Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica
Primera memòria del Consell de Transparència

Alcaraz estudia dotar de major independència al Consell de Transparència en la futura reforma de la llei

28/05/2016
- El conseller de Transparència valora positivament la primera memòria que el Consell ha elaborat i que divendres va presentar en Les Corts
- Manuel Alcaraz atribueix a les limitacions de la Llei de Transparència i a les restriccions pressupostàries la demanda de més mitjans per part d'aquest òrgan
El conseller de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació, Manuel Alcaraz, ha valorat positivament tindre ja la primera memòria del Consell de Transparència, tan sols mig any després de la seua constitució. Alcaraz ha considerat que aquest òrgan "està funcionant amb agilitat i eficàcia contribuint a una millora notable de la transparència i l'accés a la informació en les institucions valencianes".

El Consell de Transparència va presentar divendres en Les Corts aquest primer informe en què analitza els primers mesos de funcionament i la seua estructura actual. Manuel Alcaraz ha atribuït les demandes que el Consell exposa en la seua memòria a les limitacions de la Llei de Transparència i a les restriccions pressupostàries, encara que ha recordat que encara es treballa en la dotació de personal i recursos de l'oficina tècnica que assisteix al Consell i que depén del departament que ell mateix encapçala.

Per al conseller el prioritari en aquest cas és ressaltar la independència d'aquest òrgan, una condició que "estem estudiant ampliar amb la futura reforma de la Llei, encara que ja avancem en ella en el Reglament de Transparència, que està esperant precisament el dictamen del Consell per a iniciar la seua tramitació". A pesar d'això, "el Consell està desenvolupant una gran tasca que contribueix a posar a la Comunitat Valenciana al capdavant de les bones pràctiques de transparència", ha conclòs Alcaraz.

Amb motiu de la presentació d'aquesta memòria, el conseller de Transparència sol·licitarà la seua compareixença en Les Corts per a exposar el treball que s'ha realitzat per a desenvolupar aquest òrgan i explicar qualsevol dubte, així com les possibles reformes que s'estan estudiant per a millorar-ne el funcionament.

La Llei 2/2015, de 2 d'abril, de Transparència, Bon Govern i Participació Ciutadana de la Comunitat Valenciana contempla la creació del Consell de Transparència, Accés a la Informació Pública i Bon Govern, que actuarà amb plena independència funcional i que té com a finalitat garantir els drets d'accés a la informació i vetlar pel compliment de les obligacions de publicitat; així com garantir i promoure l'observança de les disposicions del bon govern.