Sanitat Universal i Salut Pública
Formació sanitària

Mínguez inicia una ronda de trobades informatives amb l’alumnat de Medicina i Infermeria per a donar-los a conéixer les oportunitats de l’Atenció Primària

15/02/2023
  • El conseller ha explicat a l’alumnat les oportunitats de desenvolupament professional i laborals en Atenció Primària
  • A la Comunitat Valenciana hi ha 893 MIR i 109 IIR en formació d’atenció familiar i comunitària

El conseller de Sanitat Universal i Salut Pública, Miguel Mínguez, ha iniciat la ronda de reunions que durà a terme fins al pròxim 7 de març amb l’alumnat universitari de les facultats de Medicina i d’Infermeria, amb la finalitat de donar-los a conéixer les oportunitats de desenvolupament professional i laborals que trobaran en l’Atenció Primària.

En aquest sentit, el conseller ha mantingut una reunió amb l’alumnat de la Facultat de Medicina i d’Infermeria de la Universitat de València. Posteriorment, durant tot el mes oferirà xarrades informatives a alumnes de la Universitat Jaume I, el CEU-Cardenal Herrera, la Universitat Catòlica de València i la Universitat Miguel Hernández.

Durant la reunió, el conseller de Sanitat ha explicat als estudiants que “l’Atenció Primària constitueix l’eix que sustenta tot sistema sanitari, la porta d’accés a la Sanitat”.

“Tota la vida hi ha hagut metge de família, infermer, infermera o pediatra del centre de salut, com una de les vocacions més arrelades en el si de la medicina. A tots nosaltres ens ha atés el que hem considerat el nostre metge o metgessa, infermer o infermera des de menuts. Són els professionals que ens donen l’atenció més pròxima i que ens coneixen i ens cuiden al llarg de totes les etapes de la vida”, hi ha afegit.

Per això, “des de la Conselleria de Sanitat s’està treballant des de diverses perspectives per a impulsar l’Atenció Primària. D’aquesta manera, s’han ampliat els recursos assistencials i s’està duent a terme una millora i una modernització de les instal·lacions”. “A més, s’està tramitant la compra de 2.700 equips tecnològics per als centres d’Atenció Primària per valor de 15,2 milions d’euros, la qual cosa permetrà millorar la capacitat de diagnòstic”.

Un dels compromisos de Sanitat ha sigut apostar per l’Atenció Primària, per això s’ha posat en marxa el Pla d’Atenció Primària, dotat de 326 milions d’euros, amb l’objectiu d’assolir en 2025 el 25 % del pressupost total sanitari.

En aquest sentit, Mínguez ha recordat a l’alumnat que “la Comunitat Valenciana està desenvolupant una Atenció Primària moderna i amb més capacitat resolutiva en diagnòstics i tractaments, i el nostre objectiu és continuar avançant per aquest camí”.

En 2022 es van oferir 290 places de formació en medicina de família i infermeria de família, la qual cosa suposa un increment del 62 % respecte a les places oferides en 2015, que van ser 179 places de formació.

En concret, en 2022 s’han oferit 233 places de formació de medicina familiar i comunitària i 57 d’infermeria familiar i comunitària, mentre que l’any 2015 les places oferides van ser 158 de medicina de família i comunitària i 21 d’infermeria de família i comunitària.

En total, en aquests moments hi ha 893 MIR i 109 IIR en formació d’atenció familiar i comunitària.

Segons ha indicat el conseller, “la xifra de professionals en Atenció Primària s’ha anat incrementant de manera progressiva i la finalitat és seguir incrementant aquests recursos perquè la ciutadania puga rebre la millor atenció sanitària”. D’aquesta manera, des de 2019 el nombre de professionals ha augmentat en més de 670 places (medicina, infermeria i pediatria) destinades als centres d’Atenció Primària.

Actualment, la plantilla de professionals especialistes que conforma l’Atenció Primària està formada per 4.913 places: 3.812 places de medicina de família, 237 d’infermeria de família i 864 de pediatria. A més, en 2022 es van crear 396 places d’infermeres d’equip d’Atenció Primària.

Galeria d'imatges