Sanitat Universal i Salut Pública

Un article científic del Grup d'Investigació d'Hepatologia Experimental i Trasplantament Hepàtic de La Fe rep dos premis

06/12/2015
Un article científic del Grup d'Investigació d'Hepatologia Experimental  i Trasplantament Hepàtic de La Fe rep dos premis
- L'article és: "Metabolics discloses donor liver biomarkers associated with early allograft dysfunction"
- La coautora de l'article, Miriam Cortés, ha rebut el Premi Nacional de Cirurgia 2015 de l'Associació Espanyola de Cirurgians i el Premi Dr. Font Mutual Médica
L'article, publicat en la revista Journal of Hepatology i titulat "Metabolics discloses donor liver biomarkers associated with early allograft dysfunction", en què ha participat la Dra. Miriam Cortés com a investigadora del Grup d'Investigació d'Hepatologia Experimental i Trasplantament Hepàtic de l'Institut d'Investigació Sanitària La Fe de València ha rebut dos reconeixements.

D'una banda, el Premi Nacional de Cirurgia 2015, guardó concedit per l'Associació Espanyola de Cirurgians, va ser entregat en el marc de la XX Reunió Nacional de Cirurgia. I d'altra banda, el Premi Dr. Font Mutual Médica, premi creat en 2007 en homenatge al Dr. Font, membre del consell d'Administració de Mutual Médica, i destacat immunòleg. Aquests premis constitueixen un reflex del compromís d'ambdós entitats amb la investigació.

L'article premiat és fruit d'una investigació en trasplantament hepàtic desenvolupada per investigadors del grup d'hepatologia experimental i trasplantament hepàtic. Actualment, el trasplantament hepàtic constitueix el tractament d'elecció per a les malalties hepàtiques en estadi terminal. No obstant això, el desequilibri entre el nombre de donants i pacients en llista d'espera ha conduït a les diferents unitats de trasplantament a la utilització d'empelts procedents de donants amb criteris estesos. Aquesta pràctica s'ha traduït en una reducció de la taxa de mortalitat entre els pacients en llista d'espera, a costa d'un augment de les complicacions posttrasplantament.

Aquesta investigació proposa l'anàlisi metabolòmica de biòpsies procedents del fetge donant, en el moment de l'extracció de l'òrgan, com a eina per a valorar la qualitat de l'empelt hepàtic abans del seu implant i anticipar la seua funció en el receptor. Aquesta línia de treball està dirigida pel Dr. Agustín Lahoz, investigador Miguel Servet del Grup d'Investigació d'Hepatologia Experimental i Trasplantament Hepàtic de l'Institut d'Investigació Sanitària La Fe, grup acreditat l'investigador principal del qual és el Dr. José Vicente Castell.

"La dita troballa pot convertir-se en una eina clínica per a l'avaluació de la qualitat del fetge donant, ja que en ser capaç de predir la funció de l'empelt abans del trasplantament, ens pot ajudar en la decisió sobre acceptar o rebutjar un òrgan, així com a millorar la seua assignació als receptors a fi de maximitzar el benefici de la supervivència", ha explicat la Dra. Miriam Cortés, coautora de l'article premiat.

La Dra. Miriam Cortés ha participat en diverses investigacions liderades des de l'Institut d'Investigació Sanitària La Fe com ara "Perfil metabonòmic del fetge esteatòsic no alcohòlic. Recerca de biomarcadors de diagnòstic i prognosi" o "Modelització biomecànica de teixits aplicada a la cirurgia assistida per ordinador".

Actualment, la Dra. Cortés treballa en el Centre de Trasplantaments d'Emory (Atlanta) gràcies a una beca de l'Institut Mèdic d'Investigació de Londres (Medical Research Council). A més, recentment ha sigut nomenada Consultant per l'Hospital King's College de Londres.

Galeria d'imatges