Sanitat Universal i Salut Pública
Prevención

Sanitat llança per Nadal una campanya que alerta sobre els riscos del consum de drogues

16/12/2015
Sanitat llança per Nadal una campanya que alerta sobre els riscos del consum de drogues
- La campanya, en col·laboració amb l'ONG Controla Club, se centrarà enguany en els consums experimentals i abusius que es poden produir en les festes
- Recorrerà les zones d'oci, festivals de Nit de Cap d'Any i les xarxes socials per a arribar als potencials consumidors
- El desconeixement de la composició i els problemes de dosificació de les noves substàncies psicoactives poden provocar sobredosi i greus riscos per a la salut
La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, en col·laboració amb l'ONG Controla Club ha presentat hui una campanya de prevenció del consum de drogues, que es durà a terme durant les festes nadalenques amb el lema "No experimentes amb el Nadal". així ho ha anunciat el director general d'Assistència Sanitària, Rafael Sotoca juntament amb el president de l'ONG, Vicente Pizcueta. La campanya se centrarà a alertar dels riscos d'aquest tipus de substàncies, en general, i, de forma més precisa, a evitar consums abusius i experimentals, sobretot, en la població juvenil.

Rafael Sotoca ha destacat que "les dades actuals sobre consum en la població juvenil justifiquen la necessitat d'intensificar les accions de reducció de riscos en aquells moments i llocs on la probabilitat de consumir o iniciar-se en el seu consum és molt alta". Segons l'última enquesta realitzada a més de 2.000 escolars valencians de 14 a 18 anys, es confirma que les principals substàncies d'abús continuen sent l'alcohol (72,9% ho ha provat en els últims 30 dies), el tabac (29,9%) i el el cànnabis (18,4%).

El director general ha ressaltat que "el 48,5% de les urgències hospitalàries ateses per consum de substàncies l'any 2014 estan relacionades amb el consum d'alcohol. I d'aquestes, el 65% correspon a una intoxicació aguda". Les dades corresponen a l'Indicador d'Urgències Hospitalàries que arreplega informació d'episodis d'urgències relacionades amb el consum de substàncies psicoactives en 9 hospitals públics valencians. D'aquesta manera, l'estimació per al conjunt de la població valenciana seria d'un total de 21.785 episodis d'urgències hospitalàries anuals relacionades amb drogues, de les quals 10.571 estan relacionades amb el consum d'alcohol. Quant al perfil demogràfic és de barons en el 76% dels casos amb una mitjana d'edat de 28.84 anys.

Així mateix, Rafael Sotoca ha recordat que, segons les dades registrades pel Servei d'Emergències Sanitàries de la Conselleria de Sanitat, en la Nit de Cap d'Any de 2014 els CICU (Centres d'Informació i Coordinació d'Urgències) de les tres províncies van gestionar amb caràcter urgent un total de 135 intoxicacions etíliques, enfront de les 55 registrades en la Nit de Cap d'Any de 2013, 53 en 2012 o 118 de 2011.

UCA i UPCCA

En 2014, les Unitats de Conductes Addictives van registrar un total de 12.449 sol·licituds d'admissió a tractament per a totes les edats, sent el consum d'alcohol el 33,19% del total de notificacions. Del total de demandes a tractament, un 4,1% correspon a menors de 18 anys i un 7,1% a usuaris amb edats entre els 19 i 24 anys. Destaquen novament els dades relacionades amb les dues substàncies amb major incidència en la població juvenil: alcohol i cànnabis.

Així mateix, les 69 Unitats de Prevenció Comunitària de Conductes Addictives de la Comunitat van realitzar un total de 4.272 sessions amb prop de 1.300 menors de 108 municipis de la Comunitat. En aquesta categoria s'inclouen intervencions d'orientació i assessorament amb mesures educatives i terapèutiques en relació a la problemàtica de consum detectada. En el 54% dels casos la problemàtica detectada es relaciona amb el cànnabis, el 27,6% amb el policonsum amb presència de cànnabis i el 10,3% exclusivament alcohol.

Activitats de prevenció

La prevenció des d'edats molt primerenques és clau per a evitar l'inici en el consum de qualsevol tipus de substància addictiva. Des de la Conselleria s'han realitzat actuacions preventives a través de programes de prevenció escolar, en el qual van participar el passat any 2014 un total de 185.055 alumnes. L'any passat les escoles de pares i altres modalitats d'accions d'intervenció preventiva van comptar amb la participació de 7.272 progenitors als quals s'afigen els .175 participants en el curs virtual "En família".

Un de cada deu adolescents s'inicien en el consum d'alcohol per Nadal

Vicente Pizcueta ha ressaltat com a principal novetat en la campanya que "s'abordaran els riscos associats a l'aparició de noves substàncies i el perill dels talls i l'adulteració relacionada amb l'increment de la demanda durant el Nadal".

El president de Controla Club ha detallat que aproximadament un milió i mig de valencians realitzaran entre 3 i 5 eixides nocturnes entre el dijous 10 de desembre, amb motiu dels sopars d'empresa i reunions prenadalenques i la Nit de Reis del pròxim 5 de gener. El pic més alt d'aquestes celebracions s'aconseguirà amb motiu de la Nit de Cap d'Any, en el que més de 3 milions de ciutadans de la Comunitat celebraran el canvi d'any en les milers de festes organitzades pels locals d'oci, entitats festives i ajuntaments.

En relació a la problemàtica de les drogodependències, "durant les festes de Nadal el consum de begudes espirituoses s'incrementarà en més d'un 30%, -només de cava es distribuiran 4'5 milions de botelles- i 1 de cada 10 adolescents (el 10,8% ) s'iniciaran en el consum d'alcohol durant les festes nadalenques", ha ressaltat Vicente Pizcueta.

La campanya "No experimentes amb el teu Nadal" vol transmetre el missatge que les festes de Nadal són prou atractives per a no posar-les en perill amb substàncies desconegudes i conductes de risc que puguen provocar efectes no desitjats i d'alt risc. Per a difondre este missatge, s'han dissenyat diferents continguts gràfics que seran distribuïts per mitjà de les xarxes socials (Facebook i Twitter) i per mitjà d'accions d'intervenció directa en diferents festivals musicals, zones d'oci, discoteques i actes nadalencs en les ciutats de València, Castelló, Alacant, Alcoi, Vinaròs i Tavernes de la Valldigna.

Respecte a les activitats informatives de la campanya, aquestes s'iniciaran durant el pròxim cap de setmana: el divendres 18 s'intervindrà en la zona de les Tavernes de Castelló i en el Barri d'Alacant i durant la nit del dissabte 19 en la zona de Russafa a València. Així mateix, durant les activitats de la campanya i amb l'objectiu d'obtindre informació i detectar situacions problemàtiques, la ONG Controla Club realitzarà d'un estudi sobre la prevalença del consum de drogues durant les festes nadalenques i sobre la perillositat percebuda de les noves substàncies.

Galeria d'imatges

Vídeos relacionats

La conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, en colaboración con la ONG Controla Club ha presentado hoy una campaña de prevención del consumo de drogas, que se llevará a cabo durante las fiestas navideñas bajo el lema "No experimentes con la Navidad". Así lo ha anunciado el director general de Asistencia Sanitaria, Rafael Sotoca que la ha anunciado junto al presidente de la ONG, Vicente Pizcueta. La campaña se centrará en alertar de los riesgos de este tipo de sustancias, en general, y, de forma más precisa, en evitar consumos abusivos y experimentales, sobre todo, en la población juvenil.