Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball
Estudio Invassat

El perfil de víctima d'accident laboral és el d'home de mitjana edat acabat d'incorporar a l'empresa i durant les primeres hores de la jornada

24/04/2018
- L'informe de l'Invassat revela la tendència a l'alça del nombre d'accidents de treball a la Comunitat
- La major part dels accidents greus i mortals de l'any passat es van produir a causa de l'organització del treball, les condicions i el factor humà
Vespres del 28 d'abril, Dia de la Salut Laboral, la directora general de Treball i Benestar Laboral, Cristina Moreno, ha presentat l'estudi sobre la sinistralitat en el treball elaborat per l'Institut Valencià de Seguretat i Salut en el Treball (Invassat) en una compareixença en què també ha estat present el secretari autonòmic d'Ocupació, Enric Nomdedéu.

L'informe ha analitzat les causes de 151 accidents laborals greus i 14 accidents mortals ocorreguts a la Comunitat Valenciana i els factors que han intervingut perquè es produïsquen.

L'estudi de l'Invassat evidencia una tendència a l'alça preocupant en accidents laborals a la Comunitat Valenciana, per damunt de la tendència mitjana nacional. "Aquesta tendència és alarmant i cal posar mitjans per a frenar-la", ha declarat Cristina Moreno. A pesar d'aquest augment de la sinistralitat, la Comunitat continua per davall de la mitjana espanyola en nombre d'accidents.

L'informe també revela que la major part dels accidents greus i mortals de l'any passat es van produir a causa de l'organització, les condicions de treball i el factor humà. El perfil de víctima d'accident laboral és el d'home de mitjana edat, treballador d'una pime, acabat d'incorporar a l'empresa, durant les primeres hores de la jornada.

La comissió permanent de l'Invassat s'ha reunit per a analitzar els preocupants resultats de l'estudi, i ha conclòs per unanimitat que "les dades són alarmants i inacceptables i per això estem obligats a analitzar-les detingudament per a poder reconéixer les causes dels accidents i posar els mitjans per a reduir-los", ha explicat la directora general de Treball i Benestar Laboral.

Per a fer-ho, l'Institut Valencià de Seguretat i Salut en el Treball continuarà en la línia de l'Estratègia valenciana de salut laboral, aprovada en 2017, en la qual es van comprometre tots els agents socials, especialment empreses i sindicats.

L'Invassat continuarà amb la seua tasca de promoció i difusió de la prevenció de riscos laborals perquè "la reducció dels accidents no s'aconseguirà amb més inspeccions, sinó refermant la cultura preventiva", ha asseverat Cristina Moreno.

Actualment, l'Invassat té en marxa dues campanyes: una per a previndre els accidents laborals per caigudes de cobertes fràgils (una de les principals causes de mort en el treball) i la campanya "Fes-te visible" per a conscienciar els repartidors amb moto dels riscos del seu treball.

Moreno ha emfatitzat que l'èxit d'aquestes campanyes depén de la col·laboració de les empreses i els agents socials perquè la prevenció "és cosa de tots i tots hem d'estar implicats en la lluita contra la precarietat", ha insistit.

La directora general de Treball i Benestar Laboral també ha recordat que la salut laboral s'aconsegueix amb "el consens entre treballadors i empresaris".

Dades de sinistralitat laboral

L'estudi de sinistralitat de l'Invassat pretén servir com un reflex de la sinistralitat laboral a la Comunitat Valenciana, amb l'objectiu últim d'extraure conclusions precises i focalitzades que servisquen per a orientar i dirigir les polítiques i actuacions preventives del Consell i dotar-les de més eficàcia.

L'anàlisi de l'Invassat ha utilitzat una mostra de 151 accidents greus i 14 accidents mortals, tots aquests traumàtics, ocorreguts en jornada laboral o 'in itinere', extrets dels informes gravats en el sistema informàtic de l'Invassat i investigats pel personal tècnic d'aquest institut. Per tant, es tracta de dades d'accidents analitzades en profunditat, no obtingudes de les comunicacions realitzades per les empreses, sinó de la informació recollida pels tècnics en les seues visites.

Amb aquest estudi tenim un doble objectiu: "Recordar la importància de la seguretat i la salut laboral, i comprendre per què s'han produït els accidents per a evitar-los o minimitzar-los", ha aclarit Cristina Moreno.

"La prevenció és una obligació, no és una cosa voluntària", segons Moreno, la qual també ha assegurat que "la prevenció no és un cost, és una inversió. Els protocols preventius tenen com a conseqüència que les empreses treballen millor i, per tant, siguen més productives".

El perfil de la víctima d'accident laboral és majoritàriament home (92,1 % en els accidents greus i el 100 % en els mortals) de 35 a 44 anys (35,2 %) amb contracte indefinit (87,27 %) en una pime de menys de 50 treballadors, però amb menys d'un mes d'antiguitat en l'empresa (26 %), durant les primeres hores de la jornada (52,7 %).

"La poca antiguitat dels treballadors pot ser a causa del desconeixement dels protocols de seguretat per l'absència de formació, la qual cosa és un factor de risc", ha explicat Cristina Moreno, que també ha reconegut que l'Invassat investigarà el motiu pel qual la majoria dels accidents es produeixen al començament de la jornada laboral, una dada repetida en tots els informes.

"La recuperació econòmica s'associa a una tendència a l'alça dels accidents i nosaltres ens neguem a acceptar l'axioma. Hem de ser capaços de créixer sense accidents, aquest és l'objectiu", ha explicat la directora general de Treball i Benestar Laboral.

La causes dels sinistres són, per aquest ordre, els problemes amb l'organització del treball (76,1 %), les condicions del treball (48,3 %) i el factor humà (35 %).

"Com a organisme cientificotècnic volem assenyalar que si la tendència creix a pesar que les dades revelen que els accidents es produeixen per riscos coneguts per a les empreses i en les quals hi ha equips de protecció, és que alguna cosa falla i haurem d'analitzar què és per a poder solucionar-ho", ha assenyalat Moreno.

Els accidents greus ocorren en un 63,3 % dels casos al centre habitual de treball. No obstant això, en els accidents mortals el 50 % ocorre en un altre centre de treball i el 42,9 % en el lloc habitual.

Els sectors on es produeixen més sinistres són el sector serveis, la indústria i la construcció. Les formes d'accident més habituals són el colp contra objecte immòbil o el xafament, i les lesions, la fractura d'ossos (el 55 %) i les lesions internes (9,9 %). Mereixen menció a banda les caigudes d'edificis.

"Aquest informe ens ha permés aproximar-nos d'una manera més realista a les causes i les víctimes dels sinistres, i esperem que aquesta informació ens ajude a posar fre a la tendència actual", ha conclòs la directora de Treball i Benestar Laboral.