Sanitat Universal i Salut Pública
Participen La Fe i el General d'Alacant

La Comunitat realitza tres trasplantaments renals creuats en tan sols dues setmanes

09/12/2015
La Comunitat realitza tres trasplantaments renals creuats en tan sols dues setmanes
- La Comunitat Valenciana bat el rècord en trasplantaments creuats, amb la participació de l'Hospital la Fe de València i l'Hospital General d'Alacant
- Hi han participat un total de nou hospitals de tota Espanya i, fruit d'aquesta cadena, s'ha trasplantat de renyó un total de deu pacients
- Tots els donants i receptors implicats estan donats d'alta i evolucionen favorablement
L'Hospital Universitari i Politècnic la Fe i l'Hospital General Universitari d'Alacant han participat en tres trasplantaments creuats de renyó en les dues últimes setmanes, una cadena de trasplantaments en què han estat implicats un total de nou hospitals de tota Espanya. L'Hospital la Fe ha participat en dos dels tres trasplantaments creuats i el General d'Alacant en un dels tres.

A més dels dos hospitals valencians, també han estat implicats els centres següents: l'Hospital Cruces de Bilbao; l'Hospital Miguel Servet de Zaragoza; l'Hospital Ramón y Cajal de Madrid; l'Hospital Clínic de Barcelona; l'Hospital Can Ruti de Badalona; l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona, i el Complejo Hospitalario Juan Canalejo d'A Coruña

Tota la coordinació organitzativa del procés i la logística del trasllat dels òrgans entre les diferents ciutats es realitza des de l'oficina central de l'Organització Nacional de Trasplantaments a Madrid, que s'encarrega de sincronitzar les intervencions i gestionar els mitjans de transport, aeris o terrestres, segons les necessitats.

Aquest model de donació es planteja quan un pacient requereix un trasplantament de renyó i el seu donant és incompatible amb ell però sí que és apte per a donar el seu renyó a un altre malalt que requereix un trasplantament en un altre hospital d'Espanya. En tal cas, es produeix un intercanvi de donants entre dues parelles i cada un rep el renyó que li és compatible.

En alguns casos pot arribar a realitzar-se una cadena entre més de dos parelles. Aquesta situació s'ha produït en els tres trasplantaments creuats en què han participat els dos hospitals valencians. Això suposa que, finalment, un total de deu pacients a l'espera d'un renyó han sigut trasplantats.

En cada operació de trasplantament creuat l'extracció dels renyons als donants es va realitzar de manera simultània en tots els hospitals implicats en cada cas. Actualment, tots els donants i receptors estan donats d'alta i evolucionen favorablement.

La donació en viu, una alternativa davant de l'escassetat d'òrgans

El trasplantament de renyó és la millor alternativa per als pacients que patixen insuficiència renal crònica avançada, malaltia que afecta actualment uns 5.000 pacients a la Comunitat Valenciana, i entorn d'unes 40.000 a Espanya.

El trasplantament renal de donant viu és una nova opció que es planteja davant de l'escassetat de renyons de donant difunt.

"La donació en viu és una tècnica que cada vegada està adquirint més rellevància en el trasplantament de renyó. Habitualment, si el pacient és compatible amb un familiar candidat a ser donant, s'extrau per laparoscòpia el renyó i s'implanta en el receptor en el mateix moment" ha explicat el doctor Juan Galán, coordinador de Trasplantaments de l'Hospital la Fe. No obstant això, "en altres casos, pacient i familiar són incompatibles, i és quan es tracta de buscar una altra parella de donant-receptor en la mateixa situació, per a fer l'encreuament de donants" ha apuntat el doctor Carlos de Santiago, coordinador de Trasplantaments de l'Hospital General d'Alacant

Actualment, a la Comunitat Valenciana, des de l'inici del programa de Trasplantaments de renyó l'any 1979, s'han dut a terme un total de 5.411, dels quals 156 han sigut de donant viu. "Durant l'any 2015 s'han realitzat 242 trasplantaments renals, sent 22 de donant viu dels quals 4 han sigut creuats, i se n'han fet tres en aquest passat mes de novembre que són els casos que ens ocupen", ha assenyalat el doctor Rafael Saragossa, coordinador autonòmic de Trasplantaments de la Comunitat Valenciana.

La tècnica utilitzada per a l'extracció del renyó al donant és per laparoscòpia (es realitzen xicotetes incisions i es du a terme el procés amb l'ajuda d'una cambra). Es tracta d'una cirurgia no invasiva (comporta menys agressivitat quirúrgica que la cirurgia oberta empleada anteriorment) que provoca menys dolor postoperatori i permet una recuperació més ràpida.

Galeria d'imatges