Sanitat Universal i Salut Pública
Día Mundial de la lucha contra el SIDA

Montón: "Davant de qualsevol dubte la prova del VIH ajuda a detindre els contagis i a avançar els tractaments"

01/12/2015
Montón: 'Davant de qualsevol dubte la prova del VIH ajuda a detindre els contagis i a avançar els tractaments'
- Les unitats de Prevenció de la SIDA van realitzar 6.430 proves de VIH en 2014
- L'accés a estes unitats i les proves de VIH són confidencials i gratuïtes
- Sanitat adquirix 700.000 preservatius que es distribuiran a la població jove a través dels centres de Salut Pública i centres de Salut Sexual i Reproductiva
La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Carmen Montón, ha visitat este matí la Unitat de Prevenció de la SIDA i Infeccions de Transmissió Sexual (UPS i ITS) de València coincidint amb la celebració del Dia Mundial de la lluita contra la SIDA.

Tal com ha assenyalat Carmen Montón, "hem de ser conscients que si volem detindre els contagis de VIH hem d'incidir en dos aspectes fonamentals, les vies de transmissió i la reducció dels diagnòstics tardans. Entre el 25% i el 30% aproximadament de les persones amb VIH no saben que són portadores del virus i, per això, poden transmetre'l. De fet, la meitat dels nous diagnòstics són tardans a pesar que la prova del VIH és gratuïta i confidencial. Per això, volem animar a tots els valencians i valencianes perquè, davant de qualsevol dubte, acudisquen a la seua Unitat de Prevenció de la SIDA i es realitzen la prova. D'esta manera, no sols evitarem contagis sinó que aconseguirem que les persones diagnosticades puguen accedir abans als tractaments i millore el seu pronòstic i la qualitat de vida".

Precisament, el lema triat per la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública per a commemorar el Dia Mundial de la lluita contra la SIDA incidix en este missatge: "Davant del VIH-SIDA, Prevenció. Fes-te la prova!".

En la seua visita a la Unitat de Prevenció de la SIDA i Infeccions de Transmissió Sexual (UPS i ITS) de València, la Consellera ha estat acompanyada per la directora general de Salut Pública, Ana María García, la directora del Centre de Salut Pública de València, Nela Alcaraz, i la directora de la UPS i ITS de València, la doctora Amparo Juan.

Carmen Montón ha destacat la important labor informativa i preventiva desenvolupada per les tres unitats de Prevenció de la SIDA i Infeccions de Transmissió Sexual (antics CIPS) que té la Comunitat Valenciana (una per província). "Les UPS i ITS són, per a molts col·lectius especialment vulnerables, la porta d'entrada al sistema sanitari i en els últims 25 anys han tingut un paper fonamental en l'educació sanitària, el control de la infecció, la reducció de riscos, la investigació i el suport a les persones afectades i al seu entorn familiar i/o afectiu", ha explicat la consellera de Sanitat.

Així, durant l'any passat, les UPS i ITS de la Comunitat Valenciana van realitzar un total de 6.430 proves VIH, 3.550 consultes telefòniques, 3.442 primeres visites, 4.590 visites successives i van atendre 16.740 persones amb història i 3.550 més sense història.

Per províncies, es van realitzar 2.533 proves VIH a Alacant, 3.277 a València i 620 a Castelló. Del total de 350 nous casos d'infecció per VIH detectats en 2014 a la Comunitat Valenciana, 115 van ser diagnosticats en les UPS i ITS. D'estos, 32 a la d'Alacant, 74 a la de València i 9 a la de Castelló.

L'accés a les UPS i ITS és confidencial i gratuït. Per a accedir a estes unitats només s'ha de telefonar al número d'informació gratuïta 900 70 20 20 en horari de dilluns a divendres de 9 a 14 hores. A més, no cal presentar cap documentació per a ser atés.

Amb motiu del Dia Mundial de la lluita contra la SIDA, la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha instal·lat taules informatives en la Direcció General de Salut Pública (av. de Catalunya), a l'Esplanada de Nou Centre i als serveis centrals de la Conselleria de Sanitat (c/ Misser Mascó).

A més, dins de l'Estratègia de Salut Sexual i Reproductiva de Sanitat s'han adquirit 700.000 preservatius que es distribuiran a través dels centres de Salut Pública i els centres de Salut Sexual i Reproductiva en actes i activitats en què participe població jove, en les activitats de promoció de la salut dels centres docents o a les ONG que col·laboren amb la Conselleria de Sanitat per a arribar a les poblacions amb especial vulnerabilitat. L'objectiu és normalitzar l'ús del preservatiu, que deixe de ser un objecte "tabú" per a convertir-lo en un recurs normal i quotidià per a protegir la salut.

Galeria d'imatges

Vídeos relacionats

La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Carmen Montón, ha visitado esta mañana la Unidad de Prevención del SIDA e Infecciones de Transmisión Sexual (UPS e ITS) de Valencia coincidiendo con la celebración del Día Mundial de la lucha contra el SIDA.

Talls de veu relacionats

- Declaraciones de la conellera de Sanitat Universal, Carmen Montón