Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital
Pressupostos 2020

Carolina Pascual presenta uns pressupostos "responsables" per a impulsar una nova conselleria

06/11/2019
Carolina Pascual presenta uns pressupostos 'responsables' per a impulsar una nova conselleria
- El pressupost per a Estudis Superiors serà de 825,6 milions d'euros, 2,2 milions més que en 2019
- El programa GenT passa de 3,3 a 7,1 milions i el pressupost d'Investigació augmenta un 4,2 %
- El pressupost per a Estudis Superiors serà de 825,6 milions d'euros, 2,2 milions més que en 2019
- El programa GenT passa de 3,3 a 7,1 milions i el pressupost d'Investigació augmenta un 4,2 %



La consellera d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Carolina Pascual, ha presentat aquest dimecres a les Corts els pressupostos del seu departament. Pascual ha afirmat que la Conselleria disposa d'un pressupost de 929 milions d'euros, que serà "el responsable, en aquest primer any de trajecte, d'implementar les polítiques que connecten el coneixement científic del teixit productiu i fer el salt qualitatiu que convertisca la Comunitat en referent de la innovació".

Durant la seua intervenció, la consellera ha destacat que "les administracions han de potenciar i assentar la xarxa per a la transferència del coneixement des de les universitats, la investigació i el teixit productiu per a atendre l'emergència tecnològica".

En aquest sentit, ha indicat que l'educació superior, "un dels pilars bàsics de l'estat de benestar", rebrà l'any que ve 825,6 milions d'euros, davant dels 823,3 milions de l'exercici en curs, la qual cosa representa un increment de 2,2 milions d'euros més.

A més, Pascual ha indicat que per a "assegurar la igualtat d'oportunitats i que ningú se'n quede fora, es destinaran 30,8 milions d'euros a beques", als quals se sumen 473.000 euros en ajudes al transport de l'alumnat.

En aquest sentit, ha indicat que, després d'una reducció del 15 % en els últims anys, en 2020 les taxes es congelaran i que, per això, s'aportaran 21 milions d'euros de la Conselleria per a compensar les universitats per allò que deixen d'ingressar per aquest concepte.

Algunes altres partides que ha subratllat Pascual són els 600.000 euros d'ajudes a programes Erasmus, així com les beques del programa ARA, amb les quals es potencia l'excel·lència acadèmica.

Dins de l'àmbit de les universitats, l'Agència d'Avaluació i Prospectiva, l'AVAP, passa enguany a augmentar el seu pressupost fins a 1.100.000 euros, la qual cosa representa un increment de 175.000 euros en relació amb 2019. Igualment, l'Institut Superior d'Ensenyaments Artístics de la Comunitat Valenciana rep enguany un pressupost de 3.038.540 euros, la qual cosa representa un augment de 102.000 euros.

Ciència i Investigació

En l'àrea de Ciència i Investigació s'ha incrementat el pressupost quasi un 4,2 %, fins a arribar als 60,7 milions d'euros. D'aquesta quantitat, aproximadament un 90 %, un total de 54,42 milions d'euros, es destina a finançar diferents línies de subvencions per a afavorir la generació de coneixements científics i tecnològics pels centres d'investigació de la Comunitat.

Carolina Pascual ha subratllat que el Programa d'ajudes per al foment i el suport a l'R+D+I comptarà amb 32,5 milions d'euros per a 15 modalitats d'ajudes, en el que constitueix "una política estratègica del Consell que ha de ser estable i creixent en el temps". Aquesta línia ha crescut un 24,5 %, quasi 6,4 milions d'euros.

La Conselleria també destinarà 15 milions d'euros al finançament d'infraestructures i equipament científic, al mateix temps que millorarà les convocatòries per a facilitar la incorporació del personal investigador més jove als projectes, millorant l'accés a beques post i predoctorals i afavorint-ne la mobilitat.

Dins d'aquesta línia de retenció, de recuperació i d'atracció del talent, la Conselleria augmenta un 115 % les línies del programa GenT, que passa dels 3,3 milions d'euros pressupostats en 2019 als 7,1 en 2020.

En l'estratègia per a liderar el camí cap a la societat del coneixement, Carolina Pascual ha subratllat que l'Agència Valenciana de la Innovació (AVI) és "una peça clau i juga un paper fonamental per a la cohesió i l'enfortiment del Sistema d'Innovació".

L'AVI, que passarà a adscriure's a aquest departament a partir del pròxim 1 de gener, disposarà en 2020 de 2,43 milions addicionals, que eleven el seu pressupost fins als 27,15 milions d'euros i que donen estabilitat a la seua convocatòria anual d'ajudes en concurrència competitiva.

En aquest pressupost estan incloses diverses línies anteriorment incloses en l'Ivace, com ara 1.750.000 euros per als parcs tecnològics, 250.000 euros per a REDIT i 250.000 euros per al 'hub' de robòtica, que es realitza en col·laboració amb la Universitat Politècnica de València.

Districte digital

Igualment, la Societat de Projectes Temàtics destinarà a inversions de districte digital per valor de 2,2 milions d'euros, com el projecte i l'inici de les obres per a ampliar les instal·lacions de l'edifici del moll 5 del port d'Alacant, amb un total d'1,6 milions d'euros.

Per la seua banda, la Direcció General per a l'Avanç de la Societat Digital també invertirà 2 milions d'euros més en districte digital per a donar suport a iniciatives per a la seua vertebració.

Des de la mateixa direcció general, es fomentaran les activitats d'ajuntaments i administracions locals perquè s'integren en el districte digital. També s'invertirà un milió d'euros en el desplegament d'infraestructures de banda ampla.

En l'impuls d'activitats relacionades amb la societat digital, es destinaran 500.000 euros a esdeveniments com WEBIT i es donarà suport al desenvolupament d'una càtedra universitària per a l'estudi de la intel·ligència artificial aplicada a les administracions públiques.

Per a la lluita contra la bretxa digital, la Conselleria destinarà 150.000 euros a fer un estudi detallat en tot el territori, que aporte un sistema d'indicadors adequat a la realitat d'aquest problema a la Comunitat i que servisca per al disseny, la implementació i el control de mesures per a aconseguir una societat més inclusiva.

S'impulsaran convenis amb les cinc universitats valencianes per a crear una càtedra interuniversitària sobre la bretxa digital, així com altres treballs de recerca vinculats al desenvolupament i a la transferència de coneixement d'aquests temes. La càtedra es dota amb 150.000 euros.

'Smart cities'

Els pressupostos de la Conselleria, en la seua direcció general d'Innovació, atenen la innovació en el sentit més ampli i transversal de la paraula, començant per l'elaboració de l'Estratègia d'especialització intel·ligent per al nou període del marc Horitzó Europa 2021-2017. El document que s'elaborarà durant l'any vinent és "de vital importància" i per a això s'hi invertiran 150.000 euros.

A més, s'implementaran ajudes a organitzacions que impulsen els projectes d'innovació d'empreses i emprenedors, per 400.000 euros.

S'invertiran també 250.000 euros d'ajudes en estudis de detecció de necessitats i projectes d'innovació i 'smart cities' als municipis de la Comunitat, que contribuïsquen a la millora d'aquests i que fomenten la innovació en el territori. Sobre l'àmbit municipal s'actuarà amb un pressupost de 345.000 euros.

Galeria d'imatges