Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica

El Consell reivindica la retirada del recurs d'inconstitucionalitat contra tres lleis valencianes

03/02/2016
El Consell reivindica la retirada del recurs d'inconstitucionalitat contra tres lleis valencianes
- El conseller de Transparencia se ha adherido al manifiesto de la Asociación de Juristas Valencianos
El conseller de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació, Manuel Alcaraz, la secretària autonòmica de Transparència, Zulima Pérez, i el director general de Responsabilitat Social i Foment de l'Autogovern, Josep Ochoa, han mantingut una reunió amb Associació de Juristes Valencians.

Els membres de l'Associació de Juristes Valencians han presentat el conseller el manifest que estan difonent per a donar a conèixer entre els diferents municipis valencians la seua petició de retirada del recurs d'inconstitucionalitat contra tres lleis valencianes.

Es tracta de la Llei 10/2007, de 20 de març de Règim Econòmic Matrimonial Valencià; la Llei 5/2011, d'1 d'abril, de relacions familiars dels fills i filles els progenitors de la qual no conviuen i la Llei 5/2012 de 15 d'octubre d'Unions de Fet Formalitzades de la Comunitat Valenciana.

El conseller ha explicat que l'entrada en vigor d'estes lleis es produïa en virtut de la llei orgànica 1/2006 de reforma de l'Estatut d'Autonomia, que reconeix els valencians la seua condició de Nació Històrica i per tant amb competències per a actuar sobre el dret privat dels valencians.

Alcaraz ha expressat el seu desig que el Constitucional es pronuncie a favor d'estes lleis l'aplicació de les quals continua en vigor a pesar de la seua impugnació. «Des del Consell reinvindiquem la retirada d'estos recursos en entendre que col·lisiona contra les nostres competències en matèria de Dret Civil Foral Valencià i sobre unes lleis que són bàsiques per al nostre autogovern i autonomia», ha declarat el conseller.

El conseller ha incidit en el fet que la retirada d'estes lleis atenta directament «contra la nostra memòria històrica i la nostra dignitat com a poble». Alcaraz ha informat de la voluntat de la seua conselleria de col·laborar amb esta associació en diferents activitats que contribuïsquen a la retirada del recurs així com també a donar a conéixer estes lleis històriques».
Alguns consistoris com el de Benifaió, Aldaia, Sumacàrcer, l'Alcúdia, Xeraco, Benigànim, Benifairó de la Valldigna, Morella, Carcaixent, Sueca, Simat de la Valldigna, Alberic, Benissa, Ondara o Manises ja han emès mocions d'adhesió a este manifest de l'Associació de Juristes en els seus deferents plens municipals. La iniciativa també compta amb suport d'organitzacions civils com l'Ateneu Mercantil.

Per la seua banda, el president de l'Associació de Juristes Valencians, José Ramón Xirivella, ha expressat la seua preocupació davant de la possible inconstitucionalitat, ja que "afecta el conjunt dels valencians i la seua retirada pot tindre greus conseqüències".

Així mateix, dimecres que ve 10 de febrer tindrà lloc la primera reunió de la recentment renovada Comissió de Codificació Civil Valenciana, «que també està seguint molt de prop la resolució del Tribunal Constitucional davant del recurs interposat per l'Estat a estes tres lleis» , ha conclòs el conseller.

Galeria d'imatges