nou equipament permet, entre altres coses, enfortir el múscul o previndre atròfies, millorar el patró funcional del moviment i restablir connexions en l’escorça cerebral.

“Aquesta tècnica és complementària a altres teràpies clàssiques que s’usen en el tractament del dany cerebral i esperem que contribuïsquen a accelerar la recuperació funcional dels nostres pacients per a acurtar la duració de la rehabilitació hospitalària”, comenta la directora de l’Hospital Sant Vicent del Raspeig, M. Ángeles Rueda.

D’aquesta manera, hi afig Rueda, “la persona podrà reprendre la seua vida abans i amb tota la qualitat possible, i a partir d’aquest moment seguirà amb la rehabilitació domiciliària ambulatòria”.

Galeria d'imatges