Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica
Cima per la transparència

València, Catalunya i Balears segellen una aliança en matèria de transparència i lluita contra la corrupció

23/05/2016
València, Catalunya i Balears segellen una aliança en matèria de transparència i lluita contra la corrupció
- Es crearà un Comité per la Transparència i Lluita contra la Corrupció on estaran representades les tres autonomies
- La unió de tres comunitats autònomes tan pròximes "és un tallafocs a la corrupció i una forma de legitimar la democràcia", ha afirmat Alcaraz
- La trobada ha reunit per primera vegada els tres únics governs autonòmics que compten amb una conselleria en matèria de transparència
Les comunitats autònomes de València, Catalunya i Balears han segellat una aliança en matèria de transparència i lluita contra la corrupció, després de l'acord aconseguit entre les tres autonomies en la trobada autonòmica celebrada dilluns a Barcelona.

El conseller de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació, Manuel Alcaraz, ha destacat que l'acord aconseguit "es materialitzarà en un Comité per la Transparència i Lluita contra la Corrupció on estaran representades les tres autonomies". "L'objectiu -ha apuntat Alcaraz- és compartir bones pràctiques, experiències, accions de divulgació, formació conjunta, a més d'articular mecanismes per a l'intercanvi de dades en esta matèria".

El conseller de Transparència, Manuel Alcaraz, acompanyat per la directora general de Transparència i Participació, Aitana Mas, ha mantingut una reunió de treball amb els consellers de Transparència dels governs de Catalunya i Balears.

A la trobada, que ha tingut lloc aquest matí, hi ha assistit el conseller d'Assumptes Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència del Govern català, Raül Romeva, acompanyat del secretari de Transparència i Govern Obert, Jordi Foz. El Govern balear ha estat representat per la consellera de Transparència, Cultura i Esports, Ruth Mateu, i pel director general de Participació i Transparència, Miquel Gallardo.

Alcaraz ha afirmat que la trobada "ha reunit per primera vegada els tres únics governs que compten amb una conselleria en matèria de transparència", reunió que el conseller ha qualificat de "molt positiva i fructífera per a les tres autonomies".

"Poder coincidir tres comunitats tan pròximes en aquesta matèria -ha explicat el conseller- és un tallafocs a la corrupció, una forma de legitimar la democràcia i el pas previ per a posar en marxa mesures concretes de col·laboració, atés que els problemes amb què ens trobem dia a dia són comuns".

En aquest sentit, el conseller ha incidit "en la necessitat de crear aquesta xarxa de diàleg i negociació, tenint en compte que ara com ara no existeix en l'Estat espanyol un Ministeri de Transparència que els coordine".

Alcaraz ha explicat que "hem obert la porta a noves vies de col·laboració i a l'intercanvi d'experiències, a més de posar en comú els diferents projectes que s'estan desenvolupant en matèria de transparència, govern obert i lluita contra la corrupció i el frau en les tres autonomies".

El conseller d'Assumptes Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència del Govern català, Raül Romeva, ha manifestat que aquesta primera trobada en matèria de transparència i bon govern "ens ha permés intercanviar iniciatives, dinàmiques i també problemes que s'han de corregir, tot això amb un punt en comú, que és la voluntat de servei".

Per a Romeva "el nou comité de coordinació conjunt per la transparència, la creació de la qual s'ha acordat hui, farà possible posar en pràctica noves propostes per a acabar amb pràctiques anteriors i tornar la confiança dels ciutadans en les institucions públiques per a avançar cap a una cultura del compliment de la responsabilitat pública, de la transparència i del bon govern".

Per la seua banda, la consellera de de Transparència, Cultura i Esports del govern balear, Ruth Mateu, ha fet insistència en la importància de la coordinació en temes de transparència per a tornar la confiança dels ciutadans cap a la política en comunitats autònomes assolades per casos de corrupció".

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats

- Declaraciones del conseller de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació, Manuel Alcaraz