Sanitat Universal i Salut Pública

La Societat Espanyola d'Al·lergologia certifica l'excel·lència de la Unitat d'Asma Greu del Peset

08/12/2015
La Societat Espanyola d'Al·lergologia certifica l'excel·lència de la Unitat d'Asma Greu del Peset
- L'acreditació coincidix amb els 25 anys de la posada en funcionament d'esta unitat i és una de les 6 que s'han atorgat a Espanya l'única de la Comunitat
- Per a obtindre el certificat de la SEAIC s'han avaluat els mèrits assistencials, docents i investigadors d'esta unitat de la Secció d'Al·lergologia
La Unitat d'Asma Greu de la Secció d'Al·lergologia de l'Hospital Universitari Doctor Peset ha rebut la certificació d'excel·lència que atorga la Societat Espanyola d'Al·lergologia i Immunologia Clínica (SEAIC) després de l'avaluació dels mèrits assistencials, docents i investigadors de les diferents unitats del nostre país que han optat a esta denominació.

Així, la Unitat d'Asma Greu d'este hospital públic valencià ha aconseguit esta acreditació junt amb altres sis unitats del nostre país i ha sigut l'única de la Comunitat Valenciana que ha rebut esta catalogació coincidint amb la celebració del 25 aniversari de la seua posada en funcionament.

"Este reconeixement de l'excel·lència en asma de la nostra unitat ens obliga a millorar més si és possible la qualitat de l'assistència mèdica prestada a este grup de pacients asmàtics, que consumixen molts recursos sanitaris com a conseqüència de les reiterades visites a urgències, ingressos hospitalaris i absències laborals o escolars", ha assenyalat la doctora Carmen Pérez, al·lergòloga responsable de la Unitat d'Asma Greu de l'Hospital Universitari Doctor Peset.
L'asma greu afecta menys d'un 5 % del total de pacients asmàtics i es caracteritza perquè este reduït grup de pacients no aconseguix controlar la seua malaltia amb les estratègies i tractaments habituals. Per això necessiten disposar de teràpies cada vegada més individualitzades que permeten aconseguir i mantindre el control de la malaltia com més prompte millor, previndre les exacerbacions i reduir la mortalitat. D'ací la necessitat de comptar amb unitats altament especialitzades com la Unitat d'Asma Greu de l'Hospital Universitari Doctor Peset.

"L'objectiu fonamental per al futur és continuar millorant estos estàndards de qualitat per als pacients asmàtics del nostre departament de salut ja que esta acreditació no és un mer guardó conjuntural sinó que porta darrere un important treball en els últims 25 anys", ha assegurat la doctora Pérez.

En esta unitat, que anteriorment dirigia el doctor J. Luis Prieto, actual cap de la Secció d'Al·lergologia, es controlen a l'any al voltant de 120 pacients que reben una atenció mèdica diagnòstica i terapèutica individualitzada i de màxima qualitat. En els seus 25 anys de trajectòria estos pacients han pogut beneficiar-se de mètodes diagnòstics en què la Unitat ha sigut pionera, com l'estudi de mostres d'esput induït (incorporat el 1994), la determinació d'hiperresposta bronquial amb agonistes broncoconstrictores directes i indirectes (1987), les proves de provocació amb al·lergògens i amb antígens ocupacionals, les proves de provocació amb aspirina i AETS per a identificar idiosincràsia (1988), la determinació de la fracció exhalada d'òxid nítric (1999) i la seua compartimentalització (2005), la determinació de pH i marcadors d'estrés oxidatiu en mostres de condensació d'aire exhalat (2007).

Així mateix, els pacients assistits en la unitat de l'Hospital Universitari Doctor Peset han pogut beneficiar-se dels nous tractaments biològics amb anticossos monoclonals, immunoteràpia amb determinants al·lergògens purificats i immunoteràpia sublingual, gràcies als estudis de Fase 2 i Fase 3 en els quals la unitat ha participat.

La Unitat d'Asma Greu també ha desenrotllat una intensa labor docent amb la formació de metges residents de l'Hospital Universitari Doctor Peset, d'altres hospitals de la Comunitat Valenciana i d'altres comunitats autònomes. A més, la unitat va ser considerada fa tres anys per la Societat Espanyola de Patologia Respiratòria (SEPAR) com a unitat de referència per al programa ULISSES de formació d'asma greu, la qual cosa ha suposat que 10 especialistes en Pneumologia de diferents àrea d'Espanya hagen realitzat el seu ensinistrament en esta unitat per a accedir a l'acreditació d'experts en asma greu.

En la certificació d'excel·lència atorgada per la SEAIC a la Secció d'Al·lergologia de l'Hospital Universitari Doctor Peset també s'ha tingut en compte la labor investigadora de la Unitat d'Asma Greu, que en els seus 25 anys de vida ha participat en els projectes dissenyats en la línia d'investigació "Hiperresposta bronquial i marcadors d'inflamació en la malaltia al·lèrgica respiratòria". En esta línia s'han generat més de 100 publicacions en revistes internacionals d'alt impacte (primer quartil), 18 ponències en congressos i més de 50 comunicacions a congressos nacionals i internacionals.

A més, la unitat ha sigut pionera en l'ús de noves teràpies biològiques en asma i ha dissenyat, executat i publicat alguns dels estudis pivota'ls que han sigut utilitzats per al registre de monoclonals (omalizumab), de la nova immunoteràpia subcutània amb el determinant major purificat d'Alternaria alternata (Alt a1) i de la immunoteràpia sublingual amb àcars.

Galeria d'imatges