Sanitat Universal i Salut Pública
Divulgació sanitària

Els set centres d’investigació biomèdica de la Comunitat Valenciana commemoren el Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència amb jornades divulgatives

10/02/2023
Els set centres d’investigació biomèdica de la Comunitat Valenciana commemoren el Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència amb ...
  • Fisabio lliura, a més, els premis de la sisena edició del seu concurs audiovisual per a l’estudiantat​​​​​​​ De major vull ser com...
  • Incliva ha llançat uns guardons per a fomentar els estudis en estadis inicials de les seues investigadores i per a donar-los visibilitat

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública se suma a la commemoració del Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència, cada 11 de febrer, amb activitats divulgatives als set centres d’investigació biomèdica que hi estan vinculats o adscrits.

En concret, la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica a la Comunitat Valenciana (Fisabio) celebra hui, 10 de febrer, vespra de l’efemèride, la gala de lliurament de premis de la sisena edició del concurs de vídeos De major vull ser com..., esdeveniment coorganitzat amb la Universitat de València.

El concurs, dirigit a les generacions de joves estudiants de la Comunitat Valenciana, permet investigar i identificar referents de dones o col·lectius de dones en disciplines científiques, tecnològiques i innovadores.

Els premis reparteixen 16.000 euros entre l’alumnat i els centres educatius per a adquisició de material científic i tecnològic, i la gala té lloc a la sala d’actes del Jardí Botànic amb l’assistència, entre altres, de dues de les guanyadores dels Jaume I, Dolores Corella i Ángela Pérez, i la directora general d’Assistència Sanitària de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, María Amparo García Layunta.

Per la seua banda, la Fundació Institut d’Investigació Sanitària La Fe (IIS La Fe) ha programat un certamen, una campanya en xarxes socials i col·loquis. El concurs commemora enguany la segona edició. En la primera, l’any passat, van participar més 150 xiquetes i xiquets de col·legis diferents de València i de municipis del Departament de Salut La Fe.

En aquesta edició, es busca fomentar la col·laboració entre l’estudiantat de l’ESO perquè treballe sota el lema La ciència és una obra col·lectiva: com veieu hui les científiques?

També es llançarà una campanya en xarxes socials per a visibilitzar les investigadores de l’IIS La Fe i hi haurà xarrades escolars per a explicar com és el seu treball.

Donar visibilitat a les científiques que investiguen sobre el càncer

En la mateixa línia, l’Institut d’Investigació Sanitària Incliva, de l’Hospital Clínic, ha llançat la primera convocatòria de premis dirigits a les seues investigadores, amb la finalitat de fomentar la investigació en els estadis inicials de la seua carrera i donar visibilitat a la dona en l’àmbit de la investigació. A més, està difonent en xarxes socials vídeos en els quals elles mateixes expliquen de manera divulgativa els avanços reeixits gràcies als seus treballs.

D’altra banda, les investigadores dels diversos laboratoris de la Fundació d’Investigació de l’Hospital General de València també tenen previstes dues activitats. Ester Munera, investigadora postdoctoral del Laboratori d’Oncologia Molecular, participarà en una iniciativa organitzada per l’Associació Espanyola d’Investigació sobre el Càncer, denominada #Conócelas 2023, per a donar visibilitat a les científiques que investiguen sobre el càncer d’una manera dinàmica i interactiva, així com per a fomentar vocacions.

Les seues companyes Carmen Escobedo i Francesca Flore, investigadores del Laboratori d’Enginyeria Biomèdica i tissular BTELab, participaran, al Principat d’Andorra, en una xarrada col·loqui sobre el paper de la dona en la ciència. També presentaran el projecte Realistic de creació de la primera unitat de models 3D de suport a la cirurgia a la Comunitat Valenciana.

Per la seua banda, la responsable de la Plataforma de Farmacogenètica Aplicada a la Investigació de la fundació de la Comunitat Valenciana per a la gestió de l’Institut d’Investigació Sanitària i Biomèdica d’Alacant (Isabial), Ana María Peiró, impartirà diverses xarrades a alumnes de centres educatius. Així mateix, la coordinadora d’Assajos Clínics del Servei de Cardiologia d’Isabial, Raquel Ajo, s’encarregarà d’oferir una xarrada i un taller a joves.

La commemoració per part de la Fundació Hospital Provincial de Castelló se centrarà en xarxes socials, on es preveu dur a terme una campanya de suport i reconeixement a les dones investigadores del centre amb la finalitat de divulgar la tasca que realitzen, fonamentalment en l’àmbit de l’oncologia mèdica i radioteràpica, i promoure la igualtat d’oportunitats.

Per la seua banda, el CIPF torna a organitzar enguany la Jornada Nacional d’Investigadores en Malalties Rares. Aquesta setena edició té lloc el divendres 17 de febrer, amb expertes en investigació clínica i investigació bàsica que explicaran d’una manera divulgativa i pròxima el seu treball, els seus últims resultats i, a més, departiran amb estudiants, pacients i públic general.

La directora del centre, Deborah Burks, col·labora, a més, en el projecte Futura, un programa per a promoure el lideratge i l’apoderament de les científiques. També treballa amb l’institut ISGlobal de Barcelona i la iniciativa Women in Global Health (WGH).

Finalment, nombroses investigadores del CIPF impartiran conferències en diversos centres educatius de la Comunitat Valenciana amb motiu del Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència.

Galeria d'imatges