Sanitat Universal i Salut Pública

Cirurgia de l’Hospital General Universitari d’Elx participa en un projecte europeu per a recuperació ràpida del pacient després d’una intervenció

03/01/2023
Cirurgia de l’Hospital General Universitari d’Elx participa en un projecte europeu per a recuperació ràpida del pacient després d’una intervenció
  • L’hospital és un dels 5 participants en l’estudi juntament amb altres hospitals, universitats i societats científiques d’Europa
  • L’objectiu és implementar la rehabilitació quirúrgica multimodal als hospitals d’Europa

El Servei de Cirurgia General de l’Hospital General Universitari d’Elx i la Universitat Miguel Hernández (UMH) han participat en un projecte europeu centrat en la recuperació ràpida de pacients després d’una cirurgia abdominal, mitjançant el que es coneix com a rehabilitació quirúrgica multimodal.

Aquesta classe de rehabilitació implica l’aplicació d’una sèrie de mesures i estratègies de procediment perioperatori dirigides als pacients que seran sotmesos a un procediment quirúrgic, amb l’objectiu de reduir l’estrés secundari causat per la intervenció quirúrgica i així assolir una recuperació millor del pacient i disminuir les complicacions i la mortalitat.

Per a implementar la rehabilitació quirúrgica multimodal als hospitals d’Europa, 5 socis amb perfil sanitari i universitari de 4 països diferents van crear el projecte Eupemen, l’objectiu del qual era elaborar una guia amb els protocols que havien de posar en marxa els especialistes multidisciplinaris involucrats.

Context del projecte

El cap del Servei de Cirurgia de l’Hospital General Universitari d’Elx i catedràtic de la UMH, Antonio Arroyo, ha explicat que “la cirurgia està indicada per a curar o pal·liar nombroses malalties físiques. No obstant això, representa un estrés important que sovint condueix a efectes adversos no relacionats amb els objectius del tractament. Aquests efectes adversos tenen impactes negatius profunds en la capacitat de realitzar activitats de la vida diària, la qual cosa afecta posteriorment la qualitat de vida”.  

“A més, la demanda creixent de cirurgia major en pacients d’alt risc requeria noves millores que havien d’incloure un enfocament específic basat en l’evidència per procediment i en aquest context és on s’emmarca aquest projecte, que ara conclou després de 26 mesos de treball”, ha explicat.

Objectius generals del projecte

Entre els objectius del projecte destaca cobrir els buits d’habilitats existents d’un coneixement transversal en les activitats perioperatòries, amb la finalitat de posar en pràctica els protocols que s’han desenvolupat per a diverses cirurgies abdominals i formar els diversos professionals involucrats en els procediments.

En aquest sentit, Luis Sánchez Guillén —cirurgià general de l’hospital il·licità, professor associat de la UMH, membre de grups de formació en rehabilitació multimodal a Espanya i participant en diversos assajos clínics finançats per agències nacionals sobre el tema— ha concretat que “el projecte aborda aspectes clínics relacionats amb el maneig perioperatori dels pacients, en un intent per homogeneïtzar aquesta cura i millorar la rehabilitació o la recuperació postoperatòria del procediment, reduint les complicacions quirúrgiques i millorant la qualitat de vida percebuda d’aquests pacients”.

“Per a fer-ho s’han elaborat uns protocols, el principal objectiu dels quals és proporcionar als professionals unes recomanacions basades en el coneixement científic i en el consens de les diverses societats científiques implicades, per a implementar i avaluar programes de recuperació millorada en cirurgia abdominal”, ha assegurat.

Formació

Eupemen ensenya noves habilitats perquè siguen posades en pràctica en tots els professionals involucrats en les accions perioperatòries.

Així, el projecte ha preparat materials didàctics diferents enfocats a l’estreta col·laboració de tots els especialistes que participen en el procés.

A més, periòdicament s’avaluarà la implantació dels protocols als hospitals, amb l’objectiu de comprovar l’èxit de les mesures i comprovar que totes s’han implantat correctament. Les auditories seran realitzades per un grup d’experts que es definirà en el projecte.

En aquest sentit, l’Hospital General Universitari d’Elx va acollir el mes d’octubre passat una sessió clínica per a professionals denominada El valor de l’adaptació perioperatòria del pacient quirúrgic. Rehabilitació i Rehabilitació Multimodal en càncer colorectal, en la qual s’explicava el projecte i els protocols elaborats i disponibles.

Per la seua banda, Arroyo ha explicat que, “en definitiva, es tracta d’un projecte innovador que modifica la pràctica clínica fent-la més segura, proposant el treball en equip i unitats multidisciplinàries, promovent el talent i l’excel·lència clínica i buscant la millor qualitat assistencial”. “És un projecte dissenyat per a superar les barreres de resistència al canvi i fomentar la investigació en medicina perioperatòria, que genere un important incentiu per a les noves generacions de professionals que han d’afrontar els reptes de la medicina i la pràctica clínica del futur”.

Galeria d'imatges