Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica
Transparència

Alcaraz: "El codi és un tallafocs als abusos realitzats en les institucions públiques valencianes pels anteriors governs"

19/05/2016
Alcaraz: 'El codi és un tallafocs als abusos realitzats en les institucions públiques valencianes pels anteriors governs'
- "Els polítics no hem d'imposar valors, però no podem ignorar els requeriments sobre l'ètica que fa la ciutadania", ha ressaltat el conseller
- "Que els polítics actuem d'una manera determinada incideix directament en l'acció política"
El conseller de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació, Manuel Alcaraz, ha qualificat el Codi de Bon Govern de "tallafocs als abusos que han realitzat en les institucions públiques valencianes els anteriors governs" i ha ressaltat que "hem de ser capaços d'introduir en el dia a dia de l'acció política aquests valors, principis que sempre han d'estar oberts al sistema democràtic", ha destacat

El conseller de Transparència ha fet aquestes declaracions durant la presentació del Codi de Bon Govern de la Generalitat a Alacant, acte en què ha estat acompanyat per la secretària autonòmica de Transparència, Zulima Pérez, i la directora general de Transparència i Participació, Aitana Mas.

Alcaraz ha afirmat que els polítics "no hem d'imposar valors però tampoc no podem ignorar els requeriments sobre l'ètica que fa la ciutadania". El codi, aprovat recentment pel ple del Consell, inclou normes de conducta de compliment obligatori per als membres del Consell, així com per als alts càrrecs i el sector públic de l'Administració de la Generalitat "a fi d'afavorir el desenvolupament d'unes administracions públiques íntegres i transparents", ha afirmat el conseller.

"Que els polítics actuem d'una determinada manera -ha explicat Alzaraz- incideix directament en l'acció política". "Aquest codi -ha continuat el conseller- no és la solució de tots els mals de la política i de la corrupció, però sí que contribueix molt poderosament a generar un clima en què la pèrdua d'actuacions responsables desemboquen en el balafiament i el menyspreu a la ciutadania o als mitjans de comunicació".

Durant la seua intervenció, el conseller ha indicat que amb l'elaboració d'aquest codi "obrim la porta a un major control parlamentari i també a algunes sancions, sense oblidar que no es tracta en cap cas d'un codi penal".

En paraules d'Alcaraz "hem tractat d'identificar els valors que en la política es dedueixen de la Constitució i aquells valors que creiem que estan presents en la nostra societat, com el rebuig de la violència, la defensa de la igualtat entre homes i dones, l'acceptació de la diversitat o l'acceptació que la informació és un valor positiu que cal preservar; tots són valors admesos amb normalitat i flexibilitat per a elevar-los a aquesta norma jurídica".

El compliment del Codi és exigible als membres del Consell, així com als alts càrrecs de l'Administració de la Generalitat i del sector públic instrumental, que hauran de presentar un formulari d'adhesió individualitzat.

Alcaraz ha assenyalat que una de les característiques d'aquesta norma és que suposa "un compromís moral individual". De fet, cada un dels membres del Consell "han firmat el compromís d'adhesió al Codi de Bon Govern de la Generalitat i ara estem en la fase en què tots els alts càrrecs de les Conselleries l'estan firmant", ha indicat el conseller.

El conseller de Transparència ha detallat que a partir d'ara la norma "està a disposició de tots els poders públics valencians com són ajuntaments, diputacions, institucions estatutàries com la Sindicatura de Comptes o el Consell Econòmic i Social, a més de les universitats públiques per a la seua possible adhesió, la qual cosa en definitiva incideix en la recuperació de la confiança per part dels ciutadans".

Per la seua banda, la secretària autonòmica de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació, Zulima Pérez, ha explicat les característiques tècniques i els principis que estableix el Codi de Bon Govern de la Generalitat "amb l'objectiu de promoure unes institucions públiques transparents, íntegres i eficients".

Zulima Pérez ha assenyalat que es tracta també de "promoure la millora de la qualitat democràtica i generar confiança en les institucions per mitjà de l'exemplaritat, la integritat i la transparència en les actuacions de la Generalitat Valenciana, i reforçar també que les persones incloses en l'àmbit d'aplicació actuen amb respecte a altres normes com són la Constitució Espanyola i l'Estatut d'Autonomia".

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats

- Declaracions del conseller de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació, Manuel Alcaraz