Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica

Alcaraz: "Urgeix reformar la Constitució a partir del consens parlamentari i la participació ciutadana

11/02/2016
- El conseller ha parlat sobre "Reptes constitucionals per a la nova legislatura espanyola" en Debats a La Nau de la Universitat de València
- Alcaraz proposa incloure en el nou text constitucional la reducció de l'aforament, paritat generalitzada i regles generals mínimes de transparència i participació
El conseller de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació, Manuel Alcaraz, és partidari de "la reforma urgent de la Constitució a partir del bagatge del consens dels grups parlamentaris i de les aportacions de la ciutadania a través de fórmules de participació".

El conseller ha proposat la reforma en la seua intervenció sobre "Reptes constitucionals per a la nova legislatura espanyola", impartida este dimecres en els Debats a La Nau de la Universitat de València organitzats dins del Fòrum d'Ètica Pública i Democràcia.

Alcaraz hi ha advocat per "una reforma profunda que òbriga camins als mateixos principis constitucionals de llibertat, igualtat, justícia, pluralisme i dignitat" i creu que intentar-ho "és tant una obligació moral, com la necessitat del jurista i el major programa per al polític i, en definitiva, per a cada ciutadà".

Entre els aspectes que podrien reformar-se, el conseller ha citat els relacionats a principis i valors, drets, institucions i funcionament democràtic, estat autonòmic i "la reforma del procediment de reforma".

Així, el conseller creu que haurien d'estar inclosos principis i valors sobre estat plurinacional, medi ambient, paritat i entre els principis, a més de drets relatius a la transparència, els derivats del desenvolupament tecnològic o la protecció social del parat.

Quant a les institucions i el seu funcionament, Alcaraz ha mencionat la supressió de la preferència del baró en la successió a la Corona; un sistema electoral més proporcional; la reducció de l'aforament i l'eliminació de privilegis; facilitar la democratització del Poder judicial; incloure unes regles generals mínimes de transparència i participació i reforçar els mecanismes de participació política.

Respecte a l'Estat autonòmic, suggerix incloure el reconeixement de la plurinacionalidad, l'eliminació de províncies perquè cada autonomia definisca el seu règim d'organització institucional interna, competència absoluta en llengües i cultura i "fórmules flexibles i justes de finançament, partint de suficiència a partir del càlcul de costos de prestació de servicis bàsics, més fons de contingència".

El Senat és una altra de les reformes que haurien d'abordar-se i, segons el conseller, podria ser triat per assemblees autonòmiques i tindre competència plena en eixa matèria.

En tot cas, Alcaraz situa la reforma constitucional a partir d'una "fase zero" que partisca d'un acord marc i una agenda d'actors polítics en què estiguen inclosos els grups parlamentaris, les organitzacions de rellevància constitucional, les comunitats autònomes i "la creació d'un Comité d'Impuls i Definició d'instruments de debat, participació i transparència".