Sanitat Universal i Salut Pública
Sanidad pública

Montón: "Hem d'estendre el model públic de ressonància del Peset a la resta de departaments"

14/12/2015
Montón: 'Hem d'estendre el model públic de ressonància del Peset a la resta de departaments'
- Durant quasi 30 anys, l'hospital ha mantingut un equip de ressonància magnètica públic i ha creat una escola de formació d'especialistes espanyols, europeus i llatinoamericans
- Aquest hospital incorpora l'última tecnologia per a convertir-se en centre de referència en el tractament dels aneurismes d'aorta complexos
- Montón destaca l'experiència i l'àmplia trajectòria del Peset en esta patologia vascular poc freqüent, el tractament del qual comporta grans dificultats tècniques
La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Carmen Montón, ha visitat este matí l'Hospital Universitari Doctor Peset, per a conéixer dos dels seus serveis més emblemàtics: el de Cirurgia Vascular i el de Radiodiagnòstic, en el qual destaca la primera Unitat de Ressonància Magnètica totalment pública que es va posar en marxa a Espanya.

"Fa just ara 28 anys, es va instal·lar en este hospital la primera ressonància magnètica del sistema sanitari públic espanyol, i els excel·lents resultats que ha tingut este model totalment públic, a pesar de l'afany privatitzador que ha viscut la Comunitat Valenciana, ens anima encara més a estendre l'exemple de l'Hospital Universitari Doctor Peset a la resta de departaments de salut, perquè la sanitat deixe de ser un negoci. Aquest centre ha demostrat que, si es té el suport adequat, es garantix a la ciutadania una atenció integral, de qualitat i eficient dins del sistema sanitari públic i universal", ha assenyalat Carmen Montón, que ha estat acompanyada en la visita per la secretària autonòmica de Salut Pública i del Sistema Sanitari Públic, Dolores Salas.

La consellera ha explicat la voluntat de revertir l'externalització del diagnòstic amb ressonància magnètica (RM) per a dur-lo a terme amb recursos propis de Sanitat quan les condicions dels contractes de concessió ho permeten. "Fins aleshores, la nostra intenció és que siguen els radiòlegs dels hospitals públics on es troben els equips de RM privats els que supervisen les exploracions i facen els informes", ha apuntat Montón.

La gran experiència de l'Hospital Universitari Doctor Peset en este camp ha permés crear en este centre una autèntica escola de RM, en la qual s'han format més de 180 residents i radiòlegs d'altres centres, tant d'Espanya com de països d'Europa i Llatinoamèrica. A més, s'han fet més de 150.000 exploracions, publicat nombrosos articles científics i editat els primers llibres en castellà sobre RM.

Des d'octubre de 2014, es compta amb un nou equip de RM d'última generació, que permet millorar els temps d'elaboració dels estudis, la qualitat de les imatges, el confort del pacient, així com incorporar noves prestacions. "I mantenim també l'equip anterior, cosa que ens ha permés de forma immediata augmentar en un 40% el nombre d'exploracions i, a poc a poc, esperem poder incrementar la capacitat assistencial fins a un 100%", ha explicat el doctor José Vilar, cap del Servei de Radiodiagnòstic de l'Hospital Universitari Doctor Peset. En l'actualitat, este centre, al costat de l'Hospital Universitari de Sant Joan d'Alacant (que va incorporar una RM pública en 2013), són els únics que compten amb equips de RM propis a la Comunitat Valenciana.

Referència en aneurismes d'aorta complexos

Durant la visita, Carmen Montón ha recorregut també les instal·lacions del nou quiròfan híbrid de cirurgia vascular, que ha suposat una inversió d'1.098.425 €. Gràcies a aquest modern sistema angiogràfic, que permet la visualització dels vasos sanguinis per mitjà d'imatges radiològiques durant la cirurgia (el que es coneix com a cirurgia radioguiada), l'Hospital Universitari Doctor Peset compta amb el quiròfan híbrid millor dotat en prestacions a nivell nacional per a tractar la patologia vascular usant tècniques mínimament invasives (endovasculars) i, especialment, els aneurismes d'aorta complexos, camp en què aspira a convertir-se en centre de referència.

"Estem davant d'una clara aposta per la innovació, les tècniques menys agressives i la seguretat del pacient, que demostra una vegada més el compromís dels nostres professionals amb la sanitat pública de qualitat. Ara, qualsevol pacient amb un aneurisma d'aorta complex sap que en este hospital de la Comunitat Valenciana disposem de la tecnologia, l'experiència i el coneixement necessaris per a un tractament reeixit", ha assenyalat Carmen Montón.

El Servei de Cirurgia Vascular de l'Hospital Universitari Doctor Peset es va crear fa 22 anys i va ser el primer de la comunitat a usar tècniques endovasculars per al tractament dels aneurismes d'aorta, patologia en què compten amb una experiència de més de 900 casos i que els ha permés ser un dels centres de referència i de formació d'especialistes durant dos dècades.

Però, en els últims anys, destaca sobretot en el tractament endovascular dels aneurismes d'aorta complexos, que són els que presenten una complexitat especial perquè afecten àrees molt extenses de l'aorta i involucren artèries viscerals. Per a la reparació d'estos aneurismes, que representen un 20% del total, es requerix una gran labor de planificació, la fabricació a mida de la pròtesi que es col·loca i un procediment d'implantació molt precís i delicat.

"El nostre servei és el que més experiència concentra de la comunitat en estos casos complexos, que ja suposen el 44% dels aneurismes que tractem. No sols ens arriben pacients valencians, sinó de la resta d'Espanya, i els nostres professionals es desplacen a altres centres com a suport tècnic. Si a la Comunitat Valenciana el nombre d'implants d'estes característiques està entorn de 40-50 a l'any, el Peset hi participa directament o indirectament en el 80 %", ha assegurat el doctor Francisco Gómez, cap de secció del Servei de Cirurgia Vascular de l'Hospital Universitari Doctor Peset.

Amb el nou quiròfan híbrid, s'amplien estes possibilitats, ja que és tan precís i ràpid que permet obtindre una màxima protecció radiològica. De fet, es reduïx la dosi de radiació cutània fins en un 70 %, segons l'anatomia del pacient, i es mostren les dosis acumulades, per a poder detectar possibles perills.

A més, es tracta d'un equip que utilitza la robòtica industrial per a poder posicionar-se de la manera que es desitge, i que permet obtindre imatges amb el doble de resolució que altres sistemes. Aquesta gran qualitat de les imatges facilita la labor dels facultatius durant la intervenció i a l'hora de prendre decisions diagnòstiques i terapèutiques més segures, ja que millora enormement la visualització de guies, stents, estructures i vasos xicotets (entre 0,5 i 55 mm). També incorpora ferramentes específiques per a la construcció d'imatges 3D en el moment (menys de 30 segons). Amb això pot estudiar-se la morfologia dels aneurismes i dels òrgans pròxims per a diagnosticar millor, planificar el tractament i reduir riscos.

L'aneurisma d'aorta és un eixamplament de la paret d'una artèria debilitada, que creix per la pressió de la sang fins a formar una espècie de globus. Se solen localitzar en l'aorta, sobretot en la zona de l'abdomen. Es tracta d'una patologia silent que suposa una amenaça per a la vida, ja que una ruptura comporta una mortalitat del 80-90%. A la Comunitat Valenciana, s'estima que entorn de 9.000 persones de més de 65 anys estan en risc potencial de ruptura d'un aneurisma d'aorta.

La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Carmen Montón, també ha visitat l'Hospital d'Atenció a Crònics i Llarga Estada Pare Jofré, on ha conegut l'Hospital de Dia de l'Àrea de Salut Mental i la Unitat d'Hospitalització de l'Àrea Mèdica Integral, que compta amb 75 llits i s'encarrega de l'atenció de pacients amb malalties de llarga evolució, pacients majors pluripatològics i pacients al final de la vida que requereixen una atenció sanitària d'acord amb la seua situació clínica i les circumstàncies sociofamiliars i psicològiques associades.

Galeria d'imatges

Vídeos relacionats

La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Carmen Montón, ha visitat este matí l'Hospital Universitari Doctor Peset, per a conéixer dos dels seus serveis més emblemàtics: el de Cirurgia Vascular i el de Radiodiagnòstic, en el qual destaca la primera Unitat de Ressonància Magnètica totalment pública que es va posar en marxa a Espanya.

Talls de veu relacionats

- Declaracions de la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Carmen Montón