Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica

Manuel Alcaraz: "El dret propi està lligat estrictament a l'autogovern, i com a comunitat que som hem de preservar al màxim eixe llegat"

10/02/2016
Manuel Alcaraz: 'El dret propi està lligat estrictament a l'autogovern, i com a comunitat que som hem de preservar al màxim eixe llegat'
- Hui ha tingut lloc la reunió de constitució de la nova composició de la Comissió de Codificació Civil Valenciana
El conseller de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació, Manuel Alcaraz, ha presidit la primera reunió de la recentment reelegida Comissió de Codificació Civil Valenciana.

El conseller ha explicat que esta comissió està íntegrament conformada per juristes de Dret Civil, Dret Romà, Història del Dret, etc. el que garantix que «un coneixement jurídic de molt ampli espectre es posa al servei dels valencians i de la definició i actualització del nostre dret històric». Alcaraz ha afegit que malgrat que la legislació Civil Foral no és molt abundant, la Generalitat requerix en moltes matèries d'un assessorament qualificat i per tant esta comissió és una mostra perfecta de la «llarguíssima tradició jurídica del poble valencià».

Respecte d'esta tradició foral, el conseller de Transparència ha lamentat els recursos d'inconstitucionalitat contra tres lleis valencianes interposats per l'Estat, "de manera inadequada", i ha sol·licitat al Govern "que lleve el recurs". Es tracta de la Llei de Règim Econòmic Matrimonial, la de relacions familiars dels fills de progenitors que no conviuen i la llei d'Unions de Fet Formalitzades.

Segons ha declarat el mateix Alcaraz, "una de les majors preocupacions que ocupen en este moment a la Comissió és precisament conèixer la decisió que prendrà el Constitucional, per la qual cosa realitzaran un seguiment molt de prop".
«Esta és una comunitat autònoma de llarguíssima tradició de dret propi, lligat a l'autogovern i que hem de preservar al màxim com a llegat», ha expressat el conseller, abundant en la necessitat d'afavorir totes les expressions pròpies dins de l'actual marc estatutari «no com a llegat arqueològic, sinó promovent la seua actualització en totes aquelles matèries que siga possible».

Junt amb el conseller, la secretària autonòmica de Transparència, Zulima Pérez, i el director general de Responsabilitat Social i Foment de l'Autogovern, Josep Ochoa, han estat presents en esta sessió constitutiva del nou camí de la Comissió.
Comissió de Codificació Civil Valenciana

La Comissió de Codificació Civil Valenciana va ser creada per mig del Decret 97/2004, d'11 de juny, del Consell, com un òrgan col·legiat de suport a este, encarregat d'elaborar i presentar esborranys d'avantprojectes de llei en matèria de dret foral civil valencià, així com d'emetre informes i elevar propostes i suggeriments en eixe mateix àmbit.

El mandat dels membres de la Comissió de Codificació Civil Valenciana té una vigència de quatre anys una vegada vençut el dels anteriors membres el passat 23 de novembre, i està presidit pel conseller de Transparència.

La nova composició, segons ha explicat el director general de Foment de l'Autogovern, introduïx millores amb les que es «procura corregir el desequilibri territorial». Per a això, Ochoa ha explicat que s'ha anomenat a membres de la Universitat Miguel Hernández, del Col·legi d'Advocats D'Elx o del de Sueca.

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats

- Declaracions del conseller de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació, Manuel Alcaraz