Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica
Patrimoni agrícola mundial

El regadiu històric de l’Horta de València rep la certificació de la FAO com a patrimoni agrícola mundial

22/05/2023
El regadiu històric de l’Horta de València rep la certificació de la FAO com a patrimoni agrícola mundial
  • La consellera d’Agricultura, Isaura Navarro, recull aquest distintiu que posa en relleu la simbiosi de la producció agrícola amb els valors ambientals, paisatgístics i culturals integrats a l’Horta de València

El regadiu històric de l’Horta de València és ja Sistema Important del Patrimoni Agrícola Mundial (SIPAM). Un reconeixement declarat per l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO) per la riquesa de la producció agrícola de l’Horta i les seues estructures hidràuliques tradicionals, junt amb els valors mediambientals, la referència paisatgística integrada per camps de cultius i canals d’aigua, amb la importància de l’Albufera en l’enclavament, o el mestissatge particular entre els vincles rurals i urbans que el fan únic.

Precisament, la consellera d’Agricultura i presidenta del Consell de l’Horta de València, Isaura Navarro, ha recollit aquest dilluns a la seu de la FAO, ubicada a Roma, el certificat acreditatiu com a SIPAM, un distintiu que li va ser atorgat el 2019, però que no s’havia lliurat fins ara, en la cerimònia del 2023, com a conseqüència de les circumstàncies derivades de la pandèmia de la COVID-19.

A la cerimònia també han estat presents el regidor d’Agricultura, Alejandro Ramón; el gerent del Consell de l’Horta, Miquel Jordà, i representants del Centre Mundial de València per a l’Alimentació Urbana Sostenible (CEMAS) i del Tribunal de les Aigües de València.

L’Horta de València preveu una idiosincràsia d’agrobiodiversitat extraordinària que la fa única, amb un sistema de gestió de l’aigua i estructures de regadiu tradicionals d’arrels i herència àrabs.

L’entorn també preveu un ecosistema divers amb platges, dunes, boscos, aiguamolls i arrossars que alberguen una gran biodiversitat de plantes, aus i peixos, moltes espècies de les quals són autòctones, endèmiques i compten amb un alt grau de protecció i conservació.

Així doncs, la xarxa de reg que s’estén per l’àrea agrícola periurbana de la ciutat de València i de desenes de municipis al voltant; la integració en el Parc Natural de l’Albufera; la implicació de la pesca artesanal; la seguretat alimentària, la producció de proximitat, i el patrimoni paisatgístic són alguns dels requisits que la FAO ha valorat positivament.

A la cerimònia, també s’ha distingit les Oliveres Mil·lenàries Territori Sénia com a SIPAM, un territori conformat per municipis de la Comunitat Valenciana, Catalunya i Aragó. Cal assenyalar que Espanya només compta amb 5 SIPAM. A l’Horta de València i les oliveres del Sénia, cal sumar-hi el Valle Salado d’Añana, la producció de panses de raïm, a l’Axarquía, i Montañas de León.

Més sobre l’Horta de València

L’Horta de València és un sistema agrícola històric fonamentat per dues condicions estructurals: disponibilitat d’aigua i fertilitat del sòl. El 80 % de tota l’àrea cultivada es dedica a cultius de fruites i hortalisses fresques, i els productes obtinguts es destinen tant a l’autoconsum de les famílies com a la comercialització en els mercats locals i municipals.

Entre la varietat de productes, els cultius principals estan representats per tarongers i mandarines, carxofes, cebes, creïlles i caquis, seguits d’una altra classe de productes d’horta, com ara carabasseta, coliflor, carabasses i magranes.

L’eficiència del sistema de reg tradicional, àmpliament estés per la zona, ha permés el desenvolupament de tècniques agrícoles sostenibles que són la base del sistema de l’Horta. La construcció de la xarxa de séquies ha assegurat el subministrament d’aigua dels camps i els assentaments de població perquè siga possible el cultiu d’arbres fruiters, horts, arrossars i altres cultius.

Galeria d'imatges