Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica
De los embargos a los condenados

La Generalitat recupera els primers 114.000 euros dels fons per a cooperació desviats en el cas Blasco

02/02/2016
- La quantitat ascendeix a 114.000 euros i es destinarà de forma íntegra a projectes de cooperació
- La notificació es rep el mateix dia en què el Consell obri el termini de sol·licituds per a accedir a les ajudes per a projectes de cooperació
La Generalitat Valenciana ha rebut hui la notificació de la recuperació dels primers 114.000 euros dels fons de cooperació desviats en l'etapa en què va ser conseller del ram Rafael Blasco, condemnat per corrupció, segons ha anunciat el conseller de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació, Manuel Alcaraz.

Tal com ha explicat el conseller constitueix una "satisfacció" la recuperació d'aquesta quantitat, que procedeix dels embargaments dels condemnats pel cas i suposa només una part del total.

Alcaraz ha denunciat les actuacions que van servir per a desviar "fons dedicats a la cooperació internacional a les butxaques particulars d'uns senyors". Per aquest motiu, ha qualificat de "bona notícia" la recuperació dels diners perquè permet incorporar al pressupost de cooperació aquests 114.000 euros.

El conseller ha destacat també que aquesta notificació arriba el mateix dia en què el Consell publica la convocatòria d'ajudes a a cooperació i ha recordat que feia quasi dos anys que no es convocaven.

"Aquests 114.000 euros serviran, en primer lloc, per a incrementar els fons que són tan importants per a les persones, que els rebran en llocs molt desfavorits i, en segon lloc, per a millorar la imatge de la Comunitat Valenciana".

Finalment, el conseller ha assegurat que "si la corrupció és una malaltia gravíssima del cos social, de la política o de l'economia, la bona notícia és que d'aqueixa malaltia es pot eixir si hi ha voluntat, perseverança i treball polític i jurídic".
Ha reconegut que "encara que la quantitat no servisca per a solucionar molts dels problemes, sí que serveix per a salvar l'honor de la solidaritat dels valencians".

Convocatòria d'ajudes de cooperació

La notificació rebuda per la conselleria es produeix el mateix dia en què el Consell ha obert el termini de sol·licituds per a accedir als 9.087.000 euros que la Generalitat destina en 2016 a ajudes per a projectes de cooperació. En concret, es convoquen subvencions a ONGD per al cofinançament de projectes i activitats d'educació per al desenvolupament en l'àmbit de la Comunitat Valenciana per un import total de 2.733.000 euros. Així mateix, es convoquen subvencions a ONGD per al cofinançament de projectes de cooperació internacional per al desenvolupament a executar en països i poblacions estructuralment empobrits, per un import total de 6.354.000 euros.

Les ajudes a cooperació de la Generalitat han augmentat del 0,02% de 2015 al 0,07% per a 2016, la qual cosa suposa que la Conselleria de Transparència ha destinat a aquest concepte el 90% per cent del pressupost total de la Direcció General de Cooperació per a enguany.

Talls de veu relacionats

- Declaraciones del conseller de Transparencia, Manuel Alcaraz