Sanitat Universal i Salut Pública
Investigació sanitària

Sanitat crea un grup de treball per a impulsar la creació d’un institut d’investigació sanitària a Castelló

10/01/2023
Sanitat crea un grup de treball per a impulsar la creació d’un institut d’investigació sanitària a Castelló
  • L’acord s’ha tancat aquest dimarts en una reunió entre la Conselleria de Sanitat, la Diputació de Castelló i l’UJI
  • Castelló fa els primers passos per a poder entrar en l’elit de la investigació sanitària espanyola, que compta amb 34 instituts acreditats
  • IIS La Fe, Incliva i Isabial són els tres centres d’investigació biomèdica acreditats ja per l’IIS Carlos III a la Comunitat Valenciana

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha acordat amb la Universitat Jaume I (UJI) i la Diputació de Castelló crear un grup de treball per a establir les bases que permeten en un futur la creació d’un institut d’investigació sanitària que vertebre la investigació biomèdica de la província de Castelló.

Superar amb èxit l’exigent procés de certificació que correspon a l’Institut de Salut Carlos III, dependent del Ministeri de Ciència i Innovació, comporta entrar en l’elit de la investigació biomèdica espanyola, integrada hui dia per un total de 34 instituts acreditats, tres dels quals estan a la Comunitat Valenciana.

La creació del grup de treball s’ha acordat en la reunió mantinguda aquest dimarts entre el conseller de Sanitat Universal i Salut Pública, Miguel Mínguez; la rectora de l’UJI, Eva Alcón, i el president de la Diputació de Castelló, José Martí, totes dues institucions amb representació en el Patronat de la Fundació de l’Hospital Provincial de Castelló.

Sobre la taula s’han exposat les fortaleses de la Fundació d’Investigació de l’Hospital Provincial de Castelló que donen suport a la constitució de l’equip de professionals experimentats que s’encarregarà d’impulsar la creació d’un institut d’investigació sanitària i de preparar tota la documentació necessària per a certificar-lo amb els requisits necessaris per a ser acreditat per l’Institut de Salut Carlos III (dependent del Ministeri de Ciència i Innovació).

Hui dia, la Comunitat Valenciana compta amb tres instituts d’investigació sanitària (IIS La Fe, Incliva i Isabial), nucleats entorn de tres hospitals de referència, l’Hospital Universitari i Politècnic La Fe, l’Hospital Clínic de València i el Doctor Balmis, i amb presència també del món acadèmic de les universitats.

Del laboratori al llit del pacient

Amb la incorporació d’un quart institut d’investigació sanitària, la Comunitat Valenciana se situaria en l’elit de l’excel·lència investigadora a Espanya, només per darrere de Madrid (8 IIS) i Catalunya (7).

L’acreditació requereix la superació d’un procés complex per a certificar que els espais, els processos i els resultats de la investigació mèdica aplicada repercutisquen en la societat de manera ràpida i directa, és a dir, que els avanços investigadors vagen del laboratori al llit del pacient.

En aquest sentit, la Fundació de l’Hospital Provincial de Castelló, creada en 2004, impulsa i fomenta l’activitat investigadora del Consorci Hospitalari Provincial de Castelló i promou la formació del personal sanitari per al coneixement de tècniques pioneres. Així mateix, inverteix en noves tecnologies i gestiona l’obtenció d’ajudes i subvencions públiques en investigació.

Amb un pressupost per a enguany pròxim als 900.000 euros, les seues principals línies estratègiques d’investigació se centren en oncologia, oftalmologia i salut mental. La Fundació proporciona suport a diversos projectes d’investigació dels serveis d’Anestèsia, Medicina Interna, Oftalmologia, Oncologia Mèdica, Oncologia Radioteràpica, Radiofísica Hospitalària, Salut Mental i Unitat del Dolor del Consorci.

Actualment, compta amb plataformes de suport a la investigació, com ara la unitat d’assajos clínics, un biobanc i una plataforma de biomarcadors d’imatge. A més, està previst crear en els pròxims anys noves plataformes i serveis, com ara genòmica i proteòmica, anàlisi molecular, citometria i citogenètica.

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats

Declaracions del conseller de Sanitat Universal i Salut Pública, Miguel Mínguez